Kékfrankos kifulladásig – Osztrák győzelemmel

A Pécsi Borozó egy gigantikus kékfrankos tesztet szervezett…

Az osztrák – magyar derby lett belőle

A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin első 2021-es tematikus bortesztjének (a kisebb térségi borversenyeknek is megvan a varázsa: katt ide!) főszereplői a kékfrankosok voltak. Az első ötletünk egy magyar megmérettetés lett volna, de grazi kollégánk, Jakab Tamás beizzította burgenlandi kapcsolatait és a tesztre végül minden előzetes elvárást meghaladóan 112 bor érkezett be, 57 magyar, valamint 55 osztrák bor indult.

A kékfrankos tesztelők három csoportja – a borász, a kereskedő és a szakíró…

Kilencen osztoztak a borokon és a csapatot három felé oszthatjuk nagyjából. Borszakírók, borkereskedők és borászok kóstolták a borokat. Mondjuk ezen kategóriák között van átmenet, van aki borász és kereskedő is egyben. Volt olyan borász, aki kóstolhatta a saját borát is. Akad olyan borkereskedő, mely a repertoárjukból származó borral is találkozhatott. Mondhatnánk, hogy kicsi a világ, mi azért nem látjuk ezt annyira nagy problémának. Hiszen egy tisztességes vakkóstoló elég kiegyenlített esélyeket ad a boroknak. Viszont ha egy borász vagy borkereskedő felismeri a borát a tesztelésen, vajon tökéletesen elfogulatlan tud lenni? Bízzunk benne, hogy tud!

Az egyik legjobb magyar! Vida Kékfrankos

Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője nyilatkozata

– Nem túl gyakran esik meg, hogy egy nagy merítésű osztrák-magyar kékfrankos-teszt jöjjön össze. Már sok-sok éve kóstolgatjuk a kékfrankosokat, igazi pannon vörös, a mi fajtánk, mondják ezt sokan a Kárpát-medencében, de arra, hogy ennyi kékfrankos összegyűljön, még nem volt példa 

Legalább kétszer kóstolták végig a kékfrankosokat

Minden bort legalább kétszer kóstolt meg a zsűri, több napon át zajlott a kóstolás, az első napon minden bor sorra került, majd kisebb egységekben visszakóstoltak minden egyes tételt, új palack nyitásával. 

Az osztrákok győztek! Legjobb magyarok: Vida – Takler – Heimann

A végeredmény rövid értékelése: a kékfrankosban hatalmas potenciál van, amit idehaza még kevésbé tudunk kihasználni, mint azt Ausztriában teszik. A legtöbb pontot kapott borokat a sógorok jegyezték, vagyis 4 osztrák bor került az élre. Vannak nagy borok, izgalmas borok, útkereső pincészetek és bevált stratégiák, sok arcát tapasztaltuk meg a fajtának, és többségében nem kellett csalódnunk. A legeredményesebb magyar borvidék Szekszárd lett a Vida – Takler – Heimann tengelyhatalmakkal. Ők érték el a legjobb pontokat Magyarországnak, mindhárom bor 93 pontot ért el. 

Kékfrankos tesztelők – fotó: Pécsi borozó

Ponthatárok, erős mezőny…

A ponthatárt ismét az ezüstérmet jelentő 80+ pontnál húzták meg, ezt a minimum elvárást 84 bor teljesítette, 44 osztrák és 40 magyar tétel jutott a limit fölé. A nevezettek közül ezúttal 60 bor került be a 86 pont felettiek társaságába. Ezekről a borokról leírás is született. A 80 pont felettiek csak listában jelennek meg, ezeket a borokat is ajánljuk értelemszerűen – 80 pont felett már minden bort bátran kóstolunk, azzal örömmel kínáljuk vendégeinket, mindegyik bor vállalható tétel. 

A Pécsi Borozó tematikus tesztje a magazin weboldaláról tölthető le magyar nyelvű pdf-kiadvány formájában (katt ide), míg a teljes anyag angol nyelvű fordítása a WineSofa közép-európai boros portálon érhető el.

sajtóanyag alapján

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )