A Kertész Pincészet és a Flying Bird Teaház az éterben

Szeretünk rádiózni és izgalmas, ha a stúdió benépesül. Ezúttal a Kertész Pincészet borait mutattuk be Etyekről és vendégünk volt a Flying Bird Teaház. A teaházat a tulajdonosa képviselte: Wágner Anna, aki számomra egy valódi MT vagyis Master of Tea. Az ihatóbb Magyarországért szinte majdnem teljes szerkesztőségi csapattal állt a Civil rádióban mikrofonhoz. A műsor a már megszokott és pezsgő Kultúrkoktél volt, Weix Iván szerkesztő/riporter jóvoltából és a keverőpult mögött a technikát az ifjú titán: Kemény Dániel kezelte.

 

A Kertész Pincészettel kezdtünk

Etyeken, Kertész Zolinál mindig zajlik az élet, mindig van hová fejlődni. Az üzletemberből lett pincetulajdonos maximalizmusa a borain is tetten érhető. A pincészet nagy tervei nem állnak meg a boroknál, sorban tolják a rakétákat. Jönnek az újabb fokozatok: Panzió illetve, a Carla Pezsgőház megnyitása is esedékes. Az utóbbi a 6.0-ás tesztüzemmódját éli, ezúttal június 18-án várják Rakoncai Imrét a zene világából és a Séf utcája projekt készíti majd az ízes falatokat.

A június 18-i fergeteges parti elérhetősége, további információk:  Kattints ide!

Kertész borok
Kertész borok

A nyári üde jókedvet garantáló Carla frizzante egy pinot noirral kiegészült kékfrankos és merlot házasságát egy kis szénsavval felpezsdítő habzóbor. Az apró buborékok harmonikus elrendezése, a ropogós savérzet és a letisztul palackdizájn a tikkasztó hőségben is könnyedén megkívánhatóvá válik. Az aromatisztika több síkon mozog, megtalálhatóak a citrusos vonalak, a szép pirosbogyós, cseresznyés, málnás jelleg, de egy éretteb banános fuvallat is megcsapja érzékszerveinket. A savérzet mellesleg tényleg teljesen érett és vibráló, de túlzónak semmiképp sem mondható. Mindent összevetve valami azt súgja, hogy a bor kategóriája ellenére nem csak aperitifként, hanem egy igazi beszélgetős, elgondolkodtató társként is bátran kezelhető.

Az eseményen készült további képek…

A Flying Bird Teaházzal folytattuk

Wágner Anna teaszakértelme etalon számomra és ezzel nemcsak én vagyok így. Belvárosi kis üzlete különleges (Bp. VI. ker. Kazinczy utca 52.) minőségű teákkal van tele. A „bulinegyedben” található az aprócska ám mégis többszintes üzlete, ahol rendszeresek a különleges kóstolók és teatanfolyamok, kezdőknek-haladóknak egyaránt.

A sauvignon blanc szőlőfajta szerte a világon számos stílusban és piaci céllal készül el. Kóstolható például a savakban rendkívül gazdag, nagyon friss, nagyon zöld jelleg, de mélyebb, fahordóval is barátságot kötő borok is szép számmal születnek. A Kertész Pince 2015-ös sauvignon blancja egy nagyon tág aromahatárok között mozgó, karakteres, és mégis izgalmas tétel. Mi is van benne? Többek a között a vágott fű, zöldspárga és gyógynövényes reflexek, de a buja bodzavirág és maracuja az, ami igazán figyelemfelkeltővé teszi ezt a csillogó, szalmasárga nedűt.

teaszett
teaszett

A pincészet újhullámos zöld veltelinijében megtalálhatjuk a klasszikus osztrák vonalat és a barátságosabb, kerekebb illatokat és ízeket. A zöldalmából egresbe áthajló, csalános karakter. A teljes tétel felét – a fejlődésre való tekintettel – pár hónapig nagy tölgyfahordóban pihentették, aminek hála édes fűszeres, vaníliás vonulatok is ott vannak ebben gyönyörű hagyományhű, de mégis valami újat elhozó velteliniben.

Wágner Anna két oolong teát hozott a stúdióba, melyeket kellemesen kortyoltunk a borok között.

Az oolong, wulong tea FÉLIG OXIDÁLT vagy FÉLFERMENTÁLT tea, a zöld (nem oxidált) és a fekete tea (erősen oxidált) között félúton. Főzete mérsékelten erős, koffeintartalma nem túl magas, ezért fogyasztható egész nap, beleértve a délutáni és esti időszakot. Szedés után a teát pihentetik, illetve fonnyasztják, hogy a későbbi feldolgozás során a levél ne törjön meg. A felpuhult leveleket kosárban rázva a levél felületén keletkező hajszálrepedések nyomán kezd oxidálódni a tea. Az oolong, wulong tea oxidációjának mértékét a teamester kontrollálja.

A teákhoz tartozó szakmai anyagokat a teaház weboldaláról vettük: flyingbirdteahouse.hu

Tie Guan Yin 2016 tavasz

A Vasistennő teája, egy kiváló minőségű és összetett ízű oolong tea. A Tie Guan Yin a leghíresebb, prémium fokozatú, türkiz zöld kínai oolong tea. A legenda szerint egy Wang nevű elöljáró talált rá az eredeti cserjékre Xiping járás területén, Fujianban a Guanyin sziklánál. Haza is vitte a cserjéket, hogy termeszthesse. Egyszer, amikor meglátogatta a császárt, vitt neki ajándékba a teából, amelyet a császár elragadtatással fogyasztott. A teát az első lelőhelyéről elnevezték Guanyin teának.

Wágner Anna
Wágner Anna

Feng Huang Dancong Mi Lan Xiang

Nekem az egyik titkos kedvencem, mézes orchideás aromákkal és ezer más harmóniával. Hiszen nincs két egyforma csésze tea, minden leöntés más és más… Feng Huang Dan Cong egy különleges oolong, amelyet Kanton / Guangdong / észak-keleti részén, a Dél-Kínai tenger közelében, Tajvannal szinte egy vonalban lévő Főnix hegyi sziklás régióban termesztenek. A gazdag talaj és a koros növények karakteres, egyedi ízzel, koncentrált minőséggel ruházzák fel az itt termő teákat. Ennek megfelelően magasabb ásványianyag és nyomelem tartalmukból fakadóan intenzív aromájú, hosszú utóízű, különlegesen tartalmas főzetű teák.

A sziklás hegyvidéken a tömör kőzet aprózódása és mállása nyomán, illetve a természetes erdökkel és változatos növénytakaróval vegyülve a teafák mélyre nyúló gyökérzete egyrészt a változatos kőzetféleségek gazdag ásványanyag tartalmából táplálkozik, másrészt az erdei, humuszban gazdag talajtakaró szerves anyag tartalmát hasznosítja.

A tea és a bor párosítása kiválóan működött, hiába ez a két ital élvezi egymás barátságát. Annyi, de annyi közös van bennük. Csak főbb vonalakban: mindkét növénynek, a teának, a szőlőnek egyaránt nagyon fontos a termőhelye és az egész környezete és termelési módja, vagyis a terroir kiemelt hatású. A tea és a bor is fermentáció útján válik azzá ami. A teamester és a borász is alapvetően befolyásolja, hogy aztán mi kerül a csészénkbe és poharunkba. Az ízek a harmóniák száma végtelen, annyi csodás felfedezésre váró évjárat vár minket borban és teában egyaránt. Egy élet, igen szűkös időintervallum arra, hogy változatosságot a teljes valójában megtapasztaljuk.

A stáb
A stáb

A mostanában nagyon divatossá vált (sajnos/nem sajnos), popcorn illatú „barikolt” társainak mond nemet a Kertész Pince legfrissebb chardonnay-ja. A szőlő enyhe túlérettségében lett kölcsönvéve az anyatermészettől, melynek következtében szép kis aromák és cukormennyiség halmozódott fel benne. A vajas illaton felül megtalálhatóak a legszebb egzotikus gyümölcsöket idéző ízek és illatok, amelyen túl birsalma és vadkörte is ránk mosolyog a pohárból. Azt szokták mondani, hogy a chardonnay egy borászbor, azaz nincsenek különösebb fajtajellegei, inkább a készítésmód és az érlelési potenciál diktálja fő aromaképeket. Egy biztos, ilyen karakterű chardonnaykból sokkal többet kéne készíteni és fogyasztani!

Teázzunk és borozzunk együtt! Mert élvezni kell az ízeket és egymásra válaszolnak az italok. A tea és a bor: kitisztítanak, megnyugtatnak, élénkítenek, tüzesítenek, elvarázsolnak és mindkét ital az ízek harmóniáinak széles választékával kecsegtet. Igyunk mértékkel természetesen és fedezzük fel a tea és a bor barátságát, nyugat és kelet találkozzon Bennünk!

(Ha tetszett a post és kíváncsi vagy a folytatásra, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )