Utolsó tangó a VinoPiano Borbárban

A VinoPiano Borbártól búcsúzva tartottuk meg az Őszi BorMozinkat

François Ozon: Az új barátnő című filmje a nemi identitás kis hazánkban rendkívül megosztó kérdéskörét feszegette: Fiú vagyok vagy lány? Vagy mindkettő, esetleg egyik sem? Nos, a gender melodráma szereplői sokáig eltöprengtek ezen, mire határozott döntésre jutottak. A borok ezzel ellentétben sokkal egyértelműbb arcukat mutatták. (Egy 2015-ös BorMozink még a „régi” VinoPianoból: katt ide!)

A rendezvényen készült további képekért: katt ide!

Hajdu Tibor írása

Lajvér Sauvignon Blanc 2021

A süketnémák is felismerik

A film előtt, ráhangolódásként két bort kóstolhattunk a VinoPiano lenti nagytermében. Az első tétel egy szekszárdi Sauvignon blanc volt a Lajvér Pincészettől. A négy hónapig finomseprőn érlelt 2021-es évjáratú nedű illatában vágott fűvel és némi bodzás, élesztős illatjeggyel indított. A fent említett buké olyannyira egyedi, könnyen felismerhető jelleget ad a Sauvignon blanc-nak, hogy azt a derék borértők némi képzavarral a süketnémák borának is nevezik, utalva arra, hogy a Sauvignon blanc-ban megtalálható „frissen kaszált zöldmezős karaktert” akár „vakon” is fel lehet ismerni. A bor ízében sem hazudtolta meg önmagát, a vadmezei futóverseny a szánkban is folytatódott némi bubival és határozott lecsengéssel párosulva. Ez a bor, a fajta eleganciáját mutatja be nekünk. Gratulálunk Vida Rebeka!

Biorozé Sopronból

A második tétel Sopronból érkezett a Steigler Pincészettől. A Kaméleon névre hallgató rozé Merlot, Pinot Noir és Kékfrankos házasításából készült. A százszázalékban organikus rozé illatában túlérett gyümölcsöket sorakoztatott föl, ízében pedig bogyós gyümölcsökkel, ribizlivel, egressel és élénk savaival kápráztatta el a nagyérdeműt.

Steigler Kaméleon

Alföldi vegán rozé

Az organikus után egy vegán rozé fokozta a hangulatot. A Gedeon Birtok már-már sillernek ható borának kristálytiszta tükrösségét ugyanis nem állati eredetű derítőszerek használatával biztosították. A Kékfrankos rozé eper, málna, és meggy illatorgiával indított, és telt, koncentrált, gyümölcsös ízekkel hódított.

A kísérlet sikerült

A rozésor az adásszünetben sem állt meg, az organikust és a vegánt követően egy limitált tétel következett. Az Alföld rónái után visszatértünk Szekszárdra a Lajvér Pincészethez, ahonnan egy mindössze 1500 palackot megtöltő tételt emelhettek a vendégek az ajkukhoz. A Syrah, Merlot házasításból készült rozé szőlőszemeit gondos fürtválogatással szelektálták és a bort négy hónapig finomseprőn érlelték. Az eredmény egy pulzálóan gyümölcsös, elegáns rozé lett. Újabb gyöngyszem Rebakától, a Lajvér borászától. Vele készült beszélgetésünket itt hallgathatod meg: katt ide!

Lajvér Rozé

A 4 éves rozé is rozé

Amikor felkonferálták az est következő borát, nekem a Laár András által megteremtett Besenyő Pista bácsi alakja ugrott be, amint karjaival hevesen kalimpálva az éterbe rikkantja: „Noormális?!” Hát igen, egy 2018-as rozébort 2022-ben kóstoltatni, nagy bátorságra vall, mert valljuk meg, egy négyéves rozé már magában hordozza a kudarc lehetőségét. Nos, a mélyen tisztelt film-, és borszerető publikum egyáltalán nem húzta le a Pócz Pincészet Dél-Balatonról érkezett cabernet sauvignon és Merlot házasításából készült tételét, amely úgy tűnik kiállta az idők próbáját, legalábbis a meggyőző savgerincet tekintve mindenképpen.

A filmvásznon eközben véget ért a keresés, François Ozon  megteremtett alakjai végre révbe értek, felvállalták önmagukat. A mélyen tisztelt publikum rozétenger hullámain szárnyaló hajója is horgonyt vethetett a vörösboros kikötőben.

Bemelegítésnek cabernet sauvignon

Hát ilyen bort mindennap szürcsölgetnék! Ez a gondolat futott végig az agyamon, amikor a dél-balatoni Podmaniczy Pincészet 2020-as évjáratú cabernet sauvignon-jának első kortyai legördültek a torkomon. Semmi faxni: mélyvörös szín, pirosbogyós gyümölcsök az illatban és az ízben. Nem véletlen, hogy a bor a Berliner Wine Trophy-ról egy ezüstéremmel tért haza. 

Zárásként egy organikus Szekszárdi, majd Csopakabana 

A Pósta Borház 2019-es Kékfrankosa nagyon „zöld” volt! Ez természetesen nem az illat és ízjegyeket érintő dehonesztáló jelző akar lenni, hanem a bor születésére és készítésére utal. A Pósta Borház ugyanis nemcsak a szőlőtermesztés, hanem a borkészítés terén is kizárja a szintetikus szerek alkalmazását és megpróbál nem beavatkozni az anyatermészet munkájába. Az eredmény magáért beszélt: rumos meggy az illatban, a bor ízében pedig a gyümölcsök mellett finom csersavasság és a hordós érlelés pazar fűszerei kényeztettek.

Petrányi Syrah

Mélykék tenger mellettem, a végtelen türkiz ég felettem, talpaim a selymesen puha, aranysárga homokban. copacabana pontosabban, csopakabana a számban! A riói tengerpart lendületét, bujaságát és vibrálását idézte az este utolsó nedűje, a csopaki Petrányi Pincészet 2019-es Syrah bora. A Syrah illatában cseresznyét, szilvát, és szőlőfajtára jellemző borsot, ízében sok-sok fűszert, piros húsú gyümölcsöt és csokit vonultatott fel.

A Őszi Bormozival búcsúztunk az elmúlt évek bormozijainak hangulatos, családias helyszínt biztosító VinoPiano Borbártól.     

Az est borsora

Az est győztes bora: Pósta Borház 2019-es Kékfrankosa

Következő BorMozink az új helyszínen: Magvető BorMozi a MAINYÚLban, október 21-én pénteken, további infók itt: katt ide!

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )