A fantasztikus Bubi BorMozi 2019 – Kilences parádé!

Igazi pezsgő hangulatban telt az idei Bubi BorMozi.

Tüske Gyöngyi írása

Szuper 9-es Almodovarral…

Nem nehéz kitalálni, hogy ezúttal buborékos italcsodákból állt a kóstoló sor, melyhez kitűnő választás volt a spanyol Pedro Almodóvar „tragikomédiája”, az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén.

Nem minden pezsgő, ami pezseg, fontos különbségek vannak a buborékos nedűk készítésének módjában – csapott bele a gyorstalpalóba Nyulasi Gábriel István, Az Ihatóbb Magyarországért főszerkesztője.

 

Mi a habzó, gyöngyöző és pezsgő?

Attól függően, hogy milyen eljárással kerülnek a buborékok a palackba és abban mekkora nyomás uralkodik, megkülönböztetünk habzóbort, gyöngyözőbort és pezsgőt. A habzóbor mesterségesen hozzáadott szén-dioxidot tartalmaz, palackjában minimum 3 bar túlnyomásnak kell uralkodnia. A gyöngyözőbor buboréktartalma lehet mesterséges vagy természetes, palackjában csak 1-2,5 bar nyomás uralkodik. A természetes szénsavképződés a pezsgőkhöz hasonlóan az alapborhoz hozzáadott cukorból és élesztőből zárt erjedéssel (palackban vagy tartályban) megy végbe. Az egyik leghíresebb gyöngyözőbor az olasz prosecco.

IMG_20190523_190841

A pezsgőkbe a buborékok csakis természetes módon, a másodlagos erjesztést követően kerülnek, a palackokban 6 bar nyomás uralkodik. Az erjesztés módja lehet tartályos (tankpezsgő – méthode charmat), palackos (tradicionális – méthode traditionnelle) vagy kombinált (tartályos és palackos – méthode transvasée) erjesztés. A champagne bár számos nyelven pezsgőt jelent, de így csak a franciaországi Champagne régióból származó, tradicionális eljárással készült pezsgőket lehet hívni. A crémant minden más, tradicionális eljárással készült, nem Champagne-ból származó francia pezsgő megnevezése. A cava-nak hívjuk a tradicionális eljárással készült spanyol (katalán) pezsgőket. A tradicionális eljárás részleteiről és a száraz pezsgők kategóriáiról részletesen olvashattok egy korábbi írásomban.

 

Erdélyből indultunk…

Aztán, hogy még izgalmasabb legyen a történet, az első tételünk rögtön egy „Asti” eljárással készülő Friza névre keresztelt gyöngyöző királyleányka volt a Szilágyságból, a Kárásztelek Pincészettől. Ennek az eljárásnak az a lényege, hogy még erjedés előtt, mustként palackozzák le a bort, így a palackban marad az erjedés során keletkező természetes szén-dioxid. Az eredmény egy friss, kirobbanóan illatos (virágok, zöldalma), alacsony alkohol tartalmú (11%) gyöngyözőbor, ami hamar belopja magát az ember szívébe. A pincészetnél a pezsgőkön van a fókusz, 2017 óta készítenek pezsgőket tradicionális módszerrel.

IMG_20190523_191919

Villányba át…

Ezt követte egy villányi gyöngyöző rozé, a Csányi Pincészettől. A Csányi Pincészet elődjét, a Chateau Teleki Borászatot Teleki Zsigmond alapította 1881-ben. Az ő hagyományait követve, korszerű módszerekkel és nagy elhivatottsággal készülnek itt a borok. A 2,5 bar rozé a Teleki Borcsalád classicus borai közé tartozik, 40% kékfrankos, 30% merlot, 30% pinor noir házasítás. Illatában eper és meggy, ízében a gyümölcsösség mellett egy leheletnyi kesernye. Nyári estékre ideális választás, és ami a legjobb, hogy széles körben beszerezhető.

 

Nekünk a Balaton…

A 100% Habzó Rosé jött a sorban, a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről, a Homola Pincészettől. A pincészet 15 hektáron gazdálkodik és két brand-et futtat: a 100% borcsalád a reduktív eljárással készült, könnyed, fiatalos vonalat képviseli; míg a Homola sorozat a komolyabb, hordós érlelésű borokra koncentrál. A rozé 85% kékfrankos, 15% syrah, illatában és ízében a könnyedség és a piros bogyós gyümölcsök (eper, málna) dominálnak, könnyen fogyasztható, szerethető kis borocska.

IMG_20190523_214715
Raffinée 2013 (A bajnok a 2015-ös lett. Dénes Hegybirtok

Gyöngyöző bazaltok!

A bemelegítés után két gyöngyöző „nagyágyú” következett a Somlói Borvidékről, egészen pontosan a Ság-hegyről, a Dénes Hegybirtok jóvoltából. Dénes Tibor 3 hektáron gazdálkodik, elsősorban érett, ásványos fehérborokat készít. A Raffinée nevet Tibor lánya adta a gyöngyözőknek, aki éppen akkor olvasta A Szent Johanna gimi könyvsorozatot, ahol a szereplők egy magyar-francia kéttannyelvű gimnáziumba járnak, így jött az ötlet, hogy legyen egy, a bor karakterét jól megragadó francia jelző a név. A francia, ráadásul nőnemű raffinée szó kifinomultat, rafináltat jelent, ami tükrözi a borok személyiségét. A 2015-ös 50% olaszrizling, 50% rajnai rizling házasítás, melyhez az alapborok spontán erjedtek és 2016. augusztusig tartályban érlelődtek. Testes, ásványos, magas beltartalmú, igazán különleges gyöngyöző, szép savakkal, 6 g körüli maradékcukorral. A somlai boroknak jól áll az idő, általában 3 éves koruk után teljesednek ki. A 2013-as Raffinée szintén egy atipikus gyöngyöző, tiszta színléből (préselés nélkül a szabadon kifolyó zúzott szőlő mustjából), hűtött tartályos, spontán erjesztéssel készültek hozzá az alapborok. Összetételét tekintve 60% olaszrizling, 40% rajnai rizling. Érett, kicsit trópusi gyümölcsös illat és íz, elegáns ásványossággal kísérve.

 

Csak a színe legyen vörös!

Ez után a 2018-as Bordó-t kóstoltuk, a balatonlellei Bujdosó Pincészettől. Ez egy vörös gyöngyözőbor, amely egy igazi „bordeaux-i cuvée”: cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasítás. Intenzív illatát a buborékok még inkább felerősítik, ezzel együtt a vörös bogyós gyümölcsök (leginkább meggy) zamatát hangsúlyozzák. A szőlőtermesztés és a borkészítés mellett fontos szerepe van a vitorlázásnak is a Bujdosó család életében, ezért is köszön vissza minden címkéjükön a kormánykerék és több boruk nevében is egy-egy vitorlázáshoz kapcsolódó motívum.

IMG_20190523_214850
Pálffy Pezsgő cikkünk szerzőjével…

Zárásként három tradicionális eljárással készült pezsgő került a poharainkba. Személyes kedvencem a köveskáli (Pálffy- KöveskálPálffy Gyula Furmint Brut 2016 pezsgője, amihez a szőlőt már a zöldmunkáktól kezdve pezsgő alapbor alapanyagként gondozzák. Gyula 1998-ban vette át édesapjától az akkor még csak 2 hektáros birtokot, 2007 óta bio minősítéssel gazdálkodik, jelenleg kb. 50.000 palack bort készít évente 18 hektáron. Az egész fürtökből préselt must tartályban spontán erjedt, intenzív, citrusos, almás-körtés, enyhén élesztős illatú, könnyed, légies pezsgő, magas savakkal, tiszta ízekkel, finom habzással.

Visszatértünk Kárásztelekre és a Carassia Blanc de Blancs pezsgőt kóstoltuk. Ez egy chardonnay-ből készült brut pezsgő, illatában a sárgabarack és a virágok mellett megjelennek az élesztős, kekszes jegyek. Szép, élénk és frissítő pezsgő, finoman olvadó buborékokkal, fanyar lecsengéssel. A Kárásztelek Pincészetnél a pezsgőkészítés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig – a legmodernebb felszereléssel, helyben történik.

IMG_20190523_192920

A Koch Borászat Chardonnay Brut pezsgőjével zártuk az estét. A borászat a Hajós-Bajai Borvidéken található és tíz generációs múltra tekint vissza. A hagyományok mellett a 21. századi technológiák révén folyamatosak a fejlesztések, jelenleg 140 hektáron gazdálkodnak, melyből 131 hektár Borota közelében, 9 hektár Villányban található. Érdemes ellátogatni hozzájuk, ugyanis számos érdekességgel várják a vendégeket: van többek között gyerekeknek kialakított szüretelő mintakert, wellness panzió és kádár múzeum is. A pezsgő zöldalmás, főleg a gyümölcsösségre épülő illata után ízében is gyümölcsös, jó ivású, fürge buborékokkal, finom savakkal.

A közönségszavazás nyerteseként a Dénes Hegybirtok 2015-ös Raffinée-ja lett az este kedvence.  Júniusban is lesz BorMozi, a nyárra hangolódva remek rozékat lehet majd kóstolni! Ez lesz a június 20-án megrendezésre kerülő: Rozé BorMozijelentkezés, információ: klikk!

Kövessétek figyelemmel a híreket az oldalainkon!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )