Portugieser du Monde, idén április 23-án!

Portugieser du Monde, ahol a legjobbakat bírálják, hogy aztán a verseny győzteseivel egy kóstolófesztiválon találkozhass…

Portugieser? Mi az Portagéza? A következő bor?

Be kell, hogy valljam a portugieser fajtával nem mindig voltam jóban. Mert hozzám olyanok jutottak el, amelyek vékonyak, savasak és disztelenek voltak. Nem szerettem és kóstolókon, mivel velük kezdődött a sor, kértem a pincészeti képviselőt, hogy akkor nosza, ugorjunk egyet! – Mi a következő tétel? Ezért is furcsáltam az első próbálkozásokat a Portugieser du Monde fronton Győrffy Zoltántól. Arra gondoltam, hogy mi ez, valamilyen katasztrófaturizmus? De nem, bizony a portugieser értő kezekben pompás borrá tud válni! Ajánlottuk is, mint kiemelt esemény: katt ide! A portugieser (egykori nevén kékoportó) Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban sajnos ritkán kerül reflektorfénybe.Tíz éve csak villányi portugieserekkel rendezett tematikus kóstolót a Pécsi Borozó magazin, a következő évtől már nemzetközivé bővült a mezőny.

Győrffy Zoltán, az ötletgazda

Portugieser du Monde, a portugieser borok világbajnoksága

Áprilisban ismét megrendezik a portugieser borok világbajnokságát. A Portugieser du Monde idén a Villányi borvidék és a Pécsi Borozó magazin közös szervezésében valósul meg, a versenynek a Siklósi Vár ad otthont április 22-én, míg a nagyközönséget a pécsi kóstolófesztiválra várják április 23-án.

Szükség van a Portugieser du Monde borversenyre!

A korábbi évek sikerét folytatva (két év pandémiás kihagyást követően) idén is meghirdették a nyolcadik Portugieser du Monde borversenyt és kóstolófesztivált – ezúttal már a Villányi borvidék vette át a házigazdai és főszervezői feladatokat. – A portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják portugizernek, purtugizacnak, portugalkának, blauer portugiesernek vagy modrý portugalnak, így abban hiszünk, jó mindezeket a borokat egy mezőnyben látni, összemérni és a tanulságokat összegezve minden borászat fejlődhet kicsit – mondta el Győrffy Zoltán, a Portugieser du Monde ötletgazdája és versenyigazgatója.

Idén lesz a nyolcadik Portugieser Világbajnokság

Idén már nyolcadszor rendezik meg a nemzetközi fajtaversenyt, a rendezvény első napján, április 22-én nemzetközi zsűri előtt mérkőznek meg a benevezett borok. 2022-ben szlovák, német, szlovén, osztrák, szerb, horvát és természetesen magyar borok alkotják a nemzetközi mezőnyt, közel száz bort neveztek a megmérettetésre, ez is jelzi az érdeklődést a fajta iránt és a bizalmat is Villány, mint házigazda felé – vélekedik Kovács Boglárka Dóra, a verseny szervezését magára vállaló Tenkes Borvidékfejlesztő NKft. marketing vezetője.

Portugieser du Monde kóstolófesztivál: 2022. április 23-án

A Portugieser du Monde kóstolófesztivált 2022. április 23-án, szombaton 15 órától 20 óráig rendezik meg a pécsi Magtár Látogatóközpontban. Itt adják át az idei legjobbaknak a megérdemelt díjakat, de ugyanitt mutatkozik be a Villányi RedY új évjárata és a közönség kedvére kóstolhat a nevezett és díjazott borokból, sőt minden résztvevő pincészet valami mást is megmutat kínálatából. Jegyek február elsejétől kaphatók a Jegymester rendszerében, elővételben 4900 forintos áron.

sajtóanyag alapján (x)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )