Kolonics Juhsecco – Somló Gyöngyöző Oldala

Kolonics Gyöngyöző a pohárban, mit tudhat bubival egy juhfark?

Somló a magyar borvidékek ékköve

Somló csak egy van, Somló a világbéke bora. Igazán egyedi termőhely Magyarország egyik legkisebb borvidéke. Utánozhatatlan karakterű, dús ásványorgiában fürdő borokkal. Aki egyszer megkóstolja e vulkanikus hegy levét, az bizony nem szabadul. Tanúhegy, Isten ottfelejtett kalapjának is szokták nevezni. Pár sorban ennyit a bazaltos csodáról, amely a jó somlói borokban megtalálható. Nagy és nemes fehérborok lelőhelye ez a táj, de mi lenne ha megnéznénk a könnyedebb arcát? Erre tett kísérletet a Kolonics Károly Családi Pincészet.

Kolonics Juhsecco – Juhfark bubival

Buborék ruhában a Somló juhfarkja

Ha Somló, akkor bizony juhfark. Ez az átkosban még lesajnált fajta, amely ezen a borvidéken, most már az egyik legfontosabb fajtává vált. Az évente megrendezésre kerülő Juhfark ünnep is igazán szép választékot kínál, a 2016-osról itt az összefoglalónk: katt ide! Milyen ez a Kolonics bor a Somlóról? 2019-es Balatoni Juhfarkként szerepel az üvegen, egy gyöngyözőbor, mely 10,5% alkoholt tartalmaz. Buborék ruhában a címkén a juh, mely hátranéz, mint a juhfark szőlő kunkorodó fürtje. Milyen ez a bor? Duruzsolnak az illatban az ásványok, füstös kovakővel keveredik egy pici kekszes toastosság, mogyoró, mandula, sós karamell. Az édessége a savakkal, a bazaltos ásványokkal egy tökéletes könnyed egyensúlyban olvad össze, szinte leheletnyit tesz hozzá az ízképlethez, pont annyit, amivel még nemesebbé teszi az egyensúlyt. Citrusok, mineralitás, diós, mogyorós aromák a szájban. A bubik is rendben vannak, itatja magát ez az ital. Könnyed a bor, hiszen “csak” 10,5 az alkohol, de ezt egy pillanatig sem érzed, hiszen a beltartalom sodor magával. Laza harmónia, egy igazán szerethető, kellemes történet, több ilyen kellene a Hegyre…

Kolonics 2019-es Balatoni Juhfark

Kolonics a Somló természetes oldalán

Mintegy 9 hektáros területen, több generációra visszavezethető természetes borkészítés jellemzi a családot. A borok klasszikus, tradicionális eljárással készülnek: hozamkorlátozással, fahordós erjesztéssel és érleléssel. A borászat 30 000 liter fahordós kapacitással rendelkezik. A borok 1-2-3 évig érlelődnek a pincében, s csak ezután kerülnek lepalackozásra. Ennek és a jelentős hozamkorlátozásnak köszönhetően boraink tipikus somlai, gazdag mineralitású borokként kerülnek forgalomba. További infók itt: katt ide!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

Kategória Bor