BalatonBor – Nyomjuk meg a Nyarat!

A BalatonBor a nagybetűs Nyár itala, mellyel Körbe Kóstoljuk a Balatont!

Nyulasi Gábriel István írása

Idén már hetedik alkalommal Kóstoltuk körbe a Balaton!

Idén a hetedik alkalommal mutatták be a balatoni borászatokat és vendéglátó vállalkozásokat tömörítő Balatoni Kör egyesület „Kóstold Körbe!” kiadványát. Miközben zajlott a bemutató, a 2021-es Balaton Bor különböző variánsait is kortyolhatta publikum a Szántód és Tihany között közlekedő kompon. 

Kompolás

BalatonBor, régen volt már ennyire szükséges!

A fröccs, mint elsődleges, felnőtteknek való, hidratáló ital fogyasztása növekszik a hőséggel! Idén, így túl a nyár kétharmadán lassan elmondhatjuk, hogy ez egy rekorder forró időszak. Rendben, tudjuk, hogy május végén volt a sajtótájékoztató a Balaton közepén, de sajnos technikai okok miatt, az anyagunk csak most jelenhet meg. Azonban soha nem volt ennyire aktuális a megjelenése, amikor a maradék városiak az aszfaltba ragadva pihegnek és a többiek meg a Balatonnál zsúfolódnak. Legyél stílusos és bárhol is vagy, bátran bonts egy jó BalatonBort.

A Fenegyerek pálinkák közül most az Irsai szőlőpálinka volt a nyerő, de kiváló volt a gin&tonic is!

BalatonBor az év egyik legjobb sajtóeseménye!

Zsigerből mindenki vágyik a Balatonhoz, hiszen hol máshol élhetné meg a legegyszerűbben a magyar néplélek a tengerérzést? Most hallom a kórust, hogy a 2000Ft-os lángos korában már olcsóbb ha valóban sósvízű partokra vándorol a nyaraló… Ezekről a méltatlan híresztelésekről is szól esett az év egyik legjobb sajtóeseményén. 

Szilágyi Lajos, a kiadvány szerkesztője, a Balatoni Kör elnöke

Divat lett belerúgni a Balatonba…

Szilágyi Lajos, a kiadvány szerkesztője, a Balatoni Kör elnöke a beszédében sok témát érintett, többek között azt, hogy cikkek sorjáznak arról, hogy milyen bajok vannak a Balatonnál. Divat lett a Balatont kritizálni, szokásba jött lehúzni a környéket szenzációhajhász cikkekkel. Van infláció, vannak elszálló árak, de nem ez a legnagyobb probléma. Például vannak olyan BalatonBor készítő borászok, akiknek nem került még legyártásra a palackuk, amelybe a boruk kerülne. Munkaerőhiány is van, de a borászoknál szerencsére nem jelentkezik hatványozottan a probléma. A szezonalitás a legnagyobb gond, túl nagy pénzeket ígérnek (felborítva a piacot) a csak nyárra nyitó egységek tulajdonosai elcsábítva másoktól a dolgozókat. A bérek már versenyképesek az ausztriai bérekkel, ez a Balatoni Kör tagjaira vonatkozik.

Hujberék pezsgőt bontanak

Kóstold körbe – hatvannyolcból ötvennégyen

A Gasztrohelyek a Balatonnál vagyis a Kóstold körbe – című füzetecske, amelyben a Balatoni Kör 68 helyet tüntet fel, ebből 54-et ők üzemeltetnek. A maradék 14-et (külsős helyek) pedig jó szívvel ajánlják, mivel azt a színvonalat képviselik, mint a Balatoni Kör. Erős szezont várnak az előzetes foglalások alapján. Ebben az évben célzottan érkeznek a vendégek, a természeti környezet, a gasztrokultúra és a borkultúra rajongói. A “kényszer turisták” most elmaradnak, azokról van szó, akik a covid miatt máshová nem jöhettek tavaly. 

Ráti Gourmet & Delicatesse (Köveskál) fogása: Langyosan füstölt szűzpecsenye, lecsópüré, burgonya

Nincs más megoldás, mint a helyi képzések

Munkaerőhiány. Van, de van rá gyógymód is, méghozzá a helyben történő szakképzés. A Balatoni Kör együttműködésben a Siófoki Szakképzési Centrummal fejleszti a vidék munkaerő kapacitását. Szamosi Lóránt a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja is beszédet mondott a kompon. Véleménye szerint a problémát hosszabb távon tudja majd orvosolni a többi szakképzési centrummal való együttműködés. Az egyik a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum és Veszprémi Szakképzési Centrum és megalapították a Balatoni Gasztronómiai Akadémiát. Az alapszakmák regionális nézőpontok szerinti továbbképzése a cél. A legfontosabb a megfelelő minőség, ez a kulcskérdés a versenyképesség megtartásában a Balaton körül.

Sütis Móni és csemegéi

Balatonnál BalatonBor, kiemelten fontosak a helyi alapanyagok

A világ legjobb éttermeinek kiválasztásánál is elsődleges szempont, hogy 50-60 kilométernél messzebbről ne érkezzen alapanyag a konyhára. A Balatonnál ez még nem minden esetben jön össze, de törekedni kell rá, ez a jövő. Ennek a szemléletmódnak kell gyökeret vernie a Balatonnál: a minőségi és helyi alapanyagok preferálását és felhasználását. Ezért fontos ennek az alapelvnek a támogatását már a középiskolai oktatásban bevezetni. 

Borbarátok Vendéglő, Panzió és FATA Pince BalatonBor 2021

BalatonBor mindig Olaszrizling

A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. Az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek. Balatonikor.hu

BalatonBor

Jöjjön pár bor a komoly témák után

Belekortyoltunk néhány borba a kompon, csak pár szóban adunk rövid jelentést a tételekről. Borbarátok Vendéglő, Panzió és FATA Pince BalatonBor 2021 – Farkasalma, körte, citrusok, áradó tiszta frissesség, könnyű, friss. Pócz Pincészet BalatonBor 2021 – Zöldalma, citrusok, kesernyés lecsengés, ásványos karakter megjelenése. Istvándy Borműhely és Gasztrobár BalatonBor 2021 –  Az egyik leggyönyörűbb szőlő virágos és gyümölcsös karakter, szinte roppan a szájban. A savak is rendben, fröccsre termett. Laposa Borterasz BalatonBor 2021 – Goldenalmás zamat és illat az uralkodó, annak is a frissebb változata. Körzővel vonalzóval megalkotott bor, szinte iskolapéldája a BalatonBor stílusnak. Friss, kesernyés lecsengéssel. Hujber Pincészet BalatonBor 2021 – Illatosabb bor a többinél, citrusok, szép kerek, érettebb zöldalma, az Irsai Pezsgő is igazán harmónikus tétel, jó bubik!

John’s Pub and Restaurant – Karfiol rizottó, bébi spenót, sült paprika, bazsalikom püré, grillezett kecskesajt

Nemcsak ittunk, ettünk is.

Jó borok mellé kiváló gasztronómiai élmények is vártak minket a kompon. A Ráti Gourmet & Delicatesse (Köveskál) fogása: Langyosan füstölt szűzpecsenye, lecsópüré, burgonya – igazán kiválóan sikerült, ízes volt a lecsó, omlós a hús, egyben volt a fogás. A food truck-ban helyet foglaló másik ételkészítő a veszprémi SupPaa, a halászlé, fogasfilé, ramen tészta is egészen kellemes volt leszámítva a túlsózott állapotát. Meg kell még említenem Sütis Móni egészen zseniális falatkáit (szarvasgombás, spenótos, meggyes lepény, stb.) melyre igencsak rájárt az úri közönség. A John’s Pub and Restaurant (Keszthely) is kitett magáért a Karfiol rizottó, bébi spenót, sült paprika, bazsalikom püré, grillezett kecskesajt fogásával. 

John’s Pub and Restaurant – Karfiol rizottó, bébi spenót, sült paprika, bazsalikom püré, grillezett kecskesajt

Tudjuk mitől döglik a béka…

Vagyis a Döglött Béka díjat is megalapítják, mely azokat a sajtóorgánumokat hivatott díjazni, amelyet túlzóan bulváros hírekkel riogatják az olvasóikat. Hiszen akár az OMSZ, az Országos Meteorológia Szolgálat mértékletes időjárás jelentéseiről is sikerül néha vendégriasztó, armageddont jósoló, ítélet időről szóló híradásokat fabrikálni, melyekkel milliárdos károkat is okozhatnak…

A Balaton partján…

BalatonBor – Nyomjuk meg a Nyarat!

Vegyük kézbe a kis kalauzunkat a “Kóstold Körbe” kiadványt és tudatosan választva induljunk neki a balatoni nyaralásunknak. Nyomjuk meg még a nyár végét, sok felfedeznivaló vár ránk és közben BalatonBor is lehet a poharunkban! 

Balatonon

További hasznos információk: 

Ebben az évben eddig 18 balatoni borászat (amikor írtunk róla, akkor még csak 13 volt, katt ide!) kezdhette meg a BalatonBor palackozását, egységes megjelenés alatt: Cseh Családi Pincészet, Barna Pince, Dombi Pince, Laposa Birtok, Zelna Borászat, Hujber Pincészet, Veszprémi Pince, Gyukli Pince, Fata Pincészet, Tagyon Birtok, Koronczai Pince, Dobosi Birtok, Bogáromi Borbirtok, Istvándy Pincészet, Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Feind Pincészet, Szeremley Birtok, Pócz Pincészet

A „Kóstold Körbe!” kiadvány kapcsán keressék őket az alábbi elérhetőségeken:

Patay Mária +36 30 163 3870 Nagy-Golyán Nikoletta +36 30 243 8261

e-mail: balatonikortitkar@gmail.com

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )