Paloznaki Jazzpiknik – aug. 3-5.

Már a 11. Paloznaki Jazzpiknik kerül megrendezésre augusztus 3-5-ig 

Generációs híd a Paloznaki Jazzpiknik

A szervezőknek ismét egy sokszínű és fantasztikus programot sikerült összeállítani. Természetesen a főszerep, mint mindig a Zenéé, emellett azonban sok más kísérőprogram is lesz. Nagyon sok embert szeretnének megszólítani, fenntartva a generációs hidat, hogy kicsik és nagyok is egyaránt jól érezzék magukat a fesztiválon. A Piknik az utóbbi pár esztendőben már megengedheti magának, hogy némi edukációs szerepet is vállaljon. A tanítás, a beavatás a magyar előadók kiválasztásában jelenik meg leginkább, (idén már két külföldi zenekarra is kiterjedt ez a szerepkör) olyanokat hívnak meg, akiknek lehet, hogy máshol nincs is lehetőségük fellépni. Mi is már régóta szeretjük és támogatjuk a fesztivált: katt ide! vagy ide!

Azok a 80-es évek is a Paloznaki Jazzpiknik műsorán, sőt… 

Rick Astley nevéhez fűződik az a dal, a Never Gonna Give You Up mely 1987-ben 25 országban[ listavezető volt. A  90-es években visszavonult, hogy aztán a 2000-es években újult erővel térjen vissza a saját dalaival. Augusztus 3-án Nik West és Rick Astley nyitja a háromnapos pikniket. Augusztus 4-én a Dirty Loops és a Thievery Corporation zenél a Jazzpiknik Nagyszínpadán, augusztus 5-én pedig az Incognito, majd a várva várt Level 42 lép fel a Balaton legnagyobb presztízsű butikfesztiválján. A kisebb színpadokon a jazz és társműfajainak jeles képviselői varázsolják el a fesztiválozókat. Az idei fesztivál missziója az eddigi támogatások viszonzása – a szervezők idén az extra látványműsor helyett minden eddiginél több alapítványi támogatást tesznek lehetővé a fesztivál bevételének egy részével.

Szeretet és profizmus évről-évre, ez is a Paloznaki Jazzpiknik

Három nap jazz, funk, pop és soul, hamisíthatatlan piknik-élmény a Jazzpikniken – 10 év, 362 koncert és megannyi generációkon átívelő közös emlék! A fesztiválok során kialakult a „piknik-élmény” fogalma, amit a magyar közönség ma már Paloznakhoz köt, és emiatt évről évre ellátogat a dűlőbe, hogy legendás nemzetközi zenészek és formációk mellett a hazai jazz élvonalával és a legújabb, kísérleti zenével is megismerkedjen. 

A nyitóestén egy visszatérő legenda is színpadra lép, Rick Astley augusztus 3-án, csütörtökön visszatér a domboldalra, hogy legnagyobb slágerei mellett kifinomult soul hangzásával varázsolja el a piknikezőket.

Pop-funk-jazz Piknik 

Augusztus 4-én az elektronikus zene úttörője, a Thievery Corporation lép színpadra. A péntek este a pop-funk-jazz fusion alapú zenét játszó svéd trió, a Dirty Loops koncertjével folytatódik. 2011-ben három svéd fiatal zenész (Jonah Nilsson – ének, billentyű, Henrik Linder – basszusgitár, Aron Mallergardh – dob) robbant be a zenei világba. 

Acid Jazz Piknik 

Augusztus 5-én, szombaton a Jazzpikniken ad koncertet az acid jazz legfontosabb zenekara, az Incognito. Ő már klasszikus, régi visszatérői a Jazzpikniknek. A legemlékezetesebb 2016-ban elverte őket a vihar, de nagyon kitartóak voltak csak egy áramszünetet okozó villámcsapás állította meg a fellépést. 

Nincs többé covid, jöhet a Jazzpiknik! 

A fesztivál szervezői már 2020-ban kinézték őket a szombati záróeste a ’80-as évek ünnepelt jazz-funk fúziós bandáját, a Level 42 formációt. Sajnos a vírusveszély közbeszólt kétszer is, de most már 2023-ban nincs akadálya a fellépésnek! A brit zenekar a jazz, a rock, a pop, a funky, illetve a soul és a blues elemeit ötvözte egyedi hangzásban, amelyért milliók rajongtak. Világszerte több mint 30 millió eladott lemezük van. 

Olyan ismert dalokat hoznak a Jazzpiknikre, mint a Lessons in Love, a Something About You, vagy az It’s Over gigaslágerek. 

Paloznakon a magyar jazz élet színe-java

A 11. pikniken Paloznakon zenél a magyar jazzélet színe-java. A 2017-ben elhunyt Fábián Julinak emléket állító színpadon minden évben a hazai jazz jeles művészei lépnek fel, hogy a nemzetközi előadók mellett a magyar jazz élvonala is képviseltesse magát. A 11. Paloznaki Jazzpikniken – többek között – olyan művészekkel találkozhatunk, mint a Barabás Lőrinc Quartet, a Sena Dagadub, a Random Trip x 7s presents Vibe Changers x Vavra Bence, a Vanavan, vagy az ODD ID. A további két kisebb színpadon a jazz és társműfajainak jeles képviselői varázsolják el a fesztiválozókat.

Az előző évek gyakorlatának megfelelően a Jazzpiknik szervezői az idei évben is kiemelt hangsúlyt helyeznek a tehetséggondozásra, számos ígéretes tehetséget léptetnek fel a színpadokon. A Hangfoglaló Program keretén belül aZorka és Richard Zalai lép fel a fesztiválon. Lackfi Dorottya 2020-ban indította útjára szólóprojektjét aZorka néven. Versszerű szövegek és melankólikus dallamok jellemzik szerzeményeit, melyek az alterpop műfajba repítenek magukkal. Elszigetelten alkotó, a víz változatosan visszatérő motívumait rendre előhívó, különleges zeneszerző és előadó Richard Zalai: a zenekaros múlt után az önálló alkotásba megérkezve alakítja saját világát elektromos zongorával, analóg szintetizátorokkal és dobgépekkel életre hívott, megfontoltan építkező, letisztult, sokszor improvizatív, modern classical és ambient elemekből összeálló szerzeményeivel. A MÜPA Jazz Showcase „11. Paloznaki Jazzpiknik” különdíját a – Sárközi Dina Quintetként is ismert – Parvaro zenekar nyerte el, ezzel fellépési lehetőséget kapva az idei pikniken. A Sárközi Dina által vezetett zenekar a jazzel vegyíti a fusion, rock és folk stílusokat, mely üde színfoltot jelenthet a hazai zenei palettán.

Idén nyáron egy különleges produkció: a Superar is Paloznakra látogat. A Superar képzett zenészekkel segítségével biztosít ingyenes művészeti képzést és a kulturális életben való aktív részvételt hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok számára. 

A rászorulókat is segíti a Jazzpiknik! 

„Évről évre készülünk valami látványos attrakcióval a pikniken – ez a 11. Jazzpikniken más módon, láthatatlan formában valósul meg. A Jazzpiknik elmúlt 10 évében olyan sok szeretetet és támogatást kaptunk a közönségtől, a fellépőktől és a közreműködőktől, hogy szeretnénk a következő időszakban ez a sok jót viszonozni. Köszönetet és hálát érzünk és szeretnénk ezt visszatölteni; társadalmi célokra fordítani az idei piknik bevételének egy részét. Minden évben van ilyen törekvésünk, de idén még kiemeltebb hangsúlyt fektetünk az adományozásra és támogatásra” – nyilatkozta Valde Orsolya, a Paloznaki Jazzpiknik alapító-fesztiváligazgatója. A Jazzpiknik minden évben a bevételének egy részével rászorulókat támogat. 

Jazzpiknik az Autistákért! 

Idén folytatódik az Együtt az Autistákért Alapítvánnyal való együttműködés: útjára indult az alapítvány SütiKék elnevezésű, edukatív és egyben adománygyűjtő kezdeményezése. A cél az autista fiatalok támogatása mellett az autizmussal kapcsolatos tabuk ledöntése. A SütiKék egy vajas, belga csokoládés édesség, amelynek csomagolásán az autizmussal kapcsolatos hiedelmek láthatók, a valós állítást pedig belül találod. A kezdeményezésből befolyt teljes összeggel fiatal autista tehetségeknek nyújtanak segítséget.

Az idei év mottója a Visszaadás!

Fesztivállal a Gyerekek gyógyulásáért A korábbi évek hagyományát folytatva kollaborálunk és a Paloznak Jövőjéért Alapítvánnyal, továbbá kibővítjük jótékonysági akciónkat a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai Részlegének Sebészeti Osztályával. A Klinika Magyarország onko-haematologiai, azaz daganatos beteg gyermekeit ellátó jelenlegi legnagyobb központja. A gyermekek kezelése során a magas szintű sebészeti ellátás kiemelt jelentőséggel bír, melyhez nélkülözhetetlen a megfelelő minőségű sebészi műszerek megléte. A hagyományos nyílt műtétek mellett a klinikán nagyszámú laparoszkópos, vagyis kulcslyuk műtét történik, melyek a gyermekeknek kisebb megterhelést jelentenek. Ezekhez a kulcslyuk sebészeti műtétekhez szükséges alapvető fontosságú műszerek beszerzéséhez járul hozzá az idei piknik-támogatás, a minél biztonságosabb és magasabb színvonalon történő műtéti ellátás érdekében.

Legyen Zöld a Fesztivál! 

Ahhoz, hogy a butikfesztivál évről-évre újra visszatérhessen a dűlőbe, a szervezők kulcsfontosságúnak tartják a zöld törekvések és a fenntartható fesztiválmegoldások integrálását. A korábbi évek hagyományát folytatva, a szelektív hulladékgyűjtésben idén is a Zöldövezet Társulás a Jazzpiknik partnere. A fesztiválon a teljes hulladékmenedzsment környezettudatos szervezése, újrahasznosítása, a környezetbarát termékek alkalmazása és a szemléletformálás az Egyesülettel közösen valósul meg.

Az elmúlt 5 év együttműködése során több mint 170 m3 hulladékot szelektáltak, ezzel a több mint 18 tonna CO2 kibocsátás csökkentést eredményezett a fesztiválnak. 

Jegyeket, bérleteket a Jazzpiknikre! 

Három nap jazz, funk, pop és soul, utánozhatatlan piknik-élmény a Jazzpikniken! A bérlettel mindhárom napon kapunyitástól hajnalig tiéd az életérzés. Négy színpadon, több mint 40 koncerttel a festői szépségű balatoni településen, a fűben ülős pikniktől a klubhangulaton át a nagykoncertig, a jó boroktól a fantasztikus zenéig minden együtt lesz a 11. Paloznaki Jazzpikniken.További információ, program, kedvezményes jegyek: https://jazzpiknik.hu

sajtóanyag segítségével (x)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )