Emlékszel a Pünkösdi BorMozira? 

Pünkösdi BorMozira gyűltünk össze május végén

Nyulasi Gábriel István írása

Pünkösdi BorMozira Jugoszláv filmmel

Emir Kusturica a Macskajaj – című filmjével sokak számára ismerős lehet. A Pünkösdi BorMozira a viszonylag kevésbé ismert: Emlékszel Dolly Bellre? című alkotásával készültünk. A hatvanas évek Jugoszláviáját megjelenítő alkotás kendőzetlenül mutatja be egy kamasz felnőtté válásán keresztül a mindennapi létezést. Ezt a csomagot öblítettük le borokkal. 

A bevezető hármasunk egy izgalmas ásványtrió: dörgicsei, badacsonyi, sághegyi mineralitással tettük le a kóstoló alapkövét. 

Gullinbursti a Balaton-Felvidékről 

Az Aranysörte Pincészet már szerepelt a BorMozi műsorán és akkor rajt-cél győzelmet aratott egy fantasztikus Sárfehérrel. A Pünkösdi BorMozira egy Sárgamuskotályt delegáltak. Aranysörte Sárgamuskotály Násztánc 2021(Balaton-Felvidék) A sárgamuskotály egy nagyon feszes, citrusos vonulata. A hidegtűrő fajélesztő és a pektin kiszűrése megtette a hatását. Elegáns és könnyedén izmos sárgamusi, jó táncol az orrban és a szájban egyaránt! Egyensúlyos tétel, belépőszint a boros Rambo világába, mely évről-évre szebb dolgokat produkál. Honnan az Aranysörte név? Eitre, a Mesterkovács, aki a Brokk és Loki közötti fogadás keretében egymaga kovácsolta Frey aranysörtéjű vadkanját, a Gullinburstet. Az első rajt-cél győzelmükről itt számoltunk be: katt ide!

Egy évtized után Napkővel ki a fényre!

“ A család, barátok részére már több, mint tíz éve készítünk bort a Badacsonytördemicen fekvő Kékfrankos fajtából. 2020. évben nagy lépést tettünk és négy hektár terület vásárlásával elindítottuk családi borászatunk építését Káptalantóti külterületén. Az elmúlt évben tovább bővítettük területeink nagyságát, a Csobánc-hegy lábánál jelenleg is felújítás alatt van pincénk és forgalomba helyeztük első 2020. évjáratú tételeinket is. A fenntarthatóság jegyében, ökológiai termesztés előtérbe helyezésével és a badacsonyi tradicionális borkészítés módszereit kombinálva, modern borászati technológiával kívánjuk elérni a hagyományokhoz hű és a modern fogyasztói igények kielégítését.” Illés borászat Napkő cuvée 2020 (Badacsony) Napkő: 95% Olaszrizling 5% Zöld Veltelini. Az Olaszrizling új 500 literes Stockinger hordóban lett erjesztve és érlelve. Az Érlelés kb 9-10 hónapig tartott, ezzel szemben a Zöld Veltelini teljesen reduktív. A szőlők a Káptalantóti Bodok dűlőről lettek szüretelve. Hagyomány és modernitás, ahogy a pincészet hirdeti, olyan ez a bor is: a hordós iskolázású ásványos olaszrizlinget szépen felrázza az a pici 5% reduktív zöldveltelini. Éppen annyi frissességet ad neki, amennyire szükség van. Ígéretes kezdés egy vadonatúj pincészettől. Itt írunk Róluk először: katt ide!

Dénes Tibor a Ság hegy úttörője 

Első a piacon a hegyükről, nemigen hallani más sághegyi termelőkről. A telkek szétaprózottsága miatt lehetetlen vállalkozásnak tűnik az építkezés. Jelenleg három hektáron gazdálkodnak. Folyamatos bővítésben gondolkodik Dénes Tibor, körülbelül tíz hektárig, apró házakból álló pince rendszerüket is e tervhez hozzárendelten fejlesztik. Dénes Hegybirtok Furmint 2016 (Somló) Nem először szerepel Dénes Tibor bora a BorMozikon, ám Pünkösdi alkalommal most debütált. Ezt a furmintot a Nagy Furmint kóstolón szerettük meg.

A 2007-es telepítésű furmintok vibrálóan friss termést adtak, színlé és préslé külön iskolázva, ezzel is bővült a komplexitás. Zúzás-bogyózás után kíméletes préselés.Vegyes iskolázású tétel, a színlét hűtött tartályokban, a préslét 500 literes hordókban, saját természetes élesztővel erjesztették. Ezt követően az újborokat finomseprőn tartották. Az acéltartályos és fahordós részeket 24 hónap érlelés után fejtették össze. Derítés és szűrés után palackozás alacsony kénszinttel. További 4 hónapos palackérlelés után került piacra. Fantasztikus ásványosság, laza tonikos kesernye, meszes, citrusos, köményes, patikamérlegen adagolt harmónia, pontos és tiszta. A Ság hegy méltatlanul a háttérben van, pedig teljesen egyenrangú borokat szűr ott Dénes Tibor, semmivel sem tud kevesebbet a terület, mint a Somló. Gyönyörű történet a Somlói borvidék kevésbé ismert sarkából…

További képek a rendezvényről itt érhetőek el!

Ebben a filmben egy fiúból férfi lesz?

A kultúrház küzd, hogy meglegyen a zenekar. A gyerekek nagyon rosszak, lopnak, csalnak, de azért ott a betyárbecsület. Dolly Bell, egy prosti és főszereplőnk egyre mélyebb kapcsolatot kezd vele ápolni, főleg, hogy elbújtatja őt a padláson. De „Nap mint nap minden tekintetben előrehaladok” – mondja főhősünk Dino, mert a tudattal, az erős öntudattal mindenre képes lehet…

A Gincsai Pezsgőház megérkezett

Vadonatújak (mármint a Gincsai Pezsgőház), Gincsai Tamás a Holdvölgy MÁD birtok borásza volt, de szerelembe esett a bubikba és feleségébe és otthagyta a tokaji királyságot, hogy új Pezsgőházat és családot alapítson. Gincsai Pezsgőház Rajnai Rizling Pezsgő 2021 (Neszmély)  Neszmélyi Rajnai rizlingből készült 2021 brut nature, 2 g/l maradékcukor, 11,5 % alkohol. Reduktív erjesztés, palackba töltve erjedt tovább, 6 hónapos palackos érlelés után degorzsálták. Magán a kóstolón, a BorMozi napján kissé fedett volt, nehezen oszlott el a köd a pohárból. Egy rusztikusan animális, termálvizes felhő nyomta a tételt. Aztán láss csodás a felhő felszállt és nagyon penge zöldalmás jegyeket mutatott, a buborékszerkezet pipa, rendben van, és a citrusok is szépen hegedültek. Halovány, éppen csak mutatóba pici élesztős jegyek. Egy jóivású természetes benyomást keltő, friss pezsi, ropog a zöldalma a fogam alatt. 

Kamó valamit nagyon jól csinál!

“A nagyvilág számos látványos visszajelzése igazolta, hogy “Kamó” valamit nagyon jól csinál: 1997-ben Angliában ő az „Év Borásza“, 1998-ban a londoni Wine Challenge-n Cserszegije elnyerte az „Év fehér Bora“ díjat, 2004-ben a Hilltop lett az „Év pincészete“, 1999-ben Magyarországon az „Év Bortermelője“ díjjal honorálták munkásságát.”(kamocsay prémium)

 Telt, gazdag, vastag és fantasztikusan illatos. Kerekded idomokról, az érett alapanyagról és mély tartalomról árulkodnak a borok, az Ihlet Cuvée is. Hatalmas élmény, szó szerint. “A borkészítés számomra több mint egy ital elkészítése, sokkal inkább hitvallás.” Bár mindig azt hisszük, hogy ezeknek a boroknak egy része járt hordóban, de nem, Kamocsay Ákos hordózás nélkül végzi a varázslatát. Ihlet cuvée Kamocsay Prémium 2021 (Neszmély) A 2021-es Ihlet: tramini, szürkebarát, hárslevelű , chardonnay, chenin Blanc. Elegancia és meleg, trópusi illatkavalkád jellemzi egy kicsit fedő alatt. Szinte nálunk debütált a bor, annyira friss kiadású. Szép savak, izmos test, maracuja, ananász, jó érett, sárga húsú barack, parfümösen sűrű illatorgia, egy kis herbás vonulattal és a terroir is megjelenik, az ásványosság formájában. Van egy kis elfojtás a borban, érződik, hogy még friss a történet, nem teljesen került a helyére minden építőkocka, de a potenciál tapintható.

Chardonnay, chardonnay a neszmélyi chardonnay!

Nagy, krémes, áradó gyümölcsösség… Chardonnay Kamocsay Prémium 2020 (Neszmély) Ez a bor már minden ízében jobban előretart és összetart, mint az egy évvel fiatalabb társa, vagyis a 2021-es Ihlet. “Amikor nem foglalkozol a szürke hétköznapokkal, csak élvezed a nedűt, amit a természet tölt a poharadba, és együtt mozdulsz az élettel. Pont most, pont itt.” Így ajánlják ezt a bort és tényleg, ez a bor segít kiszakadni a hétköznapokból. Fehér húsú gyümölcsök, hársvirágos, csonthéjasok, ásványosság és egzotikus trópusi mix. Szépen érett nagy fehér bor, izig-vérig chardonnay. Szerettük!

Badacsony vörösben

Beszéltünk már a borászatról, ez a boruk (Egy évtized után Napkővel ki a fényre!) is az első hivatalos évjáratból származik. Illés borászat Kékfrankos 2020 (Badacsony) Kékfrankos: Badacsonytördemic/lábdihegy délnyugati dűlő. Kézi szüret, kézi macerálás. Igazi kézműves bor. Csak óvatosan volt préselve. Részben 225 literes Tállyai Kalina hordóban volt érlelve, második töltésű. Részben tartályos iskolát is kapott, hogy megmaradjon a gyümölcsössége. Kilenc hónapot töltött hordóban és palackozás előtt lett házasítva. Jelentjük, hogy a gyümölcsök ropogós meggyek formájában jelentkeznek. Kicsit halványabb a színe, ez egy könnyedebb, de feszes kékfrankos. Jók a savak és jönnek szépen az ásványok is, izmos kis borocska és milyen fiatal. Van még ideje, lehetne fektetni, de most is igen élvezetes a fogyasztása.

Trianonnal vesztettük el ezt a szőlőfajtát

“A Geönczeöl Pince székhelye a felvidéki Garamkövesden, egy 1882-ben épült présházban található, melyhez 3 pinceág tartozik. A szőlők Muzslán a Nagyhegyen, Erdőntúli Öreghegyen és a Zsoldos dűlőben helyezkednek el, Ipolyszalkán pedig a Baglyasban. A szőlőket az ökológiai termesztés szabályainak megfelelően kezeljük, a borok kézműves eszközökkel készülnek. Geönczeöl Pince Szentlőrinc 2020 (Felvidék) Hogy készült: „12 hónap 3-5 éves zempléni hordóban, előtte 16 nap héjon. Október elején szüreteltük, teljes érésben. Ez a Szent Lőrincnél azt jelenti, hogy már töppedt bogyók is vannak benne, mert nem egyszerre érik a fürt. Termőhely 60% Muzsla, Nagyhegy dűlő, 40% Ipolyszalka, Baglyas dűlő. Spontán erjesztés, spontán almasavbontás, derítetlen-szűretlen. Érleléskor és palackozáskor minimális kénmennyiséget adtunk hozzá.” Geönczeöl Attila borász

 Ez a bor egy szilvaorgia, egyszerűen kiugrik a pohárból illatban, ott van még a fekete ribiszke, cseresznye, meggy, finoman a hordó fűszerek is. Kiváló tanninok, játékos savak, közepes test biztosítja a gördülékeny fogyasztást. Szép a korty, gyönyörű harmónia, különleges ízvilág, ilyenkor sajnálom, hogy az Anyaország elfeledte Trianon után ezt az egyedi szőlőfajtát. Emlékezzünk és igyunk még egy pohárral ebből a borból! A magyar borkultúrát amúgy sem lehet határok közé szorítani, eredeténél fogva határtalan! 

Monoron (is) a Lukácsy Pince az élmezőnyben van!

A precíz szőlészetet az egyik testvér, ifj. Lukácsy György felügyeli, aki a szőlészet doktora, tanítja is és szerte az országban szaktanácsol. A borászat oszlopos tagja a másik testvér, Lukácsy Zoltán. Az alapító atya Lukácsy György László, a fiúk Édesapja, aki a szőlő és a bor szeretetét oltotta beléjük már gyerekkorukban. Közös erővel egy családi borászatot hoztak létre. Pincéjük Monoron a Téglaházi dűlőben helyezkedik el mesés környezetben. Az 5 ha saját kezelésben lévő szőlő termése szolgál alapul évről évre a pince boraihoz. A Kunsági borvidéken helyezkednek el, így boraik jelentős részét reduktív technológiával készítik. Pincéjükben sok szeretettel várják borkóstolókra és egyéb rendezvényekre érkező vendégeiket.

Lukácsy Pince Cabernet franc 2020 (Kunság) A készítési körülmények: Cabernet franc 2020, korlátozott terméssel egy gyönyörű szőlőből készült 15,6 alk % bor. Első és harmadik töltésű magyar tölgyben lett érlelve egy éven keresztül! Az eredmény egy fantasztikusan gyümölcsös, fiatalosan mélylila villanású színnel megáldott vörösbor. 2 éves és a potenciál tapintható benne, kirobbanó formában van most is, de érlelhető még bőven. Orrban játékos hordófűszerek, kék áfonya, erdei málna, érett eper. Szájban is nagyon egyben van, visszaköszönnek a már fent említett jegyek. Tanninok és savak az optimumon. Nagyon kerek és egyben vibrálóan fiatalos nagy vörös a Kunságról, hiába ez a vidék és a Lukácsy Pince ezt is tudja!

Közönség

Szerelem és családi Jugoszlávia

Sajnos nem életképes a szerelme Dinonak Dolly Bellel. Egy villanás a férfivá válás egén egy zsigeri érzelem, de nem válik hosszú és tartalmas kapcsolattá. Sajnos vagy inkább szerencsére az élet tele van meg nem valósult lehetőségekkel, ki nem teljesedő szerelmekkel…Az apa meghal és vége az értekezleteknek, a család elköltözik és valami új kezdődik. Olyan ez a film mintha a család Jugoszláviát jelképezné, ahol a családtagok az egymás mellé kényszerített államok. A feszültség tapintható és tudni lehet, hogy szétesik az erős apa nélkül. Ahogy Tito nélkül sem volt túl sokáig életképes Jugoszlávia…

Ők nyertek!


Gratulálunk a közönségdíjas bornak: Geönczeöl Pince Szentlőrinc 2020 (Felvidék)!

Kövessétek figyelemmel a híreket az oldalainkon! Nemsokára újabb BorMozi!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )