Szentpéteri Cabernero Prémium Rosé 2020 – Az Alföld Hercege

Nem egyéjszakás kaland a Cabernero a rozék világában…

Nyulasi Gábriel Isván írása

Itt a Tavasz és a rozék ideje!

Nyílnak a kerti virágok, kezdenek lombosodni a fák és lassan már kint is lehetne borozni. Persze csak úgy stikában, be egy kortyot a maszk alá. Na, mindegy bizarr világot élünk, de reméljük, hogy hamarosan szabadon ünnepelhetjük az Életet, a Szerelmet, a Rozék idejét. Vagy ihatunk odakint egy kis zöldveltelinit a Zöld Tavasz Veltelinivel összhangban. Imádjuk a rozékat, bárki bármit is mond, hiszen a Rozé BorMozik a top hármas bormozik között vannak, például 2 éve egészen elsöprő mennyiségben rozultunk: katt ide!

Szentpéteri Cabernero Prémium Rosé 2020

Szentpéteri Cabernero Prémium Rosé 2020 

Cabernero, vagyis cabernet sauvignon 70% és néró 30% bor házasítása.Tartalmas rozé, de nem mentek el abba az irányba, hogy rajta hagyom a héján egy darabig és azzal masszívabb lesz. Ilyenkor előfordul, hogy már egy silleres témát kapunk, de Szentpéteriék kihagyták ezt a vonulatot. Tükrösen fényes, ragyogóan elegáns lazacszínű az ital a palackban. A palack is impozáns nem az egyszerű fajta, hanem duci formájú, nagy bemélyedéssel az alján. Szépen érvényesül benne a bor és még lazán a hüvelykedet a mélyedésbe nyomva snájdig módon tudod kitölteni a bort. A külalakról már sok szó esett, szippantsunk bele a borba végre! Intenzív, szinte buja az illata (de mégis elegáns) rögtön elvarázsol, meggyes, epres, cseresznyés, málnás áramlás a javából és némi banán a háttérben. Többrétegű, komplex, igazi “mély” illat, váltogatja az íveket és mégis van benne elegancia. 

Egy része újhordóban erjedt…

Zamatra is hozza a guruló málnákat, meggyeket, cseresznyéket, picike savanyú cukorkás vonulat a háttérben. A teste érezhetően masszívabb egy átlagrozénál, mintha egy kis kerekítő, leheletnyi cukor is lenne benne vagy csak az alkohol játéka okozza ezt. A végeredmény szempontjából mindegy is, a savak optimális szintet hoznak, szerencsére nem az a dübörgően friss vonulat. Hosszabb a lecsengése és érezzük a korty textúráján, hogy ki van bélelve. A két szőlő (teljes, fenolos) érési idejében jelentős eltérés van a néró és a cabernet sauvignon szempontjából, de a “technikailag a rozéra szüretelés” összehozta őket. A néró hozza a bujaságot ő jobban beérhetett és a cabernet, pedig masszívan megtámasztja az egészet. Egy része a bornak újhordóban erjedt és érett, ezt egyelőre nem nagyon érezni, de rásegít majd a potenciálra. Bízunk benne, hogy pár év múlva is egyben lesz a bor, tehát a tartósabb rozék táborát fogja erősíteni, ha marad a palackokból a polcokon. Rozéban, bizony ez a bor az Alföld Rozé Hercege címet kapta tőlünk!

Szentpéteri Cabernero Prémium Rosé 2020

A Szentpéteri Borpincéről…

Három generációs tapasztalattal… Céljuk a fajtajelleges, prémium kategóriás borok készítése rendkívül jó ár-érték aránnyal párosítva, valamint izgalmas, különleges borok készítése fogyasztóik számára. Emellett gazdagítani kívánják a Kunsági Borvidék hírnevét és maradandó élményt nyújtani vendégeik számára.Szentpéteri Borpince

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )