Újabb Agárdi innováció – 2Vulkán XO Brandy

Az Agárdi Pálinkafőzde bemutatta újdonságait: 2Vulkán XO Brandy és új amphorás párlatok színesítik a kínálatot

Nyulasi Gábriel István írása

Agárdi ügyekben szinte már hazajárunk a Párisi Udvar Hotel Budapestbe

Mostanában a rangos sajtóeseményeket a Párisi Udvar Hotel Budapestben rendezik. Az Agárdi Pálinkafőzde is most már rendszeresen itt tartja a bemutatóit. Tavalyi esztendőben debütáltak az amphorás párlatok: katt ide! 

2Vulkán XO Brandy – ez a nap a textúrákról szólt

Gyűjtik a párlatokat az emberek és ez jó! Tavaly már megismertük az Amphora Párlatcsaládot és most újabb három változattal bővült a paletta. Belépett a gin is az amphorás vonulatba…

Újabb három párlat amphorában

Aki gyűjti a pálinkákat, az szeretné, hogy egy szép portfóliója legyen. Ez is a bővítés mellett szólt és újabb izgalmas ízek, textúrák kerülnek “amphorásításra”. Vilmoskörte, birs és szilva volt a kezdő szett, ehhez csatlakoztak az újak. Természetesen nem minden működik egyformán jól ebben a témában. 

Legyen kuriózum, de legyen ismert is a pálinkás közönség előtt. A magyar fogyasztó viszonylag konzervatívnak mondható. 

Jó, ha a fogyasztó már ismeri a “sima” palackos terméket így különbséget tud tenni, hogy mit a hozzá az amphora a termékhez. Jelentős különbség a fahordós és az amphorás érlelés között a veszteség kérdése, mely jelentősen kisebb az utóbbiban. Az új három párlat: irsai olivér, cigánymeggy, kajszibarack

Mi ad hozzá az amphora a párlatokhoz?

A mikrooxidáció lesimítja a párlatot, egy érdekes vibrációt kap a termék. Lekerekedik, illetve vastagabbá válik az ital a kerámia felülettel való érintkezés után. Kiegészül az eljárás a hőmérséklet ingadozásával, a nyár-tél extrém különbségével, mely fokozza és másképp érleli a párlatokat. Ez egy nagyon izgalmas játék, hasonlít a fahordós történetekre. Ám az amphorában jóval kisebb a veszteség és az ízvilágot nem befolyásolja negatív irányban. Megmarad a gyümölcsös ízvilág a maga valóságában. 

A fahordós érlelésnél előfordulhat, hogy túl nagy a kabát, túl erős a hordó és rátelepszik az italra. 

Az irsai olivér amphorás párlattal kezdtük a kóstolást, rögtön éreztük az eleganciát. Nem az a orrbavágó, nyers irsaisság, hanem az elegancia jellemzi a tételt. Visszafogott parfümösség, virágos, héjra jellemző karakterisztikával. Egyensúly, szőlővirág, citrusok, jó a vibe. A cigánymeggy amphorás párlat az egyik leghosszabb lecsengésű volt a bemutató folyamán. Szép mandulás magkesernye, édes-savanyúságos gyümölcsösség, fűszeres borsosság. Magasabb a savérzet is, mely a fajtára jellemző, jelen van még az aszalt meggyesség, a töppedt meggyes érzület. A kajszibarack amphorás párlat készítése a legnagyobb kihívás a klímaváltozás miatt. A kajszi legérzékenyebb a környezeti változásra, egyre több fogy belőle és egyre kevesebb jó minőségű gyümölcs van a piacon. Idén, 2023-ban sajnos el is szállt a kajszi a tavaszi fagyokkal. A magyar kajszibarack a legjobb, végtelenül elegáns párlatokat lehet belőle főzni. 

A kajszilekvár első buggyanása, a lehelet finom elegancia jelenik meg az amphorás párlatban. A három párlat közül, most ez nyeri el a közönség szívét. 400 palack készült belőle, amelyek valószínűleg hamarosan gazdára találnak. Legfinomabb étel-ital párosítása ennek a kajszi párlatnak egy Sacher tortához lenne. 

A 2Vulkán XO brandy élete 13 éve kezdődött

A születése már több, mint 14 éve elkezdődött, a két vulkanikus terület házasítása később (kb. egy évvel) történt meg. Innen a két vulkán, Tokaj-Hegyalja és a Somló tüzessége egyesül ebben az italban. A legfiatalabb része tíz esztendős a legidősebb tizennégy éves. Somlói az első része, külön ért a tokaji vonal és a finiselés egy éves. Vértes Tibor pálinkafőző mester mintegy 10 éve álmodta meg ezt az italt.

A két vulkán csatája, amely békés kimenetelű harmóniában egyesült. Karamell, méz, vanília, komplex és érett, töppedt szőlős a párlat. Abszolút megállja a helyét a csúcs brandyk között.  

Az amphorában készült a legújabb gin

Szüretlen tétel, ez látszik is a ginünkön, mivel opálos a kinézete. A szűrés, derítés csak kivenne a komplexitásból ezért döntöttek amellett, hogy ezt a lépést kihagyják. Az Agárdi Amphora Gin az Agárdi Pálinkafőzde legújabb fejlesztése. Néhány hónapos amphorás érlelést követően került a már jól ismert kerámia palackokba. Intenzív citrusosság a megemelt mennyiségű és harsogóbb citrusoktól. Virágokból is sokkal több került bele ettől fiatalosabb és lendületesebb a gin. A boróka adja meg a gin testét, lime, grapefruit, egy igazi citrusorgia, a virágok is szépen jönnek a háttérben. 

Ezúton kívánunk az Agárdi Pálinkafőzdének további sikeres esztendőket! Illetve mutatjuk a katalógust, (katt ide!) amelyből ugyan már csak jövőre lehet rendelni, de azért még sok helyen lehet beszerezni Agárdi párlatokat!

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )