Magyarországi Németek Országos Borversenye

Egy éremeső volt a Magyarországi Németek Országos Borversenye, Mecseknádasdon

Az ihatóbb Magyarországért

Boros szellemi örökség a Magyarországi Németek Országos Borversenye

 „Ez az esemény már a szellemi örökségünk részévé vált“ A Magyarországi Németek Országos Borversenyét (ez volt a 13. idén) már több, mint tíz éve rendezi meg évente közösen a Mecseknádasdi Szőlő-és Bortermelők Egyesülete és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Az esemény évek óta nagy népszerűségnek örvend és nemcsak borkedvelőket, hanem idővel már hivatásos bortermelőket is vonz Magyarország minden tájáról. 

Mecseknádasd, a Mecsek kincsesládája / facebook

Mecseknádasd legnagyobb rendezvénye 

A rendezvény Mecseknádasd egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát, ahol a hétvégi eredményhirdetésen, illetve az azt követő sváb bálon díjazták többek között a magyarországi németek legjobb fehér-, rosé- és vörösborát is. Mecseknádasdon több évszázados hagyománya van a szőlőtermesztések és a borkészítésnek, így a sváb faluban szakértő borászok szervezésében zajlott az országos bormustra, mely mára a Pécsi Borvidék egyik legnagyobb eseményévé avanzsálódott. Két év kihagyást követően nagy örömünkre szolgált, hogy a hazai borászok továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a boraikat megmérettessék különböző versenyeken. Emlegettük már jó értelemben Mecseknádasdot: (tavaly nyáron) itt és (idén tavasszal) itt

A borkultúra mélyen gyökerezik

Nagyon szép eredmények születtek, hiszen jó évjáratokat követően kiváló borok érkeztek leadásra az ország minden pontjáról. Kis- és nagytermelők egyaránt nevezhették boraikat, így 656 mintát bírált két napon keresztül kilenc kiváló szakértőkből álló zsűri – mesélte el lapunknak Hetényi János, a Mecseknádasdi Szőlő-és Bortermelők Egyesületének elnöke. Englenderné-Hock Ibolya megnyitó beszédében kifejtette, a borkultúra milyen mélyen gyökerezik a magyarországi németek életében. Hangsúlyozta, hogy az évente megrendezett országos borverseny mára már a szellemi örökségünk részévé vált. 

Mecseknádasd, a Mecsek kincsesládája / facebook

Fele fehér, fele vörös!

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke örömét fejezte ki, hogy három év szünet és két elmaradt rendezvény után, az idei borversenyen ismét adásra kerülhettek a magyarországi németek legjobb borait elismerő díjak. A több mint 650 tétel közel felét alkották a fehér-, illetve vörösborok, de szép számmal érkeztek rosé és siller borok is, melyek között Olaszrizling, Chardonnay, Cuvéek, Cabernet fajták, Kékfrankos, Merlot érkezett a legnagyobb számban. 

Mecseknádasd, a Mecsek kincsesládája / facebook

Jön fel a rozé és a siller!

Ferencz Vilmos, a Magyar Borakadémia tagja külön kiemelte, hogy a verseny során az ország legjobb Merlot-it kóstolhatták, melyek ilyen szép számmal (44 minta, a vörösborok 16%-a) képviseltették magukat. Érdekesség, hogy növekvő tendenciát mutat a rosé és a siller borok aránya is, mely utóbbi egyre közkedveltebb a hazai borfogyasztók körében, mint jellegzetes sváb bor. A Pannon Borrégión (Pécsi, Villányi, Szekszárdi, Tolnai Borvidék) kívül kiváló borokat neveztek többek között a Balatonboglári, a Hajós-Bajai, a Kunsági, a Mátrai, a Móri, a Neszmélyi és a Soproni Borvidékről is. Az ünnepélyes eredményhirdetés során bronz, ezüst, arany és nagyarany díjak mellett számos helyi, megyei és országos különdíjat is átadtak a szervezők. 

Mecseknádasd, a Mecsek kincsesládája / facebook

Nézzük a díjakat!

1. Bester Riesligsilvaner: Rauschenberger István – Rizlingszilváni (Díjátadó: Werner Bayer)

2. Bester Weiswein: Háber István – Rizlingszilváni (Díjátadó: Werner Bayer)

3. Bester Rotwein: Rauschenberger István – Kékfrankos (Díjátadó: Werner Bayer)

4. A legjobb „Ó” bor fehér: Ing. Sighardt Donabaum – Risling 2020 (Ausztria) (Díjátadó: Mecseknádasdi Szőlő-és Bortermelők Egyesülete)

5. A legjobb „Ó” bor vörös: Mellár Gergely – Merlot 2019 (Szekszárd) (Díjátadó: Mecseknádasdi Szőlő-és Bortermelők Egyesülete)

6. Különdíjas Rosé bor: Makk Péter – Pinot Noir 2021 rosé (Mecseknádasd) (Díjátadó: DANUBIANA Kft.) 

Mecseknádasd, a Mecsek kincsesládája / facebook

Wilhelm Dávid a legeredményesebb fiatal borász

7. A legeredményesebb fiatal borász: Wilhelm Dávid – Belward Pincészet (Díjátadó: Mecseknádasd Open Nkft.) 8. A 2022 évi borversenyen indult legeredményesebb termelő: Garai Zoltán (Díjátadó: Mecseknádasdi Szőlő-és Bortermelők Egyesülete) 9. Baranya Megyei Német Önkormányzatok Szövetségének különdíja: Schunk Pince – Syrah 2020 (Hosszúhetény) (Díjátadó: Szugfil József) 10. A Mecseknádasdi Önkormányzat különdíja – fehérbor: Keszler Pince -Janna Cuvée (Mecseknádasd) (Díjátadó: Mecseknádasd Önkormányzata) 11. A Mecseknádasdi Önkormányzat különdíja – vörösbor: Schultz Brigitta – Kékfrankos (Mecseknádasd) (Díjátadó: Mecseknádasd Önkormányzata) 

Mecseknádasd, a Mecsek kincsesládája / facebook

Geszlerék bora a németek rozéja

12. Mecseki Borrend különdíja: Szabó Gábor – Cabernet Sauvignon 2018 (Hosszúhetény) (Díjátadó: Mecseki Borrend Egyesület)

13. Magyarországi Németek Fehérbora: Szabó Gábor – Chardonnay 2021 (Bonyhád) (Díjátadó: Magyarországi Németek Országos Önkormányzata)

14. Magyarországi Németek Rosé bora: Geszler Családi Pincészet – Rosé Cuvée 2021 (Mór) (Díjátadó: Magyarországi Németek Országos Önkormányzata)

15. Magyarországi Németek Vörösbora 2022: Neuperger Pincészet – Cabernet Franc 2019 (Bóly) (Díjátadó: Magyarországi Németek Országos Önkormányzata) 

Mecseknádasd, a Mecsek kincsesládája / facebook

Schlawaker Grundban lesz Kretzlfest!

A rendezvény nyitóprogramjában a Mecseknádasdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület fúvószenekara (karmester: Wágner József) valamint a Millich Trio lépett fel. Az ezt követő hagyományos borászbálon pedig a Platin Kapelle gondoskodott a jó hangulatról. A borbírálaton különdíjat elért tételek április 30-án a mecseknádasdi Schlawaker Grundban megrendezésre kerülő Kretzlfesten is megkóstolhatók majd. Gratulálunk a díjazottaknak! A részletes statisztikai adatok elérhetők Mecseknádasd honlapján (www.mecseknadasd.hu) és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának oldalán is németül (www.ldu.hu). 

sajtóanyag alapján(x)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )