Badacsony New Yorkban még jobban teljesít! 

Óriási sikerrel tartották meg a Badacsony New Yorkban rendezvényt április második szombatján. 

Maróthy Csaba és Nyulasi Gábriel István közös írása

Nem lehetett bírni a Badacsony New Yorkban rajongókkal

A Badacsony New Yorkban hihetetlen emberáradatot generált, a csúcsidőben megszokott tömeg a rendezvény nyitása után egy-két órával már tetőzött és a rendezvény vége előtt egy órával még szakadatlanul áramlott az érdeklődők hada. Mi is nagyon kedveljük ezt a rendezvényt, nem tagadjuk, néhány cikkünk a témában: 2020-ban: itt, 2019-ben itt, 2018-ban itt és még folytathatnánk a sort bőven… Könnyedén lehetett jegyet váltani a helyszínen vagy a weben.

Budai Zöld ásványon

Az első körbenézés során vontam le a tanulságot, hogy a Budai zöld nevű fajtának kifejezetten jót tesz az ásványos talajon termesztés. A rendezvényen kóstoltam Budai zöldet jellemzően intenzív virágos illatok, üde citrusosság az a sós-ásványos lecsengés, a kellemes frissítő élmény mindkét általam kóstolt tétel sajátja:  mind a Wellner Borház 2021-es gyöngyözőjének, mind az Éliás Birtok 2020-as Budai Zöld brut pezsgőjének ez az elgondolás az alapja mert ez különösen jól áll a buborékosoknak. A nagyobb mélységet (a methode traditionelle technikával a Szigetvin KFT-nél erjesztett) Éliás pezsgő érte el, tetszett mind illatban mind ízvilágban. A gyümölcsök áradása és a seprőn érlelés következményeként az élesztős lecsengés, a 6000 Ft-os áron piacra kerülő termék bizonyára megtalálja vevőkörét.

Éliásék

Szászi borai festik magukat

A jellegzetes, fekete fehér, egyszerűbb kivitelű, rajzos címkéket lecserélték a Szászi Pincészetnél. Először kézimunkának néztem őket, de aztán közelről látszanak az ecsetvonások textúrái. Festmények részleteit kapták meg a palackok új ruhának, mint utóbb kiderült az előző címkék rajzai is a borászfeleség, Heni kézügyességét dicsérik, ahogy a mostani festmények is. Friss csikó még a 2020-as Zeus bor, de már izig-vérig jó ásványos tematikával hirdeti a Szent György-hegy talaját. A címkén a magyar tenger és sziklás partja köszön vissza. Igaz, hogy már lassan egy éve zászlót bontott az új színes arculat, de a covidnak miatt csak most láthattuk a tarka palackokat.  

Szászi Endre tölt

Badacsonyban is van Furmint

A Borbély Családi Pincészet megmutatja, hogy miért volt igencsak elterjedt fajta a Furmint Badacsonyban. Akkoriban még Szigeti néven emlegették a jelenleg Magyarországon a nyolcadik helyet elfoglaló szőlőt. Csóka major / Badacsonyi Furmint 2019 – A bor egyik részét tartályban, másik részét 500 literes fahordóban készítették Borbélyék. Nem voltak restek és seprőn tartották és kevergették is. Ebből fakadóan egy szép testes borocskát kaptak, élesztős, ásványos, körtés-almás jegyekkel, jó savakkal, feszes textúrával. Fiatal még a három esztendejével, van benne potenciál.

A Borbély testvérek

Presszió miatt született a Pressio

Méreténél fogva talán a kisebbek közé számító (5 hektáros termőterülettel) rendelkező Málik Pince családi borászat termékei nekem „a gazda szeme mindenen rajta van” érzetét kelti. Tetszett a 2019-es Zeus zöldalmás nektáros aromája, van még benne potenciál a következő évekre is, de nekem a 2020-as Pressio (zeus, sárgamuskotály, zöldszilváni házasítása) a telitalálat. Kár, hogy elsősorban a pincénél, és csak egy-két társaságnál kaphatóak a termékek, ahogy Málik Gábortól a Pressio házasításának megalkotójától értesültem. 

Kalinics először az Ábrahámhegyről

Üdítő élmény volt a Badacsony New Yorkban bormustrán először jelentkező Ábrahámhegyi Kalinics birtok tételeit kóstolni, na és a borásszal eszmecserét folytatni is. Itt kóstoltam az este legvonzóbb Kéknyelű tételeit, mind a 2015-ös, mind a 2016-os Kéknyelű impozáns lekerekedett savaival hódítottak meg. Mindkét reduktív tétel egy 4-5 hónapot töltött tölgyhordóban, ahogy a gazda mondja: „Én addig tartom a boraimat hordóban, amíg az hozzá tud adni az ízéhez. Folyamatosan kóstolom, és ha úgy érzem ennyi volt, akkor lepalackozom.” És a piacra kerülés is hasonló filozófia mentén valósul meg, a folyamatos kóstolás adja meg egy tétel kikerülési idejét. 

Kalinics Birtokról

A erdő megvéd a Balaton közelében is!

Sokáig beszélgettünk, sok bortermesztési nüanszot osztott meg velem, mint például az erdő szoros közelsége az ültetvényhez két szempontból is fontos, mert a seregély nem mer dézsmálni, az ott megbúvó ragadozó madarak miatt, és egy fajta hűtőfunkciót is ellát, ami az ideális savak megőrzését szolgálja. Kalinics úr szereti legtovább tartani a szőlőt a tőkén a régióban, de ha már mindenki leszüretelt körülötte, neki is kell, mert minden „szőlő ínyenc” állat akkor már csakis az ő birtokát ostromolja, és ez már egyenlőtlen harc lenne. Hiányosságként róható fel, hogy csak a birtokon vásárolhatók (egyébként nagyon jó ár-érték arányban) a borai, de azt mondja, két karton rendelése esetén már szállít fel Budapestre bort, lévén székesfehérvári.

Nyári Pincészet

Nyáriék kiegyensúlyozott stílusban 

Szép sort raktak össze a Szent György-hegy régi motorosai, Nyáriék. A szőlőművelésben és a borkészítésben számukra a legfontosabb a hagyományok tisztelete, kiegészítve a modern technológia lehetőségeivel. Jellegzetes, természetes és terroirhű boraik közül most a 2019-es hárslevelű bort emelném ki trópusi gyümölcsös, sárgabarackos, hársvirágos ásványosságával, feszes textúrájával. 

Csendes mosolyok

A Csendes Borház Kéknyelűi közül a 2017-es a legjobb

Balogh Ilona és Molnár Júlia Dóra csinos egyenruhában töltögették a borház kéknyelűit. Szebbnél szebb száraz kéknyelűk sorjáztak, de mégis a kis maradékcukros lett a győztes a sorban. Az a kis kerekség elbűvölővé tette a tételt és kiemelte a sorból. Vagyis az este során kóstolt száraz kéknyelű tételek között kuriózumként hatott a Csendes Borház 2017-es félszáraz Kéknyelűje aminek piszkosul jól áll a 8 gramm szabad cukor, amit az alkotó benne hagyott. A trendektől mertek elrugaszkodni, és a kísérletezés révén született egy jó ivású bor. 

Illés Napkő

A hagyományokhoz hű és a modern fogyasztói igények 

Illésék 2020. évben a hobbiborászkodásból kilépve vásároltak egy négy hektáros területet és elkezdték építeni a családi borászatot Káptalantótiban. Friss ropogós pincészetről van szó, nemhiába ez az idei Badacsony New Yorban rendezvény volt számukra az első, ahol a nagyközönség számára bemutatkoztak. A fenntarthatóság jegyében, ökológiai termesztés előtérbe helyezésével és a badacsonyi tradicionális borkészítés módszereit kombinálják. Modern borászati technológiával kívánják elérni a hagyományokhoz hű és a modern fogyasztói igények kielégítését. Pontosan ilyen a 2020-as Napkő elnevezésű cuveé-jük, mely olaszrizling tölgyfahordós iskolázottsággal (kilenc hónapot töltött a hordóban) és friss zöldveltelini (mely reduktív) házasítása. A bor is ilyen kétfenekű, tehát egyszerre friss, ásványos jóivású és tartalmaz érettebb hordós jegyeket is. 

Alakul a tömeg

Szeremleyék szárazban/édesben megbízhatóak

Szeremleyék 2019-es Rizlingje, különösen ár-érték arányában elbűvölt tiszta friss illat- és ízélményével a kategóriában, de a kínálatban szereplő 2005-ös kései szüretelésű Zeus mézes aszaltgyümölcsös ízvilágának harmóniája a sav-cukor- ásvány háromszögében igazán szép bort eredményezett, és még alapvető száraz bor preferenciáimat is elfeledtette. Ez a tétel 6000 Ft körüli áron igazán megéri az árát.

Istvándy bemutatja

A Badizson legyen Veled, Istvándy PetNatozik

Belépőnek Istvándy Gergőnél egy friss Badizsont (olaszrizling alapú fehér, száraz) kortyoltunk, a címkéje hasonlít a BalatonBor világához. Nem véletlenül, közös a címketervező, illetve a bor is egy könnyed, de hamisítatlanul badacsonyi jóivású tétel. A Badizson név a Badacsony és a demizson szavakból született, egyszerre utal a badacsonyi borokra és a testes üvegekre.

A 2018-as Rajnai Rizlingnél, melynek termőterülete a Tóti-hegyen a bazalt és a vöröskő találkozásánál található, a talaj sokszínű ásványossága visszaköszön a bor ízvilágában. A újdonság erejével hat a Cabernet Sauvignon Petnat, amit éppen a monitorozás végett hozott ki Gergő a kiállításra, azt mondja, ha valaki (nyilván kereskedő) rendel tőle legalább 100 palackot jövőre belecsap a palackozásba. Nagyon rendben van a krémes ízvilágú bátran némi szabad cukorral hagyott rurális pezsgőféleség. Itatja magát és talán a szebbik nemnek is kedvencévé válhat, tehát bátran mondhatjuk: Gergő, vágj bele!

Badacsony Régió

Badacsony New Yorkban még jobban teljesít! 

Az emberek, főleg az egyéves kihagyással megspékelve, ki voltak éhezve erre a kóstolóra. Szinte alig tudtunk szabadulni a rendezvénytől, hiszen még rengeteg bort tudtunk volna kóstolni és a ruhatár sorában is inkább a bebocsátásra vágyók álltak. Igazi minerális húsdaráló alakult ki a standok között. Nem volt könnyű dolga annak, aki estebéd tájékán, úgy 18 óra után tudott megmártózni az ásványfürdőben. Csak azt sajnáljuk, hogy újra egy esztendőt kell várnunk Pest egyik legásványosabb kóstolójára.

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )