Októberi BorMozi, ilyen volt 2021-ben

Októberi BorMozi még tavaly is volt, valahogy ez egy különösen szerencsés időszak

Nyulasi Gábriel Isván írása

Októberi BorMozi Belmondora hangolva

Bármit is terveztünk az utóbbi két évben rendezvények szintjén, azt a vírushelyzet (covid) mindig átírta. Hiszen 2020-ban összesen négy BorMozira futotta a korlátozások miatt, 2021-ben pedig ötre, tehát egy kicsit javult a helyzet. Ebben az esztendőben bevezettük a 10boros kóstolókat, pont az év végére időzítve: katt ide!

Szeptember 6-án a francia színészóriás, Jean-Paul Belmondo eltávozott az “égi filmgyártásba”, ezért programunkat megszakítva vettük elő azt a filmjét, amivel ő is és a francia újhullám is berobbant a köztudatba. Ez volt a Kifulladásig.

Bolyki Brut

Mert Eger Pezseg

Bolyki Könnyű Álmok Pezsgő 2020 (Eger) “A jani: Minden 1974-ben kezdődött az irtáson. Két verzió tűnik kézenfekvőnek: az egyik, hogy ufók hozták a földre, vagy a színtelenebb megoldás, hogy két ember szerelméből fogant a gyerek. Jó reggelt, édesapám, mi újság a szőlőben? ezek voltak Jani első szavai. Ekkor már tisztán látszott, hogy borász, pontosabban szőlész-borász lesz belőle.”- Bolyki Szőlőbirtok és Pincészet

Milyen a pezsgő? Ez a pezsgő igazán a könnyedségről szól, ezen nem kell gondolkodni. Hanem arról szól, hogy kifogyott a poharad és mikor kortyolhatod a következőt. Tankpezsgő, tehát nem hagyományos eljárással készült, ez is kell hozzá, hogy igazán laza legyen. Egy jó hárslevelű tankpezsgő… Mert Eger Pezseg! Hársfavirágról kelt friss nyári szellő, fehér húsú barack, citrusok. Közepes finomságú buborék szerkezet, elegáns korty…Jól kezdődött az Októberi BorMozi borsora! A Kifulladásigban is elindult Michel(Belmondo) a végzete felé, de még pimaszul száguldozik a frissen lopott kocsijával.

Kolonics Juhsecco

Somló is tud pezsegni, méghozzá bazaltos bubikkkal…

Kolonics Juhsecco Gyöngyöző 2020 (Somló) A több generációra visszanyúló családi vállalkozásuk a Somló dél-keleti oldalán, az Apátság-dűlőben található. Pincészetük összességében 9 hektáron gazdálkodik mely területen olaszrizling, juhfark és hárslevelű szőlővel van betelepítve. A borok klasszikus, tradicionális eljárással készülnek: hozamkorlátozással, fahordós erjesztéssel és érleléssel. A borászat 30 000 liter fahordós kapacitással rendelkezik. További információk a pincészetről: katt ide! Kolonics György ezzel a Juhseccoval nagyon betalált, már kóstoltuk az előző évjáratot is. (A 2019-es Juhseccoért: katt ide!) Míg az előző buja volt a maga sóskaramellás édességével, ez a bor egy sokkal hűvösebb, szikárabb tétel.Tisztára, mint egy prosecco csak somlói karakterisztikával. Finom szerkezet, már az illat is visszafogott eleganciával fogad, hűs bazaltos lehelet. Kicsit sós, kicsit citrusos, pici fehérbors, ánizs. Elegánsan pezseg a bazalt, szerettük! 

Hausel Dóra és a Déva Furmint

Hausel Dóra személyesen mutatta be borát az Októberi BorMozi műsorán!

Déva bor Furmint 2020 (Tokaj) Borászunk, Hausel Dóra már hosszú évek óta szippantja magába a bortudást. Tanult itthon is és Németországban, majd Grúziában is jelentős időt töltött a borkultúra tanulmányozásával. Írtunk is a youtube csatornájáról: katt ide! “Szia, Dóra vagyok a Déva borok készítője, igazi világutazó, nyughatatlan lélek. Gyere és találkozzunk, borozzunk együtt!..Jelenleg 3 hektáron gazdálkodom Tállya, Mád, Rátka határában és szüleimmel együtt műveljük a szőlőket. A lehető legkörnyezettudatosabban művelem az ültetvényeket a boraimat pedig spontán erjesztem kevés ként használok. Terveim szerint a jövőben az ökológiai szőlőtermesztésre szeretnék átállni. .” (a borokat itt találod: devabor.com) Nyughatatlan picit a bor is, még fejlődésben van. Kicsit fedetten indul, lassabban nyílik mint az átlagfurmint. Mintha meg lenne illetődve, hogy szerepel a poharunkban, de aztán kibontakozik. Zöldalma, citrusok, méhviasz és némi ásványosság illatban, ezek a jegyek átjönnek zamatban is. A zöldalma aromatikája az a korai fajta, már éppen fogyasztható nagyon friss és ropogós. Közepes hosszúságú lecsengés, a teste is hasonló, a savak vibrálóan fiatalosak. Köszönjük Dóra, ez így elsőre teljesen rendben van, várjuk a folytatást! Dórával készült podcastünket is meghallgathatod: katt ide!

Hausel Dóra borát bemutatta

A Borfesztivál egyik felfedezettje!

Maison Aux Pois Furmint 2020 (Tokaj) Erre a pincészetre a 2021-es Budavári Borfesztiválon bukkantam rá, az új udvaron egy új pincészetre leltem. Francia név, de magyar pince, roppant elegáns külsővel már-már kozmetikumra hajaznak a palackok cimkéi, ám határozottan tiszta, tehetséges és karakteres borok. “Megváltoztatni a világot egy pohár borral!” – milyen szép mottó, ettől a vadonatúj mádi (Tokaj-Hegyalja) “Hegyaljai borászat vagyunk, nem hegyaljai gyökerekkel, a világ talán legizgalmasabb termőhelyén. Fiatalok vagyunk. Lélekben mindenképp. Úgy vágtunk bele ebbe a feladatba, mintha még ezer évig élnénk: nincs idő, nincs tér, nincs költség-haszon elemzés, egyszerűen a dolognak meg kell történnie…Vagy talán éppen úgy, mintha holnap vége lenne a világnak!?” további infók: katt ide! Az elegáns, könnyed ásványok és gyümölcsösség bora. Nagyon kellemes inni, semmi nehézség, semmi komoly furmintérzés. Alma, körte, grapefruit és egyéb citrusok, pici bazalt mindez orrban és szájban egyaránt szépen egyben van. Jó a textúra, semmi nem nehezedik rá az emberre, az az 5,2g/l cukortartalom igazán piacossá kerekíti a korty végét és már jöhet is az újabb pohár. Haladunk a filmmel, Michel már körözött gyilkos, aki Párizsba menekül, kezd szorulni körülötte a hurok. A szerelme bizonytalan, nagyon ingatag kapcsolódás. 

Maison Aux Pois Furmint 2020

Mire jó a világháló? Találhatsz Rosier bort is…

Grócz Rosier Rozé 2020 (Villány) Egyszer csak szembejött velem a világhálón ez a viszonylag ismeretlen villányi pincészet. A tüneményes borászhölgy Petra, akivel felvettem a kapcsolatot, olyan kommunikatív volt, hogy ez még egy rádióadást is eredményezett, itt tudod meghallgatni: katt ide! A szőlőterületeik, melyeket Ildikó, az Anyuka gondoz a Villányi Borvidék siklósi részén, a Tenkes hegy déli lankáin, a Zuhánya dűlőben találhatóak. A természettel összhangban, a családi hagyományokat követve, ugyanakkor mindig új ötletekkel és különlegességekkel előállva készítjük évjáratokat hűen tükröző, egyedi, kézműves, naturális borainkat. Hajba Petra borász – további infók itt: katt ide!

A 2020-as, kézműves, naturális, szűretlen Kékfrankos egy igazi teltebb rozé, amely nem csak egynyári örömökre készül. Náluk a rozé bor alapanyaga minden évben kizárólag Kékfrankos szőlő és abból is a jó érett. Ez bizony látszik már külsőleg, mert nem az a sápatag rozészín, hanem már szinte sillerbe hajló mély rózsaszínű erőteljesség. Málna, eper, cigánymeggy, cseresznye és egy kis joghurtosság illatban és zamatban egyaránt.  Szép savak, mind jöhet – gondoljuk róla. Igazi vállas rozé, érződik, hogy a vastagabb alapanyag, tömörebb rozét eredményezett. Harmonikus rozétörténet, No, de kicsoda “ROSIER“? Melyről a rozé is kapta a nevét. A csábítás patrónusa. Ő viszi szerelembe az embereket.

Grócz Rosier

Balatoni sillert is találni – tojásban született

Homola Syrah Siller 2020 (Balatonfüred-Csopak) 2009 óta készítünk borokat Paloznakon és környékén, ma már 15 hektáron. 4 nagy dűlő adja a termés alapját: a Gölyemál-dűlő Alsóörsön, a Lapi-dűlő Tihanyban, a Sáfránykert-dűlő és a Hajnóczy-dűlő Paloznakon. „Borkedvelő körökben szokás azzal viccelődni, hogy borásznak vagy születik az ember vagy beházasodik. Én nem borász családba születtem és nem borász lányát vettem feleségül, de elkötelezett rajongója vagyok a bornak és a hagyományos értékeknek” – Homola Szabolcs. A pincéről készült legfrissebb írásunk: katt ide! Hogy készült a bor? 2napig ázott a szőlő a héjján és spiedel tojásban volt tavaszig mozgatás nélkül és spontán erjesztett. Borsos, ribizlis málna szép savakkal, igazi jóivású siller. Lendületes némi ásványosságot is hozott magával a terroirból. (sajnos a BorMozin egy kicsit fülledt volt a tétel) Több ilyen kellene, több siller, mondjuk ezt mindig, de sajnos a siller továbbra is veszélyeztetett bor. Veszélyeztetett, kihalásra ítélt bor, mert évről évre fogyatkozik a palackszám és sem az átlagfogyasztó sem a termelő nem tud vele igazán mit kezdeni. Ez egy hosszú történet, mi ahol csak tudjuk szorgalmazzuk a sillerek fogyasztását, például az Októberi BorMozi műsorán is.

Homola Syrah Siller

Köllő Zsolt tűzoltó készíti a Könnyűvért.

Köllő Zsolt Könnyűvér 2020 (Etyek-Budai)Köllő Zsolt civilben tűzoltó és velencei parttól nem messze terem a szőlője. A Könnyűvér a pázmándi borászok közösségi bora, száraz, könnyed vörösbor, amely házasítás, pázmándi szőlőből, pázmándi pincében készül. Az alapja kékfrankos, ennek aránya 60-80% kell legyen. A házasítási partnerek tetszőlegesen válaszhatóak. A bor pórusmentes edényben erjed és érik a primer gyümölcsaromák megőrzése érdekében. A fahordóban történő erjesztés vagy érlelés nem megengedett. Célunk a könnyen ihatóság, jó savak, relatíve alacsony alkohol és az intenzív gyümölcsaromák. Köllő Zolt Pincészete: Katt ide! Ami rögtön eszünkbe jutott a bor fogyasztása közben: Vigyázz nagyon csúszik! Nehéz megállni egy palacknál. Könnyűvér, minden alkalomra, nemcsak piroslámpás házaknak! Vidám kis szlogenek és vidám kis veresbor Köllő Zsolt itala. Meggyes, epres-málnás könnyedség, friss savak. A tanninok tényleg csak mutatóban vannak, habkönnyű ez a Könnyűvér. A gyümölcsössége kirobbanó, szóval itatja magát a közepesen hosszú ribizlis lecsengés…

Köllő Zsolt Könnyűvér

A Soproni Kaméleon

Steigler Kaméleon vörös cuveé 2019 (Sopron) Vinolingua által. A Vinolingua bora, vagyis ez a cég segített ezt a bort beszerezni, már több együttműködésünk volt Velük. Például ezen a BorMozin is volt a boruk: katt ide! Jó érzékkel válogatnak ki kisebb vagy közepes pincészeteket, eljuttatva őket egy nagyobb közönség elé. 

Steigler Kaméleon

Hogy határozza meg magát a pincészet? Különleges terroir, egyedülálló ízvilág, emberi sorsok, évezredes hagyományok és egy páratlan pince organikus szövete. Eszköz a természet kezében, hogy minőségi, organikus borok születhessenek az emberek örömére. Steigler Pince A soproni borunk 5 szőlőfajta a kékfrankos, merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, zweigelt tudatos házasításával készült. Könnyűre hangszerelt, rafinált vörösbor, érett gyümölcsösség és fiatalság. Érződik benne a potenciál, van még hová fejlődnie, de már most tökéletesen élvezhető. Fekete cseresznye, érett fürtös meggy, áfonya, ribizlibefőttes a gyümölcskompozició, csokis, kicsit kávés a fából. Könnyed, de tartalmas vörösbor, finom tanninszerkezettel. Méltó zárása volt az Októberi BorMozi műsorának!

sziluett

A végén Michel menekülés közben golyót kap a hátába és haldoklás közben még kifejezi a megvetését: “Ez tényleg ocsmányság!” – a világra mondta? A nőre, aki nem szerette? Vagy az egész szituációra? Nem tudni, talán mindhárom egyszerre…

Gratulálunk a közönségszavazás győztesének: Bolyki Könnyű Álmok Pezsgő 2020 (Eger)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )