Homola Pincészet – Gasztrokult a kertben

Hozzuk helyzetbe a kultúrát, igyunk-együnk is mellé ebből született a Gasztrokult 

Szeretjük a Homola Pincészet sajtóútjait!

Valami mindig történik a Homola Pincészet házatáján. Nincs olyan esztendő, amikor ne fognának bele nagyívű és mélyenszántó gasztrokulturális projektekbe. Mindig van egy fineszes ötletük, melyet elegánsan és bőkezűen oldanak meg mindenki legnagyobb örömére. Ez egy win-win szituáció, amikor a Homola Pincészetnek egy újabb „nagy dobása van” jól jár vele a a vendég, a fogyasztó, a környéken élő és maga a pincészet is. Sok-sok cikket írtunk már mi magunk is (katt ide!) (katt ide!) (katt ide!) a pincészetről, hiszen a sajtóútjaik mindig különleges élményszámba mennek. Most sajnos nem volt alkalmunk eljutni a fedélzetre, ezért csak a sajtóanyagot visszahangozzuk, de higgyétek el, ha a Homoláéknál készül valami, az mindig igazán jól sikerül!

A Gasztrokult otthona a Homola Pincészet

A Homola Pincészet 2023 nyarától különleges gasztrokulturális programokkal várja a térségbe látogatókat. A közeljövőben a Homola Pincészet új, többfunkciós terével bővül a Balaton északi partjának kulturális desztinációs palettája: az épülő élményközpont négy évszakon keresztül fog kulturális élményláncokat kínálni látogatóinak, melyben a nemzetközi vendégelőadások és tárlatok mellett a kulturált borfogyasztás és egyedi gasztrofelfedezések élményét kínálják a Paloznakra látogatóknak. Az új rendezvénytér átadásáig a Borteraszon kínálnak alternatívát a gasztrokulturális palettán. Céljuk, hogy a térségbe érkezők megismerkedjenek a paloznaki életérzéssel, a helyi értékekkel, ehhez társítanak változatos kulturális programkínálatot a nyáron.

Homola Szabolcs – fotókredit: Homola Pincészet / Heim Alexandra

„Évek óta zajlik az organikus gazdálkodásra való átállás a pincészetben, kiemelten fontos a környezeti és emellett a társadalmi fenntarthatóság – emiatt nagy hangsúlyt fektetünk a zöldítésre. “

nyilatkozta Homola Szabolcs

Az új rendezvénytér átadásáig a Borteraszon és a Sáfránkert Vendéglőben is szeretnénk alternatívát kínálni a gasztrokulturális palettán, a tömegkultúra mellett. Szeretnénk, ha a térségbe érkezők megismerkednének a paloznaki életérzéssel, a helyi értékekkel, ehhez társítunk változatos kulturális programkínálatot a nyáron – a nagyközönség számára már ismert Jazzpiknik és a DJ a szőlőben sorozatunk mellett – nyilatkozta Homola Szabolcs a programokról szóló sajtóeseményen. 

fotókredit: Homola Pincészet / Heim Alexandra

Ez itt a kert – Indul a Gasztrokult

Június 30-án „Ez itt a kert” címmel egyedi gasztrokulturális programra invitálja a nagyközönséget a Homola Pincészet. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a borászati és gasztronómiai trendekbe, a hazai borfogyasztási kultúrába, a borászati márkaépítésbe, kiemelt téma lesz a fenntarthatóság, valamint megismerhetik a térségre jellemző eredetvédelmet, a Csopaki Kódexet. Az eseményen kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt a borászati és gasztronómiai szcéna neves képviselői: Horkay András, DipWSET nemzetközi borakadémikus, a CEWI társalapítója és vezetője; Harsányi Dávid, a BGE marketingkommunikációs docense; Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője; Dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home gasztroinfluenszere; Török András, az Andriska Pékbisztró vezetője és Lovász József Domi, a Sáfránkert Vendéglő és a Homola portfólió új gasztronómiai vezetője. A beszélgetéseket Havas Dóra, a Lilafüge gasztrobloggere vezeti. A régió neves pincészeteinek tulajdonosai és borászai is jelen lesznek: Kovács Tamás (St. Donát Ökológiai Birtok és Borászat), Jásdi Attila (Jásdi Pince), Bakó Ambrus (Petrányi Pincészet) és Homonna Attila (Homola Pincészet). A délutáni program során nyílt kerekasztal-beszélgetéseken, minipiacon, interaktív edukációs játékokon és pikniken vehetnek részt az érdeklődők, a záróprogramot borkóstoló kíséri, melyen a látogatóknak lehetősége nyílik összekóstolni a térségre jellemző borokat. Mindehhez a Homola Borterasz egyedi panorámája társul, ahol a Balaton szinte a kert végét éri. Az esemény ingyenesen látogatható, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat támogatásával valósul meg.

fotókredit: Homola Pincészet / Heim Alexandra

Paloznaki Fűszerkert

2023 nyarán debütál a Homola Pincészet és a Képező közös művészeti projektje, a „Paloznaki Fűszerkert”. A szervezők célja az volt, hogy a Balaton-felvidék régió kulturális elemeit összekapcsolják. A sorozatban a képzőművészet, a gasztronómia és a Balaton egy egyedi gasztrokult est keretében találkoznak: a július 1-jei nyitóesemény fókuszában a Balaton festője, Egry József élete és munkássága áll. A Képező galéria és közösségi tér alapítóinak – Bada Éva, Csiszár Beatrix és Pénzes Boróka – célja az, hogy kiállításokkal, gyerekeknek és felnőtteknek szóló programokkal közelebb hozzák az emberekhez a képzőművészetet. A budapesti közösségi térben már két éve szerveznek művészettörténeti előadásokat Művészetről könnyedén címmel, a Paloznaki Fűszerkert a sorozat nyári kiadása. Egry József (1883–1951) festői tehetségét Lyka Károly művészettörténész ismerte fel elsőként, ő segítette a fiatal festőt, hogy kijusson Párizsba és tanulmányozhassa a legfrissebb művészeti irányzatokat. Egry életének fordulópontja egy tragikus baleset volt: az első világháború alatt, 1915 telén hadigyakorlat közben beszakadt egy jeges árokba, tüdőgyulladást kapott, majd a badacsonyi hadikórházban lábadozott, ekkor érintette meg először a Balaton és környékének szépsége. Ápolónőjével, Pauler Júliával, aki balatoni kötődésű dzsentrilány volt, a kórházi tartózkodása alatt szerettek egymásba. Gyógyulása után összeházasodtak és a Balaton északi partján telepedtek le. Egry nemcsak élete párját találta meg Badacsonyban, de szinte kizárólagos festői témája lett a balatoni táj és az ott élő emberek. Környékbeli halászokat ábrázoló, expresszionista hatásokat sugárzó, különös atmoszférájú olajpasztell művei különleges érzékiséggel adják vissza a Balaton és a környező táj szépségét. 

fotókredit: Homola Pincészet / Heim Alexandra

„Az igazi alkotó mindegy, hogy milyen származású: proli vagy herceg, a rangja isteni.” 

Az előadást követően egyedi vacsoraélménnyel gazdagodnak a résztvevők a Sáfránkert Vendéglőben.

fotókredit: Homola Pincészet / Heim Alexandra

A sorozat további előadásai;

július 13., 19.00 – Szinyei Merse Pál Fonyódon

július 27., 19.00 – Fürdőzők

augusztus 18., 19.00 – Bor, mámor, szerelem. Festők és múzsáik

Az előadások két helyszínen, a Homola Borteraszon, illetve a Paloznaki Szent József Ház kertjében, festői környezetben valósulnak meg. 

A tervek szerint 2025-ben a Homola Pincészet új, többfunkciós terével bővül a Balaton északi partjának kulturális palettája, valamint a borvidék desztinációs jellege; az épülő élményközpont négy évszakon keresztül fog kulturális programokat kínálni látogatóinak. Céljuk, hogy magas minőségű kulturális programokat szolgáltassanak, melyek részét képezik a nemzetközi vendégelőadások és tárlatok, emellett a felhőtlen szórakozás és gasztronómia mellett a kulturált borfogyasztás élményét kínálják a Paloznakra látogatóknak. „Azokat az embereket célozzuk meg, akik nyitottak a változatos kulturális tartalmakra, az autentikus, Balaton-felvidéki atmoszférára, az élet élvezetére, de
mindezt stílusosan és mély tartalommal kívánják megélni” – mondta Homola Szabolcs, a Homola Pincészet vezetője, tulajdonosa.

fotókredit: Homola Pincészet / Heim Alexandra

A pincészet új épületegyüttese a legmodernebb borászati technológiákat magában foglaló, két színpadával többfunkciós rendezvénytereknek ad helyet. A szőlészeti épület a szőlőtőkék között simul a Balaton-felvidéki tájba, láttatni engedi a környék természeti adottságait és az egyedi panorámát. Olyannyira, hogy maga az épület csupán egy szinten mutatja meg magát a felszínen, ahol főként a közösségi- és fogadóterek kaptak helyet. A pincészet további szintjei lefele irányulnak, három süllyesztett szinttel. A felszínen tehát nem az épületen van a hangsúly, hanem az azt körülvevő lugason, szőlőtőkéken és kerten. Egy modern, 21. századi kert, ami képes lépést tartani a klímaváltozással, a balatoni éghajlat
alakulásával, de magában hordozza az elmúlt évszázadok kertépítési és tájépítészeti hagyományait, esztétikai minőségét egyaránt. Az épület egy hatalmas üvegfelületekből álló télikerttel egészül ki, így kapcsolódik a szabadtéri színpadokhoz, mely által elmosódik a határ a kint és a bent között, a pincészet közösségi terének szerves része a kert. A látogatók közvetlen kapcsolatban vannak itt a természettel. A környezet ilyen fokú központba helyezése edukatív, a fenntarthatóságra környezetvédelemre ösztönzi a vendégeket.

fotókredit: Homola Pincészet / Heim Alexandra

Az épület funkcionális terei bepillantást kínálnak a technológiai folyamatokba, a jövőbeni rendezvények a valós, borászati környezetben válnak majd autentikussá. A pincészetben gravitációs és félgravitációs szőlészeti technológiát alkalmaznak, így a lefelé terjeszkedő térben a folyamatok is lefelé csoportosulnak, a funkcionalitás jegyében az épület belsejéből kifelé vezet a technológiai irány és a vinotékában ér véget. A pincészet jelenleg egyike a legnagyobb kézműves borászati tereknek – a bővítés által ötszörös kapacitással tud működni az üzem –, ahol a hagyományos eljárásokat csúcsmodern borászati technológia teszi hatékonnyá és tűpontossá. 

Borászat

2023-tól a Homola Pincészet által művelt teljes terület organikus átállás alatt van. Az érintett területek 15 hektáron fekszenek: Paloznakon a Sáfránkert- és Hajnóczy-, Alsóörsön a Gölye-mál-, Tihanyban pedig a Lapi-dűlők. A borok természetesek, a borászat számára évek óta fontos, hogy természetközpontú és fenntartható szőlészeti és borászati eljárásokat használjanak, így a lehető legtisztábban tükrözzék a termőtájat. „Harmóniában élni a természettel anélkül, hogy kárt okoznánk. Ez az elv vezérelt, amikor évekkel ezelőtt eldöntöttem, hogy megkezdjük a folyamatot. A világ mai környezetvédelmi körülményei mellett ez a legfontosabb célkitűzés, a fenntartható gondolkodás és tervezés egyetlen módja” – vallja Homola Szabolcs. Az organikus művelésre való átállás részeként a Homola borok szűkebb, de annál fókuszáltabb, magas minőségű portfólióval lesznek jelen a piacon. A természetesség egyre kiemeltebb jelentőséggel bír a pincészet filozófiájában, a borok többnyire minimális beavatkozással készülnek, spontán – hozzáadott élesztő nélkül – erjednek, hosszan érlelődnek, a legtöbb tétel derítetlen és szűretlen. A fő fajták: az olaszrizling, mely kiegészül a rajnai rizlinggel, a sauvignon blanc, a kékfrankos és a syrah. A pezsgőkészítés – mely a birtok saját furmint és chardonnay fajtáira épít – egyre szorosabban kapcsolódik a Homola Pincészethez, a jövőbeni tervek szerint pedig meghatározza majd a portfóliót. A borászati üzem fejlesztésének részeként épül a Homola Pezsgőpincészet, így a következő években egyre nagyobb tételben lesz lehetőség hagyományos (méthode traditionnelle) pezsgő készítésére: kékfrankosból rosé, furmint és chardonnay fajtákból pedig fehér pezsgő készül, melyekből már idén megjelennek ízelítőként a 2020-as évjáratú palackok. A pincészet számára fontos a nyitás a fiatalok felé – ebben látják a hosszú távú fenntarthatóságot, így a borokat diverz módokon készítik és mutatják meg a közönségnek, emellett nagy hangsúlyt fektetnek az edukációs jellegre, a kulturált borfogyasztás hagyományainak felélesztésére. A borászat itt érhető el: katt ide!

fotókredit: Homola Pincészet / Heim Alexandra

Új gasztronómiai vízióval, Lovász József vezetésével nyitott újra a Sáfránkert

A Sáfránkert friss, helyi alapanyagokból készült ételekkel, otthonos hangulattal, a szezonalitás jegyében megújuló grill hangsúllyal és a Homola borok széles választékával várja a kulináris élvezetek kedvelőit Paloznak szívében. A Sáfránkert Vendéglő és a Homola portfólió új gasztronómiai vezetője Lovász József „Domi”, aki Juhász József új kreatív séffel együtt valósítja meg gasztronómiai koncepcióját. Lovász Domi újragondolt víziójában egy olyan helyet és hozzá tartozó fogásokat álmodott meg a Sáfránkertben, amelyeket az otthon melege inspirált. Hagyományos, minden sallangot nélkülöző,
klasszikus ételek szerepelnek az étlapon, a legjobb minőségben elkészítve. Klasszikus, mégis izgalmas ízeket ígérő ételeivel a családi étkezések hangulatát, a balatoni hétvégéket, a természet adta menedéket és feltöltődést, valamint a helyi „slow food” ételkultúrát szeretné megidézni. A sharing concept, azaz közösségteremtő étkezés elvét vallják, így a barátokkal, családdal közös étkezéseken együtt kóstolhatják meg a menü különlegességeit, így fokozva az otthonérzést. Ezt erősíti a Sáfránkert teraszán kialakított fűszerkert, ahonnan az összes, az ételekhez használt fűszernövény származik, frissen szedve, közvetlenül a vendégek előtt. A Sáfránkert specialitása lesz idén a keszthelyi tokhalból készült fehér halleves, továbbá olyan egyszerűbb, házias ízek találhatók az új étlapon, mint a csirkepaprikás tanyasi galuskával, valamint a grillezett velőscsont retek relish-sel, pirítóssal. A könnyű fogások között szerepel a Tekeresvölgyi füstölt ordasajt grillezve, karamellizált és pácolt fügével, és az egészben sült keszthelyi pisztráng grillen sütve, zöldfűszerrel és citrommal. A Borterasz gasztrokínálata is megújult, a „balatoni hedonizmus” jegyében helyi kistermelők ételeiből álló piknikkosarakkal, a melegételek terén „magyar tapas” stílusú kínálattal várják a piknikezőket. 

sajtóanyag alapján (x)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )