Bölcskei Borverseny a koronavírus árnyékában

Láttuk a fényt az alagút végén a Bölcskei Borversenyen, májusra talán óvatosan koccinthatunk…

Nyulasi Gábriel István írása

Bölcskén február utolsó napján

Február utolsó napján már a közelben kopogtatott a koronavírus, a Sógoréknál is felbukkant, az Itáliai helyzetről nem is beszélve. Szombaton még délelőtt Bölcskei Borverseny, délután pedig Badacsony New Yorkban, rengeteg ember, rengeteg bor együtt. Már kezdődött a motoszkálás a fejekben, de még járt a puszi és a kézfogás. Az egyik bizottsági tag a borversenyen végig vehemensen köhögött. Nem kaptam el, vagy csak nem tudok róla?

versenybe küldve
versenybe küldve

A rendezvények készült további képek itt!

Bölcske általában

Bölcske község Tolna megye Paksi járásában. A Duna jobb partján, Dunaföldvártól 8 kilométerre délkeletre, Pakstól 18 kilométerre északkeletre fekszik, Tolna megye északkeleti részén. Közigazgatási területét a Duna, Dunaföldvár, Németkér, PaksDunakömlőd és Madocsa fogja közre. Megközelítőleg 2800 fő lakja a Pincefaluval rendelkező települést. -(wikipedia)

Bölcske és a bor

„Bölcske a fiatal Tolnai borvidék települése, egyben a kölesdi központú, 15 települést (Bonyhád, Bátaapáti, Dunaföldvár, Felsőnyék, Györköny, Hőgyész, Kölesd, Lengyel, Nagyszékely, Nagyszokoly, Paks, Pincehely, Simontornya, Tolna) magába foglaló Tolnai Borút Egyesület tagja is. A település egyik legfőbb értéke a több mint 500 pincéből és pincesorokból álló pincefaluja, amelyet szépen gondozott szőlőültetvények vesznek körül.” http://www.pincefalvak.hu/

Baranya István balról és Dr. Tóth Mihály
Baranya István balról és Dr. Tóth Mihály

Látogatásom célját is a bor adta, ugyanis évek óta rendszeres borbírálója vagyok a tavaszi, évente megrendezésre kerülő Bölcskei Borversenynek. Örömmel tettem eleget idén is a megtisztelő felkérésnek. Szerencsés település Bölcske, mivel a polgármestere Baranya István, maga is készít bort. Ráadásul, a hivatali ideje előtt is sokat tett a település borkultúrájáért, benne volt a borversenyek szervezésében is. Mióta Bölcskét vezeti nem felejtkezett meg a helyi borélet fontosságáról – kiemelten kezeli azt – mert hisz abban, hogy a jó borok öregbítik a község hírnevét a világban.

A hagyományokhoz híven

Idén is a Borverseny Bölcskén február utolsó szombatján lett megtartva a szokásokhoz híven. A nevezett borokat a szakértők megkóstolják és díjazzák őket arany, ezüst, bronz érmekkel és oklevelekkel. 2020-ban már az 52. Bölcskei Borversenyt tartották meg, amelyen az a megtiszteltetés ért, hogy egy az egyik bizottság elnökévé neveztek ki. Az egyik első bölcskei borversenyemről: A 42. Bölcskei Borverseny – A Tolnai borvidék kincsei

Jobb oldalt: Dr. Janky Ferenc nyugalmazott egyetemi docens
Jobb oldalt: Dr. Janky Ferenc nyugalmazott egyetemi docens

A Vegyes Bizottságról

Ó-fehér, Siller, Gyümölcsborok, ezek a tételek kerültek a bizottságomhoz. Igazi hullámvasút, változatosság a javából. A sillerekkel némiképp elégedetlen voltam, jobb sorra számítottam. Sok bronzérem került kiosztásra, számszerint 5 db és bizony egy oklevelet is adományoztunk. Ezüstből 4 db talált gazdára és csak egyetlen siller aranyozódott be. (összesen 11 db tétel volt) Közepes volt a választék, felbukkant az örök probléma, egyszerűen rozé volt a bor és nem siller kategória. Akadt ellenpélda is, amikor már vörösbornak is beillett volna a tétel. Somogyi Csaba 2019-es sillere lett az első helyezett. Nem könnyű pálya a siller, kellene már nagyon egy átfogó Siller-kódex! Meglepően erős volt az Ó-fehér szekció, a nyolc indulóból hárman is aranyat kaptak, zömében 2018-as tételeket kortyoltunk egy 2016-os volt csupán az alternatíva. Furmint – szürkebaráttal és hárslevelű – olaszrizlinggel párban alkotott házasítást és voltak külön kövidinka, olaszrizling, cserszegi fűszeres fajták, illetve vegyes fehérek megnevezés nélkül. Dr. Tóth Mihály 2018-as olaszrizling – hárslevelű házasítása hozta el idén az első díjat a kategóriájában. 

Amikor a reggeli előtt egy távoli pillantást vetettem a boros asztalokra megakadt a szemem a “Gyümölcsborok” kategórián. Vajon milyen gyümölcs? Bizony szőlő az, csak direkttermő, méghozzá Othello. Annyi bor gyűlt össze a versenyen ebből a fajtából, hogy külön kategóriát kaptak. 

Othello szőlőről...

Az Othello észak-amerikai eredetű, kék bogyójú, jellegzetes vitis labrusca (rókaszőlő) mellékízű direkt termő szőlőfajta, a Vitis labrusca × Vitis riparia × Vitis vinifera keresztezéseiből származó hibrid. A labruska mellékízű fajták borát Magyarországon kereskedelmi forgalomba hozni már évtizedek óta tilos, ezért árutermelő ültetvényeken sehol sem találkozunk az Othello fajtával. Az érvényben lévő magyar Bortörvény rendelkezése szerint a direkt termő fajta ültetvényeit 2000 végéig ki kellett vágni. Csak kiskertekben, étkezési szőlőként jelenik meg. A direkttermő megnevezés a filoxéra megjelenése óta használatos. (wikipedia)

A szükséges alapozás
A szükséges alapozás

Ők mind a kilencen

Kilenc darab otellót megkóstolni már önmagában is különleges alkalom. Néha becsusszan egy kis direkttermőt tartalmazó tétel (kisebb helyi borversenyeken) egy-egy borsorba, de kilenc tétel az már egy tanulmány. Meglepően jó formát mutattak az otellók, kiegyenlített volt a mezőny. Jó, az aranyak nem repkedtek, de a kilencből derekasan 7 ezüst lett, mellette 1 arany és 1 bronz érem került kiosztásra. 

Meglepően kellemes volt a kóstolás, néhány tétel egészen tehetséges volt! A szakirodalom által említett mellékíz nem kellemetlenkedett számottevően. Viczai János 2019-es friss Othellója szerezte az aranyat ebben a kategóriában. 

Támadt a vírus…

Magyarországon még nem volt hivatalosan jelen a fertőzés (2020.02.29-én), erre csak a következő héten március 4-én került sor. Innen számítva villámgyorsan követték egymást az események. A március 11-i VinCE sajtótájékoztatót már lemondták, a 100 főnél nagyobb beltéri rendezvények tiltottá váltak. Egy pár napig 99 embert ültettek be a mozitermekbe… Egy darabig vivódtunk, hogy a bőven száz fő alatti létszámú BorMozinkat (március 19.) megrendezzük. Szerettük volna, hiszen mindig óriási élmény a bor és a film találkozása, de közben meg féltettük a közönséget. Március 17-én betiltásra került az összes rendezvény, így a kérdés eldőlt “magától”, a BorMozi elhalasztva bizonytalan időre. Természetesen sokan úgy kommunikálták le, hogy felelősségteljesen ők döntöttek és nem tartják meg a rendezvényüket. Ekkor szó sem volt egyéni döntésről, az irányítás már kicsúszott a kezünkből és a vírusválság, a víruskommunikáció vette át a kezdeményezést. 

A Meretei lányok - aktív segítői évek óta a borversenynek
A Meretei lányok – aktív segítői évek óta a borversenynek (Bölcskei Borbarátok)

A rendezvények készült további képek itt!

Májusban lazulunk…

Pontosan két hónapja nem gondoltunk arra, hogy ennyire ki leszünk éhezve egy jó kis valóságos borkóstolóra. Talán májusban (szigorú előírások betartásával) már lehet koccintani, bár maszkon keresztül nehéz kortyolni. Komolyra fordítva a szót, már nagyon várjuk, hogy újra visszatérjen az élet a borbárokba, kocsmákba, pincékbe. Hogy az ember szabadon poharazzon akár a szabadban. Májusban kiderül, hogy mit tehetünk, addig várunk. De azért otthon kibontjuk!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )