Agárdi Amphora premier – Mit tud a pálinka amforában? 

Agárdi Amphora néven új brandet hozott világra az Agárdi Pálinka

Az Agárdi Pálinka az innováció éllovasa

Az Agárdi Pálinka mindig is élen járt az újításokban, Vértes Tibor a főzőmester kísérletező kedve az utóbbi években sem hagyott alább. Benne voltak a gin-forradalomban is, készítenek whisky-ket is, sőt paraguay-i alapanyagból zseniális rumot is. Az ősidőkben amikor a gyümölcsöket tesztelték és a legjobb fajtákat válogatták ki, a termelőknek azt mondták, hogy lekvárnak lesz, hogy jobb minőséget kapjanak. Ugyanis a hétköznapi cefrézők, akik a mennyiségre mentek a pálinkának nem a legszebb termést válogatták. Egy egyszerűbb pálinka változása adta az ötletet az Amphora brandhez. Így is kapcsolódhat a csúcsminőséghez a hétköznapok világa… Megünnepeltük anno a 15 éves Agárdit is: katt ide!

Nyulasi Gábriel István írása

Vértes Tibor a főzőmester

Agárdi Amphora néven

Idén október 13-án, Budapesten debültáltak Agárdi Amphora néven a világ legelső amforában érlelt pálinkái, amelyek limitált mennyiségben kereskedelmi forgalomban is kaphatóak. 

Pálinkára várva

„A három ízben elérhető pálinka különlegességek gondos kutatómunka eredményeként születtek meg. A gyümölcsök kiválasztását, a lepárlást és az érlelési folyamatot az idén 20 éves Agárdi főzőmestere, Vértes Tibor felügyelte, míg az érleléshez használt amforákat a Légli Kerámia Manufaktúrában Légli Attila fazekasmester felügyelete mellett készítették.” (részlet a sajtóanyagból) Ezek voltak a száraz tények. Hogyan jutottunk el idáig: a Párisi Udvar Hotel Budapest tetején lévő impozáns bemutatóterembe, ahol huszegynéhányan belekortyoltunk a végeredménybe?

Hogyan lehet emelni a minőséget?

A pálinkáknál, a párlatoknál is természetesen a minden az alapanyagon múlik. Ha nem jó a gyümölcs, akkor bizony hiába várunk csúcsminőséget akár a legjobb cefrézési/főzési körülmények mellett is. A borászoknál már régebben elindult az amforával való munka. Az erjesztés, érlelés mind-mind izgalmas és egyedi minőséget hoz létre, amely már évezredek óta ismert technológia, mégis az utóbbi évtizedekben fedezik fel újra. Légli Attila fazekasmester sokat kísérletezik a különböző agyagokkal. Az amforákhoz soványított agyagot használnak méghozzá a saját samottjával. “A természetes nyersanyagot zsíros, nagyon plasztikus vagy sovány, kevésbé plasztikus csoportra osztjuk. A zsíros agyag finom, 90%-ban 5-20 μ szemcsenagyságú vagy rosszul kristályosodott anyag.” (Végh 1967) 

Légli Attila fazekasmester

A sovány agyag finom kvarcszennyezést tartalmaz, vagy jól kristályosodott agyagásványai miatt veszít a képlékenységéből.” (Végh 1967) 

Elfajzott borász családból származom…

“Egy elfajzott borász családból származom, ráadásul a pálinka is nagyon közel áll hozzám” – kezdte Légli Attila a bemutatkozását. Tehát Attila nem veti meg a jó pálinkákat, kap is ajándékba sokfélét. Az üvegballon összetört és a drága pálinka elfolyt, ekkor kezdődtek el a kísérletek a biztonságos pálinkatárolásra alkalmas kerámiára. Elkészült a masszív kerámia a pálinkatárolásra és kiderült a tárolóedény „mellékhatása”, azaz hogy jobbá teszi az italt. Az első bizonyító erejű tesztelés családi körben történt, amikor két kupica került a kortyolók elé. Az egyikben amforában érlelt pálinka volt, a másikban üvegballonban tárolt. A vakteszt alkalmával kivétel nélkül mindenki az amforás pálinkát tartotta jobbnak. Ezután jött a rengeteg kísérlet, amelyben a idő, az alapanyag, a forma mind-mind hangsúlyos tényezővé vált, hogy a legjobb amfora készüljön a pálinkáknak. 

Csodás kilátás a Párisi Udvar Hotel Budapest tetejéről Agárdi pálinkával

Évfordulókból sem állunk rosszul

Az Agárdi éppen húsz esztendős a Légli Kerámia pedig pont negyven lesz 2023-ban. A repertoár elég széles: sütő-főző edények, kályhacsempe, kültéri edények, étkészletek és az élet úgy hozta, hogy elkezdtek kő tároló edényeket készíteni. A mikrooxidáció a legfontosabb tényező a pálinkás amforáknál, amely egyenlő a porozitással vagyis annak a mértékével. Nagyon magas hőmérsékleten állítják be ezt a tulajdonságot és nem mellékesen a savnak és lúgnak is ellenállnak a kőedények. Nincs hagyománya ezeknek az edényeknek itt Közép-Európában, nagy lépés az, hogy most a fogyasztók elé kerülnek ezek a különleges pálinkák.

Lendületben, Vértes Tibor bemutatja

Húsz évvel ezelőtt is úttörők voltak 

Vértes Tibor a főzőmester kifejezte, hogy 20 évvel ezelőtt is úttörők voltak. Ha két évtizeddel ezelőtt pálinkakóstolóra hívták az embert, akkor lehet, hogy gumicsizmát húzott hozzá… Sokat fejlődött a pálinkakultúra, megtalálta a helyét a gasztronómiában és más területeken. Az útkeresés, a kihívások keresése a pálinkatörténet érdekessé tétele mai napig tart, ennek része az Agárdi Amphora brand. Sokat gondolkoztak rajta, hogy milyen pálinka kerüljön amforába, így esett végül a markánsabb aromatikájú fajtákra a szilvára, birsre és a piros vilmoskörtére. 

Pálinka és hamburger a város felett

A kíváncsiság sürgető ereje 

Az első kísérletben a pálinkával teli amforákat nem hőstabil környezetben tárolták, hanem főzde szívében ahol nyáron 35 celsius fok és télen 15 celsius fok közötti hőingadozás van. Ez a hőmérséklet különbség felgyorsította a pálinka érését. Lakkozatlanok (így érintkeznek a mikrooxidációval a külvilággal a benne tárolt pálinkák) az amforák és 160 literes űrtartalmúak, tehát úgy 460 palack pálinka érlelését biztosítják. Bővítik a repertoárt egyéb termékekkel, más gyümölcsök is meg lesznek “amforázva”.

Nemtudom szilva származása: nemtudom szilva ismeretlen eredetű, szatmári fajta. Hazánkban állami elismerést kapott. Korán termőre fordul, igen bőven, de rendszertelenül terem.  (gyumolcspedia)

Három a pálinka

A szilva három világa a poharakban

Lepotica szilva, besztercei szilva, és a nemtudom szilva ezzel a három fajtával foglalkozik az Agárdi Pálinka. A poharakba nemtudom szilva került, háromféle: prémium szilvapálinka, amforás szilvapálinka és hordós szilvapálinka. 

Töltés

Agárdi Prémium Szilvapálinka 2021-es évjárat

Tartályban érlelődött, ám másképpen tárolják, mint a tartályos, reduktív borokat. Itt a pálinkánál a levegő nincs kizárva, sőt szükség van egy kis légpárnára, amely segíti az aromák fejlődését, észtereződését. Nem hazudik a szilva, jön a fajtajelleg. Virágos karakterű, érlelt aromák, fahéj, szerecsendió, üde, édesség az extraktból és az alkoholból, friss az összkép, hosszú lecsengéssel.

Agárdi Amphora Szilvapálinka 2020-as évjárat

A pálinka bő egy évet lett érlelve az amforában. A virágos vonulat helyett inkább lekvárosabb, húsosabb a jelleg. Sokkal mélyebb, komplexebb az illat, az üdeség átalakult egyfajta fűszeres könnyedséggé. Fahéj itt is, de társulnak hozzá egyéb keleti fűszerek, ánizs, római kömény… Elegánsabb és rétegesebb lett a pálinka az amforás érlelés felcsiszolt bizonyos összetevőket az aromatikából, hangsúlyosabbá tette őket vagy egyszerűen teret adott nekik. Szép és hosszú lecsengés, vastagabb a garaton jön a szilvahús, nyílnak folyamatosan a rétegek. A pálinka kizárólag speciális agyag palackban (amforával megegyező tulajdonságú), díszdobozban kerül a piacra.

Töltés közben Herczeg Ágnes felkonferál

Agárdi Hordós Szilvapálinka 2019-es évjárat

Akár egy igényesen hordóban érlet bornál itt is ugyanaz a cél, a minőségi faanyag csak hozzáadjon az aromatikához, de ne uralja le az egészet. Finom összetevő legyen a hordófűszer, ne parkettagyárba kortyoljunk bele. A jó pálinkában, felfedezhető, megjelenik a készítőjének a filozófiája is. Négyszer-ötször használt közepes pörkölésű zempléni tölgyfában kezdik meg a pálinkaérlelést, majd a finiselés az Oremus Borászat 5 puttonyos aszúshordóiban történik. A szilvának jót tesz az érlelés, már a színén is látszik, hogy megjárta a hordókat, borostyános csillogású az ital. Karamell, vanília, diósság, érett fás jegyek a szilva mellett és egy kis aszúból jövő aromatika is halványan megjelenik.

Érlelt sorozatban is léptek előre

Nemcsak Amphorából áll a világ, hanem egy egész sorozat épült ki az érlelt párlatokból. Ebben a szegmensben találhatóak a whiskyk, a rum, alma és cseresznye pálinka is. Íz és illat élményt adnak a pálinkafőzők, nehezebb a dolguk a borászokénál a technológiánál fogva is. Whiskyben az új termék, bővítve a portfóliót a rozs (rye) whisky, amely egy simulékonyabb, könnyebben értelmezhető, lágyabb aromatikájú ital, mint a single malt társa. Az Agárdi Rum számomra nagy meglepetés volt a maga hihetetlen trópusi vihar aromatikájával, (dél-amerikai alapanyagból) csak úgy záporozott a maracuja, papaya, vanilia. Könnyen fogyasztható, csontszáraz rum, de mégis van egy bájos édességérzet az aszús hordós finiselésből.

A birs után jött az amforás megvilágosodás

Mindig is a gyengém volt a birspálinka, imádom a birsalmasajtot is. A birs amforás változata fantasztikus aroma gazdagságot hordozott és a legváratlanabb a pohár szárazpróbája volt, amely intenzíven a frissen mosott ruha tiszta illatát idézte fel. Tartok tőle, hogy kicsit komolytalannak tartják majd ezt a nézőpontot a nagy pálinkatudorok, de véleményem szerint az amfora használata „energetikai” változást is okoz a pálinkában. Megfoghatatlan, spirituális vonalra terelve a témát, az amfora a benne tárolt pálinkát egy más rezgésre hangolja át. Ily módon is javítva, tisztítva azt, ezek a rezgések mégha nem is veszünk róluk tudomást, de mindenhol jelen vannak…

Agárdi A-tól Z-ig

„A legfontosabb a párlatban a karakter, lendület, élet legyen benne, pezsegjen: ez az Agárdi immár 20 éves töretlen filozófiája.” – Vértes Tibor a főzőmester

Köszönjük a meghívást erre az igazán exkluzív bemutatóra és kívánunk még sok-sok sikeres esztendőt a 20 éves Agárdinak!

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )