Borgőzös évszázadok – Boros könyv karácsonyra

Borgőzös évszázadok címmel jelent meg a szerzőpáros: Kupa Enikő és Kovács Tibor könyve

Töltés és suhanás

Nyulasi Gábriel István írása

Borgőzös évszázadok – Az újvilági bortermelés szórakoztató története

A könyv a száraz adatok tükrében: Kiadó: Helikon Kiadó I Oldalak száma: 288 I Borító: FÜLES, KARTONÁLT I Súly: 410 gr I ISBN 9789636200336 I Nyelv: MAGYAR I Kiadás éve: 2023 I Árukód: 2775336 / 1219702 I Illusztráció: KÉPMELLÉKLET I  Fogyasztói ára: kb. 3500-4300 HUF elérhetőség: katt ide!

Tiszta Dél-Afrika!

Szeretünk boros könyveket ajánlani, az egyik legutóbbi itt: katt ide!

Szép Újvilágban borgőzös évszázadok

Rögtön az elején definiáljuk, újvilági az ami nem európai bor. Tehát, Dél-Afrika, Amerika, Ausztrália, Új-Zéland boraira gondolunk ilyenkor. Mintegy félévezrede indultak el a hős felfedezők és találtak rá az új világokra. Az Óvilág, vagyis Európa sokat profitált ebből, aranyak, rabszolgák és sok-sok új élelmiszer és kulturális hatás. Sajnos az újvilágiakra a találkozás katasztrófálisan hatott. Akiket a hódítás közben nem irtottak ki, azokra lecsaptak a fékezhetetlenül és gyógyíthatatlanul terjedő fertőzések. Az őslakosokat ősi “biofegyverekkel” is tizedelték, például szándékosan fertőzött takarókat is osztogattak.

Ha Új-Zéland, akkor sauvignon blanc

Itt álljunk is meg, ne is soroljuk tovább a hihetetlen bűnöket, amelyeket elkövettek az európaiak az Újvilágban. Hozták a borkultúrát magukkal a kíméletlen hódítók, ám az igazi boros áttörésre kellett várni pár évszázadot.

Magyar borgőzös “fejlődés” kontra Újvilág

Szép magyar hazánkra és borainkra büszkén tekintünk, de nézzük csak mi történt itt 30 év alatt? A szocialista tömb legvidámabb barakkjában (1980-as) a Magyar Népköztársaság bőven 200.000 Ha feletti szőlőterületről szüretelt, aztán ez a rendszerváltásra (1990) olyan 143.000 Ha-ra csökkent. Mára (2022) jó ha fel tudunk mutatni olyan 60.000 Ha termőterületet. Ezzel ellentétben mondjuk Új-Zéland kb. megnégyszerezte a 10.000 Ha-ját. 

sajtósok, egyebek

Amíg mi lecsökkentünk alaposan, addig az Újvilág vígan előretört a bortermelés frontján. 

Essék szó a Borgőzös évszázadok könyvéről!

Most már tudjuk mi az, hogy újvilági és tudjuk, hogy lehagytak minket bortermelésben. Essen szó a könyvről melyet a covidnak köszönhetünk, ez egyike azon kevés pozitívumnak, melyet a pandémia csalt elő. A szerzőpáros éppen ráért a karantén miatt, és szárnyalt a blogjuk: Kupa Enikő és Kovács Tibor sok-sok történetet megírt ezalatt. Annyira be voltak zárva és nem utazhattak, hogy virtuális bortúrákat írtak és szórakoztató történeteket. Aztán ezeket csokorba gyűjtve 2023. végén kiadták egy könyvbe.

Kupa Enikő könyvével

 A Kupa-Kovács szerzőpáros életét áthatja a bor és az életben is egy párt alkotnak. A közgazdaság és a történelem találkozott és oldódott fel személyükben a bor szeretetében.  

Borgőzös könyv immár november óta

November elején volt a könyv hivatalos bemutatója, ahol részleteket hallottuk a könyvből illetve kiváló újvilági borokat kortyoltunk. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány tételt a hat országból. Új-zélandi sauvignon blanc pörgött a poharunkban Yealands-tól, vagy Stellenrust pinotage Dél-Afrikából. Chilei Errazuriz cabernet sauvignon-ja elég hangsúlyos volt, ahogy az argentin Trapiche malbec is szépen mutatta a fajtát és a stílust. Összehasonlítást tehettünk még a kaliforniai Coppola chardonnay és ausztráliai Yellow Tail chardonnay között is. Látszott a szerzőpároson is, hogy mennyire élvezték a munkát ezen a művön és bízunk benne, hogy újabb és újabb könyvekkel rukkolnak elő majd!

Részlet a könyvbemutatóból (a macskapisi)

Miért jó elmerülni ebben a borgőzös könyvben?

Új-Zéland, Kalinfornia, Chile, Argentína, Ausztrália, Dél-Afrika mind-mind elég messze vannak. A könyv segítségével gondolatban elutazhatsz ezekre a vidékekre és a történetekkel közel kerülhetsz hozzájuk. Gondolj bele, hogy mibe kerül egy repülőjegy a világ túloldalára? Na látod, mennyi pénzt és időt megspóroltál és még a jetlag is megkímél. 

shyraz a pohárba

A humoros sztorikból mi is okulhatunk, hiszen mi is benne vagyunk (ha csak marginálisan is) a világ borpiacában. Kedves olvasó! Kalandra, boros könyvre fel!

Nem élvezted igazán a borokat eddig? A könyv hatására talán kedvet kapsz! Ha amúgy is borkedvelő vagy, akkor pedig jól fog esni a mű olvasása…

oldott hangulat

 Inni fogod a sorait, vagyis karácsonyra vagy csak úgy, különösebb alkalom nélkül is igazán tartalmas ajándék!

a borsor

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )