Elég volt az online borkóstolókból!

Nem az igazi a virtuális koccintás, lássuk be végre…

Nyulasi Gábriel István írása

Boldog és boldogtalan

A koronavírus rendet vágott a borászatok világában, ma már az is kis videókat oszt meg, aki soha nem volt jelen a közösségi térben. Miért? Mert nincs más mód igazán kapcsolatba kerülni a fogyasztóval, mindenki home office rajta lóg a hálózaton, célszerű ott támadni. Ezt tanácsolják a webshopok felpörgetését végző szakemberek is, és valljuk be a folyamat gerjeszti önmagát. Aki még nem tartott online borkóstolót, az úgy érzi, hogy hátrányba került. Szóval ez a praktikum, jönnek a videók csőstül, az online borkóstolók a facebookon felpörögve eseményként. Együtt boroztok az interneten a borásszal és még több tucat emberrel. Persze van, aki csak bekukkant a közvetítésbe (élőzés), ám előfordulhat, hogy csak a borcsomag megvétele után jut hozzá a fogyasztó a megtekintést lehetővé tévő titkos kódokhoz. Beírod lelkesen a jelszót és rögtön beköszön (csak neked és még pár embernek) a sztárborász a laptopon és indulnak a kortyok…

 

Szigorúan a borkóstolás szempontjából…

Hirtelenjében csak öt jelentős tényezőt sorolunk fel, amivel bizony nem pont ugyanazt érzed majd a kóstolás alkalmával…

 a.) Elsőként a távolság, hiába jutott el hozzád időben a pincétől egy hatékony futárcéggel a bor, mégsem a borász tölti meg a poharadat. Otthon te öntöd a poharadba a megvásárolt palackból, de az egy másik palack, a borász kezében lévő nem zötykölődött órákat az utakon. Valóban másik palack és mint tudjuk, azért van palackvariáció, lehet, hogy te egészen mást fogsz érezni a pohárban. 

b.) Aztán meg ott van a hőfok, amit szintén el tudsz “rontani”, nem sikerül ideális kóstolási hőmérsékletet biztosítanod és az a pár fok eltérés, már rögtön más élményt ad. 

riedel poharak

Riedel poharak

c.) Ami szintén a rákfenéje lehet a közös élménynek az a pohár. Jó, azt nem gondoljuk, hogy amatőr módon valami centi vastag vizespohárból fogsz hörpinteni. Nem, biztosak vagyunk benne, hogy a kényelmes és kellemes boroskelyhedből űríted a nedűd. Ám a kis pohár különbségek (a borász pohara és a te poharad között) is óriási illatbéli differenciákat tudnak okozni, ami számtalan kísérlet is bebizonyított. Nemhiába van a furmintnak is külön pohara: http://furmintpohar.hu/

d.) Más térben, más körülményekkel fogsz kortyolni Te is és a Borászod is. Más lesz a fény, a szagok és illatok (remélhetőleg minél neutrálisabb ebből a szempontból a rögtönzött kóstolótér), más lesz a hőmérséklet, a terem dinamikája. A figyelmet elterelő vagy éppen fókuszáló tényezők összessége. Ebből kifolyólag bizony másképpen fogod érzékelni azt a kortyot…
A technika ördöge

Réges régen a televíziós adások élő közvetítései (30-40 éve) is roppant esetlegesek voltak. Előfordul ma is még, hogy a stúdió nem hallja riportert vagy fordítva, esetleg mindkettő. Ilyenkor a néző vagy vár, vagy elkapcsol, amíg a bénázás elmúlik. A technika ördöge az online borkóstolásokba is bele tud zavarni, elmegy a fény, a hang, a wifi. Lehet, hogy nálad a hiba, de lehet, hogy a túloldalon. A se kép se hang szituációban tényleg nem tehetsz mást, mint bontasz még egy palackkal. 

https://www.accademiavino.com/online

https://www.accademiavino.com/online

Kamera érzékenység, előadói véna, nem jön át…

Van aki irtózik a szerepléstől, de idővel megszokja, akklimatizálódik hozzá. Van, aki egyszerűen nem kamera érzékeny, egyszerűen rosszul mutat a képernyőn. Vagy egyszerűen a kamerától kiütést kap (látszik, hogy nincs kedve hozzá) és csak feszeng, mint majom a köszörűkövön, ha egy objektív szegeződik reá. Ha valaki jó borász, attól még nem biztos, hogy jó előadó. Isteni a bor, de az online borkóstoló olyan száraz, mint a kigyulladni készülő avar. Ilyenkor nincs más hátra, mint inni kell…  Lehet, hogy izzadságszagú az egész, rosszul áll a kamera vagy mobil, rossz napja van az előadónak, erőtlenek a mondatok, unalomba fullad a produkció, nem jön át a mondandó. Ilyen is van, bármi előfordulhat egy online borkóstoló alkalmával.
Az online lét fárasztóbb…

Ami a gyakorlatból, több online kóstoláson való részvételből kiderült, hogy egy ilyen kóstoló sokkal fárasztóbb, mintha személyesen ott állna előtted a borászod. Élőben, az asztalnál ülve sem könnyű az újabb és újabb tételeken át követni az esetenként több órás előadást. Azonban “egy huzamosabb online beszélgetés után extrán kimerül az ember idegrendszere, ennek a legfontosabb oka pedig a multitasking, azaz a nagyon sok a párhuzamosan végzett tevékenység és inger. A számítógépen ugyanis túl sok lehetőség, rengeteg minden van “nyitva” előttünk, extrém könnyű elkalandozni és sokkal nehezebb fókuszban maradni…”  – hrportal.hu/hrblog

https://www.thewrap.com/

https://www.thewrap.com/

Samu, ne hagyd el a Megyét!

Elkalandozunk és közben figyelünk is kortyolunk és lehet, hogy nem a legjobb (ideg) állapotban vágunk neki az “online kalandnak”. Hiszen már hónapok óta “kordában” vagyunk tartva a koronavírus miatt. A vidék most már lazíthat, sajnos Budapest és Pest megye még mindig szigorúan a #maradjotthon szlogen szerint kénytelen élni az életét. A Gyűrűk Ura elején Samu, mint a legtöbb hobbit, sosem utazott messzire szülőfalujától.  Távolságtartás és kötelező maszk-viselet buszon, villamoson, boltban és 9-12-ig a 65 éven felülieké a világ… A sok home office után már nem szereted bekapcsolni a gépedet, és még a gyerekkel is online feladatokat kell megoldanod a digitális oktatás keretében.  


Mondhatnánk azt is, hogy mit okoskodunk, sosem fogjuk ugyanazt érezni, mint mások. Meg se kíséreljük, hiszen ahány ember, annyi orr, nyelv, agy, lélek és eltérő huzalozás. Mindenki másképpen van bekötve, különben is a részvétel a fontos. Ez is egy nézőpont, de legalább az esélyét adjuk meg annak, hogy minél hasonlóbb élményben legyen részünk.

Ki kell valahogy bírni még ezt az időszakot, borhoz hozzájutunk mindenféle csatornán, úgyhogy még nem akkora nagy a baj. Senkit sem szeretnénk eltanácsolni az online borkóstolóktól, csak kicsit körbejártuk a témát. Lehet szeretni vagy nem szeretni virtuális kortyintást, az biztos, hogy egy közös térben a borásszal, egy asztalnál koccintva a barátokkal egészen más az élmény. Várjuk már nagyon a hagyományos borkóstolókat!

Egy jó kis Rosalia...

Egy jó kis Rosalia…

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )