Alföldiekkel egy forró nyári estében

2015. július 20. – Az ihatóbb Magyarországért / Rattner Réka

Újabb kóstolóra gyűlt össze egy lelkes, borkedvelő társaság a VinoPianoban, akiket még a tikkasztó hőség sem riasztott el attól, hogy finomabbnál finomabb nedűket kortyolgassanak. A kiállítók ezúttal a borrégiók közt a kissé lesajnált alföldi területekről érkeztek azzal a szándékkal, hogy megmutassák mit tudnak adni az ottani ültetvények és bátran állíthatom, hogy nagyon meggyőző volt a kínálat.


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
A Duna borrégió (más néven Alföldi borrégió) Magyarország legnagyobb borrégiója a Duna és a Tisza közötti területen. Három összefüggő, hasonló adottságokkal rendelkező borvidék alkotja: a Csongrádi, a Hajós–Bajai és a Kunsági. Nagyrészt síkvidéki területen fekszik. Jellemző talaja a homok és néhol a lösz. Éghajlata alapvetően kedvez a szőlőtermesztésnek, de gyakoriak az időjárási szélsőségek. (wikipedia)

A kóstolóra (Nagy Alföldi Kóstoló) 13 kiállító hozott 3-3 közkedvelt tételt, így aztán lubickolhattunk az Irsaikban és cserszegi fűszeresekben, de ezerjóból, rizlingből sem volt hiány, ráadásul olyan ritkaságszámba menő fajtákkal is találkozhattunk, mint a kövidinka és az arany sárfehér. Vörös fronton számos szép kadarka és kékfrankos is képviselte a régiókat, könnyedségükkel, gyümölcsösségükkel, élénk savaikkal szép ívet adtak a borsornak.

Duna Borrégió Borút Egyesület

„Amilyen nagy a borrégió, olyan kiterjedt a 2002-ben alapított borút egyesület tevékenysége. Hihetnénk, hogy mint Villányban a borutasok borutakat szerveznek, és ezzel el is látták a feladatukat. A hatalmas Alföldön, ahol egyrészt a nagy távolságok, másrészt az előítéletek miatt másként működik a borúti turizmus, az egyesület egyszerre érdekvédő, érdekképviselő, szervező, pályázat-menedzselő és marketing-kommunikációs tevékenységet folytató erő.” (Dlusztus Imre, a Duna Borrégió Borút Egyesület Elnöke) Jelenleg Dlusztus Imre az egyesület elnöke és Fehér Anna Luca a titkára. Az ő áldozatos munkájuknak is köszönhető, hogy az Alföldiek szervezetten összefogtak és a kóstolóra sor kerülhetett.

A hajós-bajai régióból a Koch Borászat 2013-as kadarkája jóivású, könnyed bor, piros gyümölcsös karakterrel, ami illatban és ízben is megjelenik, élénk savaival, enyhe fűszerességével – összességében kellemes élmény volt.

A Csanádi Szőlőbirtok borai közül a 2014-es sauvignon blanc-t emelném ki, mely remek választás egy kánikulai napon – nagyon friss, illatban zöldalma és bodza jellemzi, ízben inkább vegetalitás pici fanyarsággal, ami jól áll neki, a lágyabb savak ellenére is egyensúlyos.

Az imrehegyi Béla Borászat birtokbora, a kései szüretelésű Nektár az édesbor rajongóinak kedvez – intenzív mézes aroma, aszalt és sárgahúsú gyümölcsök a háttérben virágillattal, a gyümölcsök ízben is szépen megjelennek, finom savak kíséretében.

A fülledt levegőjű felső teremben kaptak helyet Szabó Kraker László alkotásai, a helyszín hőfoka illett az erotikához… Az alkotó így nyilatkozott nemrégiben a megnyílt kiállításáról: “Elindultam a „Végtelen pillanat” című képemmel melyben egy Gerelyhajítót formáztam meg vektorgrafikusan. A képalkotásom innen datálódik. Első sorozatom a Sport témájában éledt fel, köszönhetően a gerelyhajítós képnek, majd az erotika témakörében folytattam utazásom ebben a formanyelvben, és most elértem aktuális kiállításom tematikájához, ahol is a Bor és a Szex egy izgalmas egyvelegben találkozik és fonódik össze. Képeim és bensőm célja nem más, minthogy olyan élményt tápláljak, ami Boldoggá teszi a szemlélőt, olyan élményeket ébreszt, amik inspirálnak, örömre hívnak, mosolyt csalnak a szemekbe, a szívekbe.” (magyart.blog.hu)
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

Zöldveltelini kedvelőként ott volt a helyem a Gedeon Birtok standjánál – 2014-es tételük friss, muskotályos, borsos illatú, ízében zöld jegyek jelennek meg, élénk savakkal, közepesnél rövidebb lecsengéssel.

A kecskeméti Dimenzió Borászat Bűbáj nevezetű tétele egy 2014-es kékfrankos rozé – illatban sötét bogyós gyümölcsök, áfonya és szeder köszönnek vissza, ízben tovább folytatódik a gyümölcsös vonulat, közepes testtel és visszafogott savakkal, közepes lecsengéssel.

A soltvadkerti Lantos Borháztól egyik gyöngyszemüket, a 2011-es Tőkék könnye nevű új fahordós érlelésű ezerjót emelném ki, méghozzá azért mert igencsak megosztotta a kóstolókat. Az ezerjó friss, kissé citrusos ízvilága, kiegészülve a hordójegyekkel, kerekebb savakkal és egyfajta mély fűszerességgel gazdagodott. Nagyon tartalmas bor, a komplex, érett fehérborok kedvelőinek nagy élményt nyújthat.

Adj HITet… „A fekhely mellett most is töltve áll, a hűs boros pohár. Itt érzem otthon vagyok…” A HIT 2012-es Kékfrankos válogatás igazán meggyőző vörös bor, harmonikus, izmos, gyümölcsös. Igazán hitet ad az alföldi borokban, igen higgyük el, hogy a Duna Borrégió csodálatos képességekkel rendelkezik.

“Adj hitet és elhiszem neked, hogy élni szebben is lehet…” Előadó: Ákos, Album: Még közelebb, Megjelenés: 2006

A Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2014-es olaszrizlingje szépen hozza a fajtajegyeket. Illatban finom virágosság, ízben citrusos jegyek, határozott, de nem túlzó savak, közepesnél hosszabb lecsengés. Igazán kellemes bor a mindennapokra is.

A Frittmann Borászat 2013-as ezerjó alapú száraz pezsgőjét kóstolva kellemes meglepetésben volt részünk. Az első szüretből készült nedű visszafogott virágos-citrusos illattal, komoly savakkal rendelkezik, szájban apró, finom buborékok érződnek, jól lehűtve remek nyár esti itóka – első próbálkozásnak igen jól sikerült, kíváncsian várjuk a folytatást!

A nagy meleg ellenére is tartalmas, szórakoztató estét tölthettünk együtt a megjelent alföldi borászokkal. Nagyon fontos lenne megmutatni a fogyasztóknak, hogy milyen sokszínű a magyar borpaletta, erre pedig egy ilyen regionális kiállítókat felvonultató kóstoló mindig tökéletes alkalmat teremt. Az időpont megválasztása nem volt a legszerencsésebb a nyár közepén, de vehetjük ezt egy kezdeti lépésnek, amit a továbbiakban sok egyéb program követ. Már a rendezvény alatt elkezdtünk beszélgetni egy őszi kóstoló megszervezéséről, amikor ugyanezekkel a borászokkal, egy másik borsorral és remélhetőleg még több borbaráttal jönnénk össze, akik aztán tovább vihetik az alföldi borok jó hírét. Addig is érdemes pár perccel többet időzni a borospolcok előtt, még az is előfordulhat, hogy végül egy új – alföldi – kedvencre lelünk az addig ismeretlen palackok között!

A lényeg tényleg a HIT… Ezeknek az Alföldi borászoknak van hite. Hisznek a Duna-borrégió potenciáljában, hisznek magukban. Nem csalódtunk bennük, hiszen már kóstoltuk számtalan remekművüket. Itt az ideje, hogy ország-világ is elismerje ezt, érezze a hitet. Ezen a Nagy Alföldi kóstolón is aki ott volt, érezte az erőt, az összefogás erejét. Szóval, hajrá Alföld, hajrá Duna borrégió! (szerk.)


(Ha tetszett a post, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )