A Generosa arcai – A Gedeon Birtokon hálás fajta

Jönnek sorban a Generosa borok, nincs megállás…

Nyulasi Gábriel István írása

Érdemes felülni a Generosa-vonatra!

Lelkes borászok, jó kóstolási eredmények bizonyítják, hogy ennek a viszonylag rövid múltú szőlőfajtának szép jövője lehet. Jelenleg a 2017-es cikkünk (katt ide!) után már a harmadik cikket jegyezzük témában, két pincészet tapasztalatai a Frittmann Borászat (katt ide!) és Vass Borászat (katt ide!) is azt erősítik, hogy bizony érdemes felülni a Generosa-vonatra!

A borászat tapasztalatai a generosa szőlővel és borral

A 2018-as esztendő volt az első évjáratunk a Generosával, akkor rögtön be is került Magyarország legjobb újborai közé. A tapasztalatok eddig nagyon jók. Szőlészetileg egy hálás fajtának látjuk, nagyon jó a termésbiztonsága, még gyengébb években is jól teljesít, harmonikus a sav-cukor aránya. A bora még reduktív technológiával sem öregszik gyorsan, a 2018-as tételünkben már megjelentek a tercier aromák, de a gyümölcsösséget is szépen megtartja. Mi egyelőre még csak reduktív technológiával foglalkozunk vele, de izgalmas kísérletek lehetnek a jövőben…

Gedeon Generosa 2020 a fűben…

Gedeon Birtok Generosa 2020

Tükrösen tiszta, halvány szalmasárga színnel fogad minket vizuálisan ez a generosa bor a pohárban. Teljesen reduktív eljárással készült, a felfokozott frissessége is a hamvas újborokat idézi. Üdeségében a citrusok erőteljességét érezzük leghamarabb, szőlővirág, szikár zöldalma és körte, fehér húsú gyümölcsösség. Megjelenik még a vágott fű és kakukkfű fűszerességét is érezni halványan, a távolban némi fehér virágok. A kortyban is a friss citrusok dominálnak, megfelelően élénkek a savak, közepesnél nagyobb a teste, a lecsengése középre tart. Az alkohol hevítése 13-as kaliber, de nem lóg ki. Mit lehet tenni egy ilyen borral? Meginni természetesen, magában és fröccsként is alkalmazható. Saláták bora és masszívabb tejszínes tésztákat is jól kísérhet. Legyen a menüben egy Spenótos-csirkés penne tejszínes szószban. Persze ehhez az ételhez sok borjól eshet, például összhangban a Zöld Tavasz Veltelinivel akció keretében egy zöldveltelini…

Generosa a gép előtt és a gépben…

ALFÖLD+NAPFÉNY=GEDEON (és Generosa)

Réges-régen történt, nem tegnap, de tényleg nem, amikor a Reviczki grófi család legkisebb lánya férjhez ment. Na az ő férje Gedeon Imre lett; aki névadójává vált a hozományba kapott grófi területeknek. A sztori folytatása a Gedeon Birtok honlapján: katt ide!) De hol is van ez a birtok? Éppen pontosan az ország közepén, az ALFÖLD-ön, Kecskeméttől úgy 25 kilométerre. Mérete 80 hektár, tele NAPFÉNY-nyel, tele jófajta szőlővel és egy mesés birtokkal, ami a kalapot emelve a történelemnek újra a GEDEON nevet viseli.

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )