A Generosa arcai – Tapasztalatok a Frittmann Borászatnál

Sorozat a Generosával, hogy ezt a fantasztikus fajtát minél többen megismerjék…

Nyulasi Gábriel István írása

Generosa: A fajta, ami többet érdemel…

Úgy érezzük, hogy a Generosa többre érdemes, mint amennyi szó esik róla mostanság. Nem erősíti a különleges szőlőfajta pozícióját az sem, hogy nem túl sok palackot találni az áruházak polcain. Ám a kóstoltatási tapasztalatok egyöntetűen igen pozitívak és szerencsére a borászatokat is foglalkoztatja a fajta. Pár évvel ezlőtti cikkünkben részletesen foglakoztunk a fajta születésével és tulajdonságaival: katt ide! Illetve a következő cikkünkben a Vass Borászat osztotta meg tapasztalatait: katt ide! és a Gedeon Birtok élményeit itt találod: katt ide!

Frittmann Generosa 2020

A kunsági Frittmann Borászattal kezdjük a sort, rögtön a szőlőfajtával kapcsolatos tapasztalatokra kérdezünk rá.

– Mikor kezdett el foglalkozni a pincészet a Generosával?

– 2011-ben készítettük el az első forgalmi tételt, de ezt már pár éves kísérletezgetés megelőzte.

– Milyenek a tapasztalatok a Generosával, mint szőlővel és borral?

– A Generosa szőlőtermesztési tulajdonságai kifejezetten jók, könnyen termeszthető, nem érzékeny különösebben a betegségekre, jól cukrosodik és a savat is jól tartja. Borászati szempontból pedig egy muskotályos fajtának számít, közepesen illatos (ebben azért nem veheti fel a versenyt egy Irsaival vagy cserszegivel), viszont nagyobb testtel rendelkezik, több a beltartalmi értéke. Alkalmas több típusú bor készítésére is. A fajta jelleg elsősorban a reduktív tételekben jelentkezik.

A Frittmann borászat két Generosa borát is megkóstoltuk

Frittmann Generosa 2020 (reduktív)

Az illata kirobbanóan intenzív és több rétegben komplexitással fogadja az embert. Kicsit sauvignon blanc-osan nyit, bodzák, egresek citrusok indulnak meg. Jönnek aztán a fehér virágok és lédús grapefruit, lime. Friss és izmos az illat, de nem tolakodóan szerencsére. Némi fűszer és alma körte variációk is megérkeznek… Zamatban is megkapjuk az illatkompozició, egész ajkat betöltően. Jóivású a bor, a savak szépen íveltek, a teste közepes. Magában, ételekhez és fröccsben is alkalmas a fogyasztásra.   

Frittmann Generosa 2017 (fahordós)

Frittmann Generosa 2017 (fahordós)

Le sem tagadhatná, hogy hordóban töltötte az élete egy részét a bor. Vaníliás, kávés kapucsínós, karamellás illatjegyben bővelkedik, mindezek jó részét valószínű, hogy a fával való találkozásból nyerte. Letudva a fás történetet jönnek a trópusok gyümölcsei maracuja és mangó duettje. Némi rózsakertet is felfedez az ember benne, ezt valószínű, hogy a fajta traminis vonulata hozza magával. Jó a savszerkezet és amit illatban kapunk az zamatokban is jön rendesen. Harmonikus történet, a címkén az FPV rövidítés jelentése a Frittmann Prestige Válogatást jelöli. 

A Frittmann Borászatról…

Bár a pincészetet a borrajongóknak nemigen kell bemutatni, hiszen 2007-ben Év Bortermelője és 2015 Év Pincészete elismerést is elnyerték. Mi azért pár sorban összefoglaljuk a borászatot: A Frittmann névvel fémjelzett borokat családi vállalkozásban, Soltvadkerten, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban készítik. Az ország legnagyobb borvidékén már a szüleik, nagyszüleik is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak. Mintegy 40 éve készítenek bort és már 700.000 évi palackos kapacitással rendelkeznek a 110 hektáros területről, amelyből 60 hektár a sajátjuk. további infókért: katt ide!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )