Badacsony New Yorkban, 2019-ben is megmutatta!

Az év legásványosabb kóstolóján jártunk, most sem csalódtunk a Badacsonyban…

 

Tüske Gyöngyi írása

Badacsonnyal kapcsolatban Hamvas Béla a szívemből szól: „menj fel a Badacsonyra vagy a Szent-György hegyre, a Somlóról nem is szólva… A pincék bejárata előtt hatalmas diófa, még a legforróbb nyárban is hűs. Olyan helyek, hogy az ember bárhol megállna, leülne, letelepedne, s azt mondaná: itt maradok.”

 

15 éves a kapitány.

Lassan 15 éve visszajáró vendég vagyok Badacsonyban, és akárhányszor megyek, mindig találok valami újdonságot. Évről évre nyílnak új helyek vagy újítanak fel, csinosítgatnak régieket, egyre több és egyre színvonalasabb a programkínálat is, télen-nyáron. Badacsony nyitva van ugyanis egész évben, a Borbarangolásoktól kezdve a Gasztrohegy gasztrokalandokon keresztül a családi bringatúrákon át piacozhatunk, kirándulhatunk, vagy csak pihenhetünk itt és csodálhatjuk a természet szépségeit és a Balatont.

Mindig nagy örömömre szolgál, ha a „Hegy házhoz jön”, nem volt ez másképp az idei Badacsony New Yorkban kóstoló alkalmával sem. Rögtön a bejáratnál rengeteg kiadvány fogadott a régió idei programjait illetően: borlelő-, és vendéglátóhelyek térképpel, anyagok a környékbeli látnivalókról és szálláshelyekről. A kóstolóhoz is járt kóstolófüzet, benne a kiállítókkal, elérhetőségeikkel és a kóstolható borok listájával, aminek nagyon örültem, mert ez az egyik vesszőparipám, szerintem minden kóstolóra kellene ilyen. De mielőtt még belemennénk a kóstolt borok részleteibe nézzük meg egy kicsit közelebbről a Hegyet – pontosabban a Hegyeket – és a badacsonyi fajtákat.

IMG_20190309_155111

Meddig tart a Badacsony?

A Badacsonyi borvidék Balatonszepezdtől Szigligetig tart. A borvidék szőlőterülete a Tapolcai-medence tanúhegyeinek (Badacsony, Csobánc, Szent György-hegy, Ábrahámhegy, Őrsi-hegy és a szigligeti hegyek) lejtőin helyezkedik el. A borvidék meghatározó talajtípusa a bazalt, ami a borok egyediségében is visszaköszön, kb. 1800 hektáron folyik a szőlőtermesztés. Tipikus badacsonyi fajta a kéknyelű, ami 2013 óta hungarikum és a nevében ugyan kissé megtévesztő budai zöld, amit már a XIX. század közepétől termesztenek itt. A Király Ferenc által nemesített szőlőfajták közül Badacsonyban lokálisnak tekinthető a rózsakő (kéknyelű-budai zöld), a zeus (ezerjő-bouvier) és a vulcanus (szürkebarát-budai zöld), de megtalálható itt még a zefir (hárslevelű-leányka) és a zenit (ezerjó és bouvier) is. A borvidéken a fehérborok vannak túlsúlyban, de egyre szebb vörösöket is találunk, főként a Szent György-hegyen.

 

Kóstoljunk együtt!

Újdonság volt az Istvándy Pincészet és Borműhelynél kóstolt kéknyelű gyöngyözőbor, melyből 1001 palackkal készült (egyelőre), vibrálóan friss, almás és enyhén virágos, izgalmas tétel. A pincészet központja a Tóti-hegyen található, a Borműhely Badacsonyban van, ahol a vendégek betekintést nyerhetnek a borok házasításának művészetébe, elkészíthetnek és lepalackozhatnak egy saját cuvée-t Istvándy-borokból. A Németh Pince kézzel festett palackjai és a tartalmuk is figyelemre méltó volt. A család 2 hektáron gazdálkodik, széles fajtaválasztékkal. Évente kb. 1100 palack bort készítenek, minden boruk spontán erjed és öreg hordókban érlelődik. Juhfarkat Badacsonyban rajtuk kívül csak egy gazdánál és a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetnél találunk, karakteres, minerális bor 2018-ból, a Somlói juhfarknál szelídebb savakkal.

IMG_20190309_160315

Barátom a Szürke…

Szürkebarátból erős volt a mezőny, az olaszos, könnyedebb „pinot grigio” stílusban nálam a Domaine Edegger Pincészet Kápolna 2017 vitte a prímet, ami reduktív eljárással készült, zöldalmás, citromos jegyekkel, bazaltos ásványossággal megbolondítva. Az Ausztriából származó család 2000 óta tevékenykedik Badacsonyban, 10 hektáron gazdálkodnak, 2005 óta rendelkeznek bio minősítéssel. Kiváló volt a Málik Pince 2014-es Szürkebarátja is. Ez a bor igazi „testes szürke”, fahordóban erjedt és érlelődött, majd pihent is a palackban mielőtt forgalomba hozták. Őszibarack és virágok, sósság, teltsége ellenére nem nehézkes a korty, közepesen hosszú lecsengéssel. Málik Zoltán 5 hektárnyi ültetvényén termeszt szőlőt és csak fehérborokat készít, organikus és biodinamikus módszerek alkalmazásával.

IMG_20190309_163845
DOMAINE EDEGGER

Az olaszrizlingek közül a Szászi Birtok Szent György-hegyi Olaszrizlingjével nem lehet melle nyúlni, a 2017-es szép savaival, lendületes, fehér húsú barackos és mandulás jegyeivel most sem okozott csalódást. Szászi Endre 30 hektáron gazdálkodik Szigligeten, Badacsonyban és a Szent-György hegyen. A birtok bio minősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ökológiai gazdálkodással művelt, kézzel metszett, válogatott és szüretelt szőlőből készítenek spontán erjesztésű borokat. A legszebb rajnai rizling szerintem a badacsonytomaji Bakó Ambrus Rajnai Rizling a Püspöktől 2016 volt, ami hordóban erjedt és érlelődött 4 hónapig. Ez hozzáad némi édes fűszerességet, amit az elegáns savak szépen körbeölelnek a telt, hosszú kortyban. Nevét Ranolder János egykori veszprémi püspök badacsonyi villájának szőlőskertjéről kapta, ahol a borhoz a szőlőt szüretelték. Ambrus egyébként biológus és borászati témákban a Pannon Egyetemen oktat. Lassú, spontán erjesztéssel készíti borait.

 

Kék a nyele…

A kéknyelűk nagyon ígéretesek voltak, nagy a fókusz a fajtán a borvidéken, kéknyelű eredetvédelem és egységes, kék rajnais palack bevezetését is tervezik a borászok. Az új palackokat pár pincészetnél már most is szemügyre vehettük. A badacsonyörsi Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2015-ös Kéknyelűje fél évig volt hordóban, majd palackban érlelődött, az Őrsi-hegy 60 éves szőlőtőkéinek terméséből. Citrusos, almás íz, kis sósság, feszes korty. A Szőlőbirtokon vendégház is üzemel, ahonnan lélegzetelállító a kilátás. A Békássy Családi Pincészet 1840 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Badacsony déli lejtőin, ám boraik csak nemrég kerültek kereskedelmi forgalomba. 2017-es Kéknyelűjük testes, férfias, savhangsúlyos bor, ami nagy tartályban, finomseprőn tartással készült, spontán erjesztéssel.

IMG_20190309_183344
ÉLIÁS PINCÉSZET

2016-ban nyitotta meg kapuit az Éliás birtok, idén először jelentek meg a Badacsony New Yorkban kóstolón. 2018-as Kékfrankos rozéjuk friss, játékos, piros bogyós gyümölcsökkel, üdítő társaság nyáresti beszélgetésekhez. Hamarosan nyílik a borteraszuk is, érdemes figyelemmel követni őket.

A Pláne Badacsony Borterasz csapata egy 2018-as szent györgy-hegyi zweigelt Sillert is hozott Sellyei GáBortól, piros gyümölcsök, könnyű test, szinte láttam magam előtt, ahogy a parton kortyolgatom a balatoni naplementét csodálva. Érdekes tétel volt, mert sillert mindössze ketten palackoznak egész Badacsonyban, ahol Gábor a Hegyközség hegybírója, aki birtokán friss, üde és gyümölcsös borokat készít.

 

Veresekkel táncoló…

Vörösökből nem hagyhattuk ki a 2HA szőlőbirtoknál a 2013-as Courage-t a Szent György-hegyről, ami cabernet, merlot, petit verdot és syrah házasítás. A fajtaborok 13-16 hónapot érlelődtek barrique hordókban, mielőtt házasításra kerültek volna, majd az elkészült cuvée-t szűrés nélkül palackozták és érlelték hosszasan tovább a palackban. Igazi bordeaux-i ízvilág, fekete bogyós gyümölcsök, fűszeresség és kerek, selymes korty jellemzik. Meglepetés volt az ábrahámhegyi A’Capella Szőlőbirtok 2016-os Kékfrankosa, piros bogyós gyümölcsök és meggy fűszerekkel, kellően élénk, közepes testű bor. A családi borműhely 1,5 hektáron gazdálkodik, a birtok mellett található egy bognármúzeum is.

A borok mellett kóstoltunk a Káptalantóti Kemencésháznál kecskesajtos, paradicsomos lepényt és házi káposztás rétest, és sajtokat a Szegi Családi Gazdaságtól. Számomra idén eddig ez volt a legizgalmasabb kóstoló, sok kiemelkedő borra bukkantunk, amelyek közül többet viszont láthattok majd a Tavaszi BorMozin is! Addig is látogassatok el Badacsonyba, telepedjetek le egy diófa árnyékába és merüljetek el a vulkanikus borok világában!  

 

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

BÉKÁSSY  KÉKNYELŰ
BÉKÁSSY KÉKNYELŰ