Tokaj-Hegyalja sikeres szüretben bízik

Tokaj-Hegyalja a száraz nyár ellenére sikeres szüretnek néz elébe 

Aszúvárás és ünneplés

Nem mutatkozik egyelőre a nyári szárazság negatív hatása a Tokaj-hegyaljai borvidék induló, őszi szüreti szezonjában. Elkezdődött az aszúszedés is, azonban a következő néhány hétben még szükség van az indián nyárra jellemző meleg, napsütéses órákra. Ezzel a plusz energiával igazán édes, jó minőségű szemekből készülhet majd idén a tokaji aszú. A szüretet kulturális programokkal, zenei eseményekkel egészíti ki a régió, mely idén 90. alkalommal forr össze Tokaj-Hegyalján a szőlő ünnepével. Jelenleg egy Párlatverseny is készülődik, még lehet rá nevezni: Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon – részletek: katt ide!

Az ihatóbb Magyarországért írása

Nem okozott nagy kárt a szárazság

Az idei nyár szárazságot hozott, kevés csapadékot és gyakran 30-35 fok feletti kitartó hőséget. Szeptember elején elindult a szüret a száraz borok alapjául szolgáló szőlő szedésével, az erjedő borok a nehéz év ellenére gazdag ízeket és egyensúlyt mutatnak. Molnár Péter, a Patricius Borház birtokigazgatója hozzátette: 

“A borvidék szőlőültevényei az aszályt, a nehéz körülmények ellenére jól viselték. Mennyiségileg kevesebb ugyan a termés, de jó szüretnek nézünk elébe, az első tapasztalataink bíztatóak”.

Megkezdődött az aszúsodás

Az aszúszemek szedése is az őszi időszakban indul, azonban az időjáráson még sok múlik. Ilyenkor szükség van a reggeli párás időre, amelyet a Bodrog és a Tisza közelsége biztosít, a későnyári napsugarakra, továbbá enyhén szeles időre, ahhoz, hogy igazán jó ízű aszúszemekből készülhessen az idei tokaji aszú.

Szüreti mulatság kísérte a szőlőfürtöket

Idén 90. alkalommal rendezték meg hazánk egyik legrégebbi szüreti eseményét Tokaj-Hegyalján szeptember 30-október 2. között, amely a „Fehér borok, színes kultúra” jegyében zajlott. Tavaly közel tízezren fordultak meg a három nap alatt a városban, és idén is sok látogatót vonzott a fesztivál, hisz minden korosztály számára biztosítottak izgalmas programokat a szervezők, mint például a látványos szüreti felvonulás, szőlő-összeadási ceremónia (a borvidék polgármestereinek ünnepélyesen összeadott termésével), hagyományőrző csoportok előadásai. A BORTÉR Tokaj-hegyalja kiváló boraival, a gasztrosétány finom ízekkel, a kézművesek és mesterségek utcája ajándéktárgyakkal várta a vendégeket. A sétáló utcában – vidám, szüreti hangulatban – térzenei koncertek, utcazenészek és utcaszínházi (gyerekprogramok (népi játékok, kézműves foglalkozások, fotószínház) is szórakoztatták a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Tokaj-hegyaljai Nyár

Idén először alakult át a Tokaj-Zemplén régió kora nyártól a szüreti időszak végéig tartó rendezvénysorozatok otthonává, ahol a könnyűzenei és kulturális események mellett, a  gasztronómia és a természetjárás is fókuszba került. Ezzel a térség az eddig megszokott és új, késő őszig tartó rendezvények központjává nőtte ki magát, rögtön az első évben.

A számtalan lehetőséget a szervezők az eseménysorozat honlapján tették elérhetővé (https://tokajhegyaljainyar.hu), így az érdeklődők egy helyen tájékozódhatnak a sokszínű programok között.

sajtóanyag alapján (x)

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )