Hogy szeretsz Tavaszi BorMozi? 

A Tavaszi BorMozi rendhagyó módon az utolsó márciusi kedden lett megtartva

Nyulasi Gábriel István írása

Mads Mikkelsen hamvas barack

Hogy szeretsz? – címmel (2002) Susanne Bier súlyos kérdéseket feszeget a filmjében. Kissé furcsa a legsármosabb dán színészóriást lebarackozni, főleg hamvas formában, de ez a film pont most húsz esztendős. Niels, az esendő ifjú orvos szerepe is nagyon passzol Madsnek. Szerelem, baleset, betegség, hazugság, újrakezdés, minden benne van ebben a Dogma-filmben. Szeretjük a dán filmeket, hiszen itt vannak a pőre érzelmek, megmutatkozik a csupasz lélek. Egy Bormoziban ez is benne van, így szabadulnak fel a blokkok, éljük meg azt is amit megéltünk, amit meg fogunk élni és azt is amit soha nem éltünk még meg. (2019-ben tudtunk legutóbb Tavaszi BorMozit tartani: katt ide!)

Nekünk Magyarország a kedvenc borvidékünk!

Itt Tavaszi BorMozi sormintánk: Mór, Mór, Dél-Balaton, Neszmély, Neszmély, Bodrogköz, Dél-Balaton, Dél-Balaton – ez volt az utazás a BorMozin. Nekünk Magyarország a kedvenc borvidékünk! 

Csókaszóda – Friday Winery

Ha már kedvencek, Mór is a szívünk csücske!

“Nekünk bizony a péntek a kedvenc napunk.” – írják (katt ide bővebb infóért) a Friday Winery tulajdonosai. Ezzel teljesen egyet tudunk érteni. A BorMozikat is szívesen péntekre tennénk, de technikai okok miatt ez nem opció. Móri házaspár friss pincéje készíti a borokat, Izmindi Réka és Németh Gergely. A móri savak szépek és a borokat is szépen készítik el. A Friday Winery Csókaszóda 2021(Mór) 100% Ezerjóból pontosan ezt a könnyedséget a pénteki lazaságot képviseli. Laza bubik és semmi nehéz gondolat, élesztősség, csak és kizárólag friss, ropogós gyümölcsök, tisztaság és elegancia. Még egy pohárral és még egy pohárral, hoppá, már el is fogyott. 

Friday Winery Pille Irsai Olivér

Újra Mór és újra a Péntekisták! 

Újra Mór és újra a Péntekisták, a Friday Winery irsai olivére. Már a kezdés is speciális, hiszen  10-12 fokra lehűtik a leszüretelt szőlőt majd egy napig. Ezután kezdődhet a  feldolgozás. Friday Winery Pille Irsai Olivér 2021 (Mór) egy 100%-os irsai olivér és igen, én is tudok lelkesedni egy gyönyörű irsaiért. Tavaszi BorMozi, jól kezdődött ezzel a borral. Tudom, hogy sokan lenézik ezt a fajtát, hogy ugyan már ne komolytalankodjunk, ez nem is igazi bor, ez amolyan kis parfüm hölgyeknek. Hidd el barátom, egy irsai is lehet szép és lehetnek mélységei. Méghozzá a gyümölcsösség okán, ez a bor olyan szépen hozza a szőlővelő ízeit, hogy ott érzed a bogyó roppanását a szádban. Hogy mennyit lehet belőle inni? Csak 10,5 az alkohol szép savakkal, ez aztán a jó móka! 

Csak vidáman!

Mindenkit érhet baleset…

Ám a tetraplégia rendkívül súlyos állapot, szinte teljes bénultság. Joachim ebben szenved a baleset miatt, amelyet Niels felesége okozott. Cecilie, Joachim menyasszonya belezuhan Niels karjaiba, vagy fordítva. Marie, a megcsalt feleség ott marad a két kisfiával és a tinédzser lányával. Mi működhet ilyenkor? Joachim marasztalná menyasszonyát és el is lökné magától, hiszen milyen életet adhat így “nyomorék” állapotban…

Mile Borászat Gyöngyözőbor

Amikor Siójut Pestre jut

Mile Mariannával a pincészet borászával, a Mile Borászatról beszélünk, már készítettünk rádióműsort. Akkor még nem jutottak el a borok a BorMoziba. Most ezen az állapoton változtattunk. Rögtön két borral indítottuk el az ismerkedést, két újdonsággal a siójuti pincészetből. Mile Borászat Gyöngyöző Félszáraz Sárgamuskotály 2021 (Dél-Balaton) Félszáraz, de nem érezzük annak, kicsit rusztikus a bubiszerkezet és az illat visszafogott. Férfiasan gyöngyözés tipikus esete, nem akar elbájolni, hanem odateszi magát keményen. Fehér virágok, hárs, alma, masszív savak, van egy kis fémesség is még az ízben. Ám érdekes és összetett történetté válik az érettebb, élesztős, kekszes jegyekkel, pici pihentetés után biztos szebb arcát is mutatja majd. 

Bősze Pincészet #Neszmély

Ászárral kezdtük a #Neszmély sort

Jánosi Csilla lett a #Neszmély projekt vezetője, előadója és ebben a minőségében meg is hívtuk a stúdióba bemutatni a rádióban az új közösségi bort. Itt van az adás (katt ide!) felvétele, igazán jól sikerült a műsort és a kortyok is jól estek. Essen szó a pincészetről: „2009 decembere óta foglalkozom szőlőtermesztéssel és feldolgozással a Neszmélyi borvidéken, azon belül is Ászáron. Az első boromat 2012-ben töltöttem palackba 2011. évjáratból. Jelenleg a kis családi pincénk adta lehetőségek miatt reduktív technológiával készítem boraim mintegy 90%-át. Boraim a környékbeli éttermekben, néhány üzletben, rendezvényeken valamint helyben értékesítem.– (Bősze Pincészet további infó itt!)   Bősze Borászat #Neszmély 2021 (Neszmély) Az összetétel: 40% szürkebarát  25 % rizlingszilváni  20 % rajnai rizling  15% Irsai Olivér – Könnyedebb gyümölcsösség, szépen rétegelt illat. Szőlővirág, citrusok, friss körte, meszesség, némi ásványossággal, frissesség mindenek előtt. Szájban ott vannak a savak, igazán kellemes egyensúly. Gasztro bornak saláták, tészták mellé is jó, de magában vagy fröccsnek is alkalmas.

Kősziklás Borászat #Neszmély

Kősziklás bor nevéhez hűen

Beszéljünk a borászatról: “A Kősziklás borászatot 2008-ban két jó barát hozta létre Dunaszentmiklós székhellyel. A borászat elindításának elsődleges célja az volt, hogy a borvidék értékeit megismertessük borkedvelő környezetünkkel. Pincészetünkben – mely a közeli „Kősziklás” dűlőről kapta a nevét – döntően friss, üde, gyümölcsös fehér- illetve rozéborok készülnek.” Kősziklás Pincészet #Neszmély 2021 (Neszmély) Az összetétel: 50% királyleányka 20% olaszrizling 20% rizlingszilváni 10% irsai olivér. Orrban roppanós zöldalma, szőlő, lime, kovaköves picit füstös ásványosság. Jó a savkészlet, ez már sokkal ásványosabb és az illat igazán intenzív és hosszú. Nagyon feszes kis bor, a savgerinc tanítható és a korty ásványossága is kiemelkedő.

Mulatni ér!

Minden kiderül Dániában és mégsem

A Dogmafilm rusztikus kivitelezése kedvezett a témának. A nyers egyszerűség még jobban ráirányítja a színészi játékra a fókuszt. A két pár, akiknek életét egy autóbaleset és házasságtörés zúzta össze a végére mindent megmutatnak, kibújnak a szögek a zsákból. Mármint kiderül a hazugság a megcsalás, az érzelmi viharok tombolnak. Düh, könyörgés, csalás, gonoszság, elhagyás, kiűzetés… Mire fut ki a történet? Nem tudjuk, nincs igazi lezárás, bárhogy folytatódhat a történet. Ez a négy ember megjárta az érzelmek hullámvasútját és velük mi is, a  nézők. Mindenki eldöntheti, hogyan zárja le a történetet, ahogy az életben. Hacsak nem valaki más zárja le helyettünk… 

Lingó Pince Hibernal

Ez a bor egy Hibernal, de nem hibernál

A Lingó Pince külhonban tevékenykedő pincészet. Trianon miatt a határon túlra került, mondhatjuk, hogy Tokaj szlovák oldalát (Bodrogköz) erősítik. A Bodrogköz a Bodrog és Tisza folyók közt elterülő természetföldrajzi kistáj, a Felső-Tisza-vidék középtáj része. A magyar–szlovák határ kettészeli, de földrajzilag délnyugaton Tokajtól északkeleten Nagykaposig nyúlik el. Hitvallásuk röviden:  “Szeretjük a bort, a kézműves borokat. Amelyeket szeretettel és legjobb tudásunk szerint készítünk. Minden évben más, mert benne van a természet, az időjárás.” Lingó Hibernal 2020 (Bodrogköz) Mi is ez a Hibernal? „A Hibernal a Vitis vinifera hibrid fehérborszőlő fajtája, amelyet 1944-ben Heinrich Birk fejlesztett ki a Geisenheim Szőlőnemesítési Intézetben.” Nagyon intenzív barackos illat, extra hosszúságban, megfűszerezve a mineralitással. Ízben is mindent elsöprő barackosság, olyan íz és illat amelyet más borban ilyen módon nem tapasztalhat a borfogyasztó. Izmos bor, kerek történet, jó savakkal, akár ázsiai ételekhez is. Ez igazán különleges volt Lingó Pince!

Mile Rozé

Rozéból egy mélyebb árnyalattal

Mile Borászat Kékfrankos rozé 2021 (Dél-Balaton) Spontán sztori, kékfrankosból rozé lett. Ez nem az a tutti frutti orgia, amelyet sokszor tapasztalunk a rozéknál, hanem egy mélyebb történet. Ribizli, málna, meggy, lassan bontakozó illatrétegek. A savak kicsit szikárak, ez a bor nehezebb ételekkel is megbirkózik, de fröccsben is jó. Van egy pici megilletődöttség a friss palackozás miatt, de idővel biztos még kerekebb lesz a bor. Siójutban van potenciál, van lehetőség. még egy kicsit keresik az arculatot, a saját hangjukat, de jól haladnak. A borok természetesek, jók, idővel egy önazonosabb címkevilággal is segíthetnék a haladásukat. 

A vége már legyen vörös, déli vörös.

Leírtuk már sokszor, sok helyen, de újra megtesszük, hogy a barátunk a Podmaniczky Pincészet és Péter már sok-sok éve nagyon megbízhatóan készíti borait mindenki örömére. Dél-Balaton újra, Péter sok helyen borászkodott már és borászkodik jelenleg is, de a legjobb otthon, a Balaton déli partján. Podmaniczky Pincészet Cabernet Sauvignon 2020 (Dél-Balaton) A 2020-as évjárat kegyes volt velük. Nagyon érett Cabernet sauvignon szőlővel ajándékozta meg őket. Erjesztése kádakban történt, törkölykalapot kézi csömöszöléssel merítettük az erjedő mustba. Mélyvörös színű. Pirosbogyós gyümölcsök, a háttérben némi aszalt gyümölcsöket fedezhetünk fel. Magas alkoholtartalomú, de ennek ellenére rendkívül kerek, jóivású vörösbor. Nagy elismerés volt számukra, amikor 2021-es Berliner Wine Trophy-n ezüst érmet nyertek vele. Egyet kell értenünk a véleményezéssel: egy könnyed vörösbor, de mégis tartalmas itóka, harmonikus lezárása a BorMozinak, köszönjük Péter!

címlapkép

Gratulálunk a két győztes bornak (holtverseny alakult ki a szavazáson): Friday Winery Pille Irsai Olivér 2021 (Mór) és Kősziklás Pincészet #Neszmély 2021 (Neszmély)

A borsor

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )