Fabro, Paks, Mámor – Tűz jöjj velem!

2013. július 28.- Az ihatóbb Magyarországért

Kávé-, bor- és pálinkafesztivál társult idén a Szent Iván-éji Mámorhoz Pakson. Ebben természetesen Fabro Pincészet munkáját dicsérhetjük. A Sárgödör tér ékköve, a legjobb paksi Sillert jegyző és a tolnai pincék között is élenjáró borászat évről évre jobban teljesít. A tavaly 200 fővel induló fesztiválnak idén sikerült megháromszoroznia közönségét.


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
Lemondva a pesti VinAgora Borgála kényelmes bortengeréről választottuk a paksi Szent Iván-éji Mámort. Technikailag ugyan a valódi napéjegyenlőség június 22-re esett, de a tüzek ugyanúgy lobogtak a Sárgödör téren, mint tavaly. A paksi borok és a helyi értékek népszerűsítése a célja a kávé-, bor- és pálinkafesztiválnak, amelyet első alkalommal rendezett a Fabro Pincészet Pakson (a Szent Iván-éji Mámor már másodjára került megrendezésre), a kivételes adottságú Sárgödör téren június 29-én.

Szeretnénk, ha minél többen megismernék a paksi Sárgödör teret, hiszen az ország egyik gyöngyszeme – mondta a pincészet vezetője, Kovács Sándor a program helyszínéről, amely egy város szívébe ágyazott hangulatos pincefalu. Mi pedig a pincével egyetértve szeretnénk, ha minél többen megismernék a kiváló adottságokkal rendelkező termőterületek borait. A Paksi siller hagyományait fel kell éleszteni, és ha egyelőre nem is úgy, mint az 1900-as évek elején, amikor 50 budapesti kocsma mérte a paksi nedűket, de jó volna ha lennének biztos pontok a fővárosban ahol hozzá lehet jutni az említett borokhoz.

Tavaly tartották először a romantikus hangulatú Sárgödör téren a Szent Iván-éji Mámort, amely a legrövidebb éjszakához fűződő mágiákat elevenítette fel. Idén ehhez egy új programot társítanak: borászok, pálinkakészítők mutatkoznak be és várnak több baristát is, akik kávékülönlegességekkel ismertetik meg az érdeklődőket.

Kilenc helyi borász, két pálinkafőzde és több helyi kézműves települt ki a Sárgödör térre a fesztivál napjára, amelyet este a helyi érdekeltségű, blues- és rockzenét játszó Másképp zenekar zárt fél 9-kor kezdődő koncertjével.

Résztvevők: Girst Ádám, Kovács Mihály, Fabro Pincészet, Szedmák István, Mayer Antal, Mayer István, Polgár Zoltán, Fehér József, Savanya Pálinkafőzde, Rideg Pálinkafőzde, és a Fabro Kávéterasz

A Pécsi Borozó szaklap dolgozóival, Kovács-Szabó Bernadettel és Kovács Viktorral kiválóan mulattuk az időt a Fabro Pincészet által prezentált vacsorán. Volt grillezett kecskesajt és csirke, finoman sütött lazac és kellemesen hűsítő fagylalt desszert a végére. A Fabro Siller mindenhez jól ment, a sima és a habzó változat is, hiába ezek a gasztro-vonalon jolly jokerek!

(Ha tetszett a post, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )

A tűz, akár a Twin Peaks-ben fontos momentuma lett az idei fesztiválnak is, a bátrabbak tűzugrásra is vállalkozhattak.

Az említett szaklapból idézve Kovács Fabro Sándor szavait búcsúzunk Pakstól, de csak egy kis időre, mert ide mindig érdemes visszatérni: „Szeretnénk a paksi terroirt megismertetni az országgal. Szeretnénk, ha Paksot nemcsak az atomerőműről, a halászléről, hanem a paksi borokról, ezen belül is leginkább a Fabro-borokról ismernék Magyarországon. Elhivatottak vagyunk a minőségi borkészítésben, és ebből az elhivatottságból egy tapodtat sem engedünk. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk ugyanis, hogy számunkra ez nem megélhetési forrás, így nem is kell kompromisszumokat kötnünk. Ezen felül ugyanígy elhivatottak vagyunk a borvendéglátásban is. Szeretnénk különleges élményekkel megajándékozni az embereket.” – www.pecsiborozo.hu/blog

Kategória Egyéb