Megjelent a Borkalauz 2022

Újra friss könyv illata száll, mintegy 2000 borleírással megjelent a Borkalauz 2022

A Borkalauz 11 év után jelenik meg

Forradalmi volt 27 évvel ezelőtt a magyar borszakmában a Borkalauz könyvsorozat megjelenése. A borászok egy része nehezen viseli a kritikát, és az 1990-es években az is szokatlan volt, hogy egyáltalán valakinek van véleménye a borokról és azt le meri írni. Első ízben 1995-ben jelent meg a kötet a Mészáros Gabriella és Rohály Gábor párostól (akik nem csak szerzőtársak voltak, hanem házastársak is) a hazai bortermés megbízható krónikájaként.

Nyulasi Gábriel István írása

Emlékeztünk

Most 2022-ben, mintegy 11 éves szünet után újra kezünkben tarthatjuk a legfrissebb kiadványt. A borról beszélni kell hiszen minden borleírás, jók-rosszak egyaránt, olyan emlékezések melyek utat mutathatnak borásznak és borfogyasztónak egyaránt.

Méltó megemlékezés, megható percek

A Borkalauz 2022 kiadványt jöttünk üdvözölni, megünnepelni, illetve emlékezni. A Pasaréti előadóteremben mindenki dr. Rohály Gáborra gondolt. Idén tavasszal távozott közülünk dr. Rohály Gábor, a honi borszaknyelv egyik megalkotója. Mindenki kötődött, kapcsolódott Hozzá, a vidám és bölcs mesterhez, aki széles tudása mellett nagyon emberi maradt. Jómagam is sok izgalmas órát éltem át 2008 tavaszától kezdődően a Pasaréti úton. Az utolsók között voltam, akik még élvezhették teljes fényében Gábor óráit, a 2010-es években kevesebb oktatást tartott. Rohály Gábor tanár úr, mindig precízen kezdte az óráit, ám ez a diákságról már nem volt elmondható teljes mértékben. Mindig akadt pár késő, beeső bortanonc, néhány percet kivárt és azt mondta, hogy: “Akkor kezdjük el, mert az idő halad és a becsület fogy!” 

Mészáros Gabriella bemutatta a Borkalauz 2022-es kiadását

Borkollégium, Hét Borbírák Rendje, Borkalauz

A Rohály Gábor és Mészáros Gabriella nevével fémjelzett Borkollégium 2005-ben kapta meg a WSET akkreditációt. A Wine & Spirit Education Trust, amelyet gyakran WSET néven is emlegetnek, egy globális szervezet, melyet 1969-ben alapítottak Londonban. Oktatási intézmény, melynek fő profilja, hogy tanfolyamokat és vizsgákat szervez a bor, és egyéb alkoholos italok területén. A Hét Borbírák Rendjét Rohály Gábor alapította többek között és ők adományozták először (1991-ben) magyar bor “Oscar-díjának” számító Év Bortermelője díját. A Borkollégiumban már nem tanít Mészáros Gabriella, tőle független vállalkozás már, a Hét Borbírák Rendje is a múlté, ám a Borkalauz tovább él, folytatja a hagyományokat 2022-ben.

Zax csokoládék emelték az ünnep fényét

Szervezetünk sok energiát kapott

“A Mészáros-Rohály páros iskolájának filozófiája, alaptétele nem más, mint hogy „a bor műalkotás”, s ennek megfelelő szellemiség kíséri végig az iskola munkáját, tisztelet és alázat övezi a borok világát, és az átadott tudást is.” – részlet Az ihatóbb Magyarországért 2009-es esztendőben íródott cikkéből. Nagyon sok pozitív energiát kaptunk az iskolától, Gábortól, Gabriellától és a többiektől a későbbi boros élményeinkhez. 

Kezdetben volt a savanyú, az édes és a keserű…

Visszatérve a rendezvényhez, a pódiumon helyet foglaló borászok sorban megemlékeztek a kezdetekről, a magyar borkultúra legújabb kori feltámadásáról és Gáborhoz való kapcsolódásukról. “„Beszél Ön borul?” Mert mindenki ismeri a tézist, miszerint ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy. De vajon hányan beszélnek kis hazánkban – szakmai berkeket leszámítva – a bor nyelvén?” (részlet korábbi cikkünkből) Jásdi István borász, arról beszélt, hogy a honi bornyelvet Rohály Gáborék alkották meg. A közös nyelvet, amellyel meg tudjuk egymást érteni ha borról van szó. A sorra megjelenő Borkalauzok is ebben segítettek az oktatással együtt. 

Demeter Zoltán Pezsgő 2020

Elegancia, stílus, mélység…

Demeter Zoltán borász, a 90-es évek elején az egyetem elvégzése után elment világot látni, hogy tágítsa a látókörét. Megbizonyosodjon arról, amit a borász képzésen hallott, hogy a magyar termőterület a legjobb a világon. Franciaország után egy kis vargabetűvel Londonban kötött ki, ahol elvégezte 1992-ben a WSET tanfolyamát. Hazatérve tettrekészen és némi naivitással az illetékes minisztériumhoz fordult, ahol Rohály Gáborhoz irányították és a Hét Borbírák Rendjéhez. Ekkor 1993-at írtunk és Zoltán megmutatta a WSET oklevelét Gábornak, aki gratulált a végzettséghez. Demeter Zoltán elkezdte máig tartó nagyívű munkáját Tokaj-hegyalján (1996-ban alapította meg saját borászatát) és közben nem sokat találkoztak Gáborral. A néhány találkozásból Zoltánnak átjött az elegancia és a klasszikus stílus, amelyet Gábor képviselt. Rohály Tanár Úr, egy működő és sikeres Magyarországból, úgy 100 esztendővel ezelőttről mentette át ezt a habitust, megelőzve korát az újkori bornyelv alkotója. Erre vágyunk mi is, a stílusra, a mélységre, ám ezt a mai világban szinte lehetetlen utolérni. 

Sajtot a Sajtboltból – Zsendice Sajtboltból Tóth Tamás Antal szeletel

A Borkalauz iránytű volt és az is lesz 

A könyvsorozat indulásakor még az internet mindent elsöprő világa nem volt annyira jelen a mindennapi életben. Vida Péter és Demeter Endre is kifejtette, hogy a Borkalauz aktualitását pont a mostani zűrzavaros kommunikációs túltelítettség indokolja. Egy tiszta, offline, kézzelfogható kiadvány, egy kibővített és strapabíróbb farzsebben vagy kis táskában is elfér. Kezd újra divat lenni a könyvolvasás, olvassunk minden nap… A Borkalauz megrendelheted akár a Szerzőtől is közvetlenül: https://www.meszarosgabriella.com/

Ne csak a képernyőt bámuljuk, egy kutatás szerint naponta több százszor megnézzük a telefonunkat. Nézzük meg egy párszor a Borkalauz 2022-es kiadványt is. 

Mészáros Gabriella dedikál

Dundika lett a Borkalauz 2022

“Gábor már nagyon beteg volt, amikor a könyv nyomdatechnikai kivitelezése zajlott.” – mondta Gabriella könnyektől elcsukló hangon. Ezért lett vaskosabb a kiadvány, más tipográfiával slankabb lett volna, de mi így is szeretjük. Azért is lett ilyen méretű, ez a közel 60 dekás könyv, mert mintegy 2000 borleírást tartalmaz. Gabriella kedvenc borai és borászatai 658 oldalon keresztül: “Kiválasztottak. A legszebbek. Személyes kedvenceim.” Nincs pontozás, mert a borok élvezete nem verseny, ám kimagasló tételek mellett ott az “MG” monogram. 

Beszéljünk a borról…

Mészáros Gabriellának a célja továbbra is az, hogy az emberek jobban megértsék a bort, beszéljenek róla és legyen a mindennapok része. Ahogyan ezt megirigyelték Gabrielláék anno az 1990-es években az osztrákoktól, franciáktól, németektől, olaszoktól… Sokat tanultak ezektől a nemzetektől, ezt a tudást és tapasztalatot adták évtizedeken át az oktatáson (Borkollégium), könyveken (Borkalauz) keresztül. Mészáros Gabriella folytatja a munkát és ezzel a kötettel is méltó emléket állít Rohály Gábornak. 

Fantasztikus borok az ünneplésre

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )