Borárverés az autistákért! Április 8-10.

Borárverés nyújt segítséget az autista lakóotthonoknak, április 8-10. között

Ezeket a borokat bárki szívesen látná otthon…

Különleges módon segítenek az autizmussal élőknek ismert magyar borászok. Több, mint harminc egyedi, ritka bor kerül kalapács alá az Autistic Art Alapítvány online jótékonysági árverésén. A legértékesebbre becsült borok képzeletbeli díját két közel húsz éves villányi Bock-ritkaság jegyzi (190.000HUF) jelen pillanatban. Ám egy aukción bármi megtörténhet, lehet, hogy a Taittinger CHAMPAGNE, Brut Reserve Mathusalemre (6,0l) jobban fognak licitálni.  Előző cikkünkben is segítettünk borokkal, Vak Diákok Sport Egyesületének: katt ide!

Online jótékonysági borárverés indul az autizmussal élőkért

Az Alapítvány 11 civil fenntartású lakóotthont támogat, ahol önálló életvitelre nem képes autista fiatalok és felnőttek élnek életük végéig. A lakóotthon számukra biztonságot, kiszámíthatóságot, személyes odafigyelést és folyamatos fejlesztést jelent.

BOCK Bor Capella 2000

Április 8-10. között tart a borárverés

Jótékony ügy mellé álltak neves borászatok. 13 magyar és 4 külföldi pincészet ajánlott fel különleges borokat egy online aukcióra. A befolyt összegből pedig az Autistic Art Alapítványt és az autizmussal élők folytonos lakhatását segíti. Az április 8. és április 10. között tartott online árverésen különleges vintage borok,csúcsborok, érett, izgalmas ízvilágú, díjazott, máshol már nem elérhető tételek is szerepelnek. A tételek értékét emeli, hogy egyediek, azaz nem lesznek elérhetőek máshol a jövőben sem, mert például az adott évjáratból már nincs több palack.

Többszázezer forintos különlegességek a borárverésen

A Bortársaság szakmai támogatása és vezetése mellett, a Bor és Más Kft. valamint magánszemélyek palackjai is megtalálhatóak a tételek között. A résztvevők licitálhatnak például a Szepsy borászat 2011-es évjáratú édes, fehér, tokaji borkülönlegességére, a Bock 2011-es évjáratú Libra borára, amely 24 hónapot pihent francia és magyar tölgyfahordókban. A kikiáltási ár a Bock borászat két tételénél a legmagasabb. A licit 152 ezer forintról indul majd. Elvihető a francia Chateau Haut-Brion bora is, a birtokon már az 1420-as évek óta készültek borok, vagy éppen a Champagne Taittinger Brut Réserve-e is,amely több mint 35 különféle dűlőről és több évjáratból származó Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Meunier borok házasításából született.

Taittinger CHAMPAGNE, Brut Reserve Mathusalemre (6,0l)

Még nehezebb helyzetet teremtett a járvány

Az aukcióból befolyt összeg az Autistic Art Alapítvány által támogatott 11, az autizmussal élők igényeire specializálódott civil fenntartású lakóotthont segíti, ahol több mint 250 fiatalt látnak el. Az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban azonban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően, barátságra és még szerelemre is lelhetnek. A fiatalok ellátása folyamatos figyelmet és szakképzett ápolókat igényel, kisebb személyzettel a felügyeletük nem megoldható, ezért ezeknek az otthonoknak komoly kiadásaik vannak. „A koronavírus-járvány ráadásul nagyon súlyosan érintette ezeket az intézményeket, jelentősen nőttek a váratlan kiadásaik, ugyanakkor olyan bevételi források tűntek el mint a különböző jótékonysági események és vásárok” – emelte ki Kovács Henrietta, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője. Az Autistic Art éppen ezért döntött úgy, hogy online aukciókkal segít a lakóotthonokon. „2020 tavaszán egy egyedülálló online kezdeményezést indítottunk kortárs magyar művészek, a lakóotthonokban élő autista alkotók és magyar galériák bevonásával. 

Sikeres volt az első online aukció

Az első online aukció sikerrel zárult: 4,2 millió forint azonnali, évközbeni támogatást adtunk a lakóotthonoknak. Majd ezt a digitális formát megismételtük a tavalyi esztendő végén, ismét az online térbe invitáltuk támogatóinkat, így aktív licitkedvükkel 21,5 M forinttal zártuk az eseményt. Örömünkre szolgált, hogy 2020-ban összesen 30 M forinttal segíthettük 11 “gyermekünket”. Csakis optimizmussal állhatunk az idei évhez, hiszen a lakóotthonok bíznak bennünk, várnak ránk, remélik a támogatást, ezért hiszünk abban, a mostani online aukcióval ismét hatékonyan tudunk segíteni” – tette hozzá Kovács Henrietta. Az Autistic Art nem először működik együtt magyar borászatokkal: autista fiatalok rajzai felkerültek már jótékony célú, magyar borok palackjaira is. Az Alapítvány ugyanis a forrásteremtés különleges módját választotta: olyan egyedi művészeti terápiás foglalkozást tart fent, ahol a fiatalok szabadon rajzolhatnak. A rajzok felhasználásával pedig jótékony célú termékek, így például borok címkéi is készülnek

Az aukció itt érhető el: katt ide!

A tételeket tartalmazó katalógus pedig itt található: katt ide!

St. Andrea Borászat 2012 Hangács

Az Autistic Art Alapítványról

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő fiatalok és felnőttek életkörülményeit javítsa. A szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és design termékek értékesítésével támogat 11 autistáknak kialakított lakóotthont. Mindezek mellett, az országban egyedül az Autistic Art Művészeti Program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art design márka termékein, sálain, noteszein, pulóverein. 

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )