Bormozit álmodtunk az érzékek birodalmába

Az érzékek birodalmát locsoltuk meg borokkal az év utolsó Álom Bormoziján

Az érzékek birodalma milyen választás?

Páran a közönségből utólag nem értették a filmválasztást, hiszen oly közel volt a karácsony a szeretet ünnepe.

A fenyőfás, áldott ünnepi hangulat helyett szikrázóan tomboló, őrülten vad érzelmek csaptak fel a filmünkben. Pont eme kontraszt miatt látjuk meg, hogy milyen békés és meghitt tud lenni az ünnep. 

Nyulasi Gábriel István írása

Az érzékek birodalma film

Az érzékek birodalma (愛のコリーダ; Ai no korida; Hepburn: Ai no korída?; franciául: L’empire des sens) 1976-ban bemutatott színes, japán–francia erotikus filmdráma. Ósima Nagisza alkotása egy nagy port kavart szerelmi bűnügy alapján készült, amely 1936-ban történt Japánban. Magyarországon csak 1988-ban mutatták be, az NSZK-ban pornográfiára hivatkozva betiltották.

MaiNyúl RR 2022 Rajnai Rizling (Badacsonyi Borvidék)

MAINYÚL az érzékek pohárában

A MAINYÚLban jó ha van MaiNyúl a pohárban! Most már szinte minden BorMozink a helyszíne a MaiNyúl, ezt kimondhatjuk és azt is, hogy Lesti Zoli remek házigazda. Szép volt a 2023-as esztendő, köszönjük Lesti Zoli! Bizakodva tekintünk a 2024-es év elé, már tervezzük az új alkalmakat. MaiNyúl RR 2022 Rajnai Rizling (Badacsonyi Borvidék) Hogyan készült? Tartályos erjesztést kapott, majd 9 hónapos fahordós érlelés következett. Az érlelési idő letelte után következett a palackozás aztán következhet a palackos érlelődés. Friss savak, lendületes rajnai, citrusok, lime, és megjelenik a kövesség, a termőhely ásványossága.

Lesti Zoli jó érzékkel nyúl a fajtához. MAINYÚL folytassa! Lesti Zoltánnal készült podcastünk: katt ide!

A Varsányi Pincészet boraival

Pincészetünket 1991-ben alapította Varsányi Lajos. A több, mint 3 évtizedes működés alatt jónéhány hazai és nemzetközi elismerést bezsebeltünk borainkkal, azonban kezdeti hitvallásunkat mind a mai napig tartjuk:

„Hittem, hittünk benne, hogy kiváló borokkal felépíthető ez a márka. Az lett a mottónk, hogy nem elég egyszer elbűvölni a vásárlót. Azt kell elérni, hogy számára élmény legyen a borfogyasztás, ezért aztán másodszor, harmadszor is leveszi majd a palackunkat a polcról.” – Varsányi Lajos

Varsányi Pincészet Olaszrizling Grand selection 2018 (Egri Borvidék)

Farkas Gedeon, az ügyvezető igazgató vele is készítettünk podcastot, már lehet hallgatni itt: katt ide!

Varsányi Pincészet Olaszrizling Grand selection 2018 (Egri Borvidék) Milyen volt a bor elkészülte? Kicsit túlérett állapotban szüreteltük a szőlőt így elég sok töppedt szem volt benne. A 12 órás áztatás után préseltük. Reduktív feldolgozás után 6 hónapot töltött normál fahordóban. Nagyjából 2 éve palackban érlelődik. Szép, nagy borrá vált a sokféle olaszrizlingből összeállított nedű, de mégsem az az embert elnyomó tétel. Komplex, hiszen a területen jónéhány klónnal támadnak és az elkészítés módja is segíti a rétegek kialakulását. 

Nem nyom agyon ez a Grand selection, hanem feszes a struktúra, nem kell rögtön beszakítani az asztalt, hanem jól is lehet inni akár. 

Illatban jönnek a déligyümölcsök, maracuja, ananász, lime befőtt, és szolid fa a hordóból, egy kis ásványosság. Szájban lendülnek a savak, jönnek az orrban érzett aromák is szépen egy kis tejszínes krémességet érzünk a háttérben. 

Mórocz Pincészet Tramini 2022 (Balatonfüred-Csopak)

Mórocz Tamás és az érzékek

Több zenét a borba? Vagy több bort a zenébe?Az egyik legkreatívabb kispincészet Mórocz Tamás mindig kitalál valamit. Most éppen fényképek vannak a borokon, de volt már vers is és zene is. Balatonfüred Csopak borvidék, Pécsely, Nyáló-hegy itt találta meg a saját birtok helyét Tamás, akivel készítettünk egy podcastet is, katt ide!

Mórocz Pincészet Tramini 2022 (Balatonfüred-Csopak) A körzővel és vonalzóval rajzolt tramini-egyensúly iskolapéldája. Friss tramini amely érett, de egy csöppet sem fordul bele a gyakori pacsulis parfümösségbe. elegáns darab, szépen hozza a citrusos-rózsás-licsis szentháromságot tökéletes egyensúllyal. Szeretjük ezt a stílust, még több ilyen traminit az országba!

Amit leírtunk az előzőekben még mindig tartjuk, tökéletes egyensúlyban lévő tramini!

Valóságban is megtörtént

A valóságban is megtörtént a bűnügy nem csak a vásznon, mint már említettük. Szada az ifjú hölgy, telhetetlen szerelmi étvágyában már szado-mazo irányba viszi el Kicsidzóval a szeretkezéseket. A szerelem mindent felemésztő tüzében nem várható happy end. Az amour fou végkifejlete halál és nemiszerv csonkolás. Felkavaró film, de mondjátok meg! Mi az amit a szerelemben nem lehet? Szép a harmonikus szerelem, de ha az egyensúly felborul, akkor bizony bármi megtörténhet…

Fehérvári Borbirtok 2020 Tramini Reserve

Rózsavíz, Bazalt, Érzékek

Vadonatúj somlói pincészet, óriási tervekkel, nagy potenciállal. Írtuk anno és a pincészet azóta méltó kihívója vagy mondhatjuk társa lett a Somló pezsgősítésének is. Fehérvári Borbirtok 2020 Tramini Reserve illatában intenzív, gazdag, fajtajelleges. Ezzel teljesen egyetértünk, egy elegáns, folyékony licsis rózsacsokor a bor és minden túlzástól mentes. Gyönyörű egyensúlyban van, nem borul ránk a rózsavíz, nem fullaszt, hanem szépen elegánsan bontakozik ki. A citrusokra, szép savakra a kellemes, karamellás hordózással épül rá a keret. Még nem is szóltunk a somlói terroir névjegyéről, a sós, ásványos vonulatokról, melyeket szintén hoz a bor, ezeket is nemes eleganciával. Mindent egybevetve egy roppant elegáns, feszes struktúrájú, hamisítatlan somlói traminit sikerült megalkotni, folytassa Fehérvári Borbirtok! Pacher Péterrel, a pincészet kereskedelmi igazgatójával készített podcastünkért: katt ide!

Hajós-Bajáról egy kiváló érzékkel készített Zweigelt

A Knehr Pince az év vége felé került a látóterünkbe egy fiatalos kóstoló alkalmával. Ez volt a Budapest Borparádé 2023.: katt ide! 

“Alapfilozófiánk, hogy érett és egészséges szőlőből lehet kiváló bort készíteni, ennek megfelelően gondosan ápoljuk szőlőültetvényeinket.”

….10 évesen, kacsolás és kötözés közben még nem tudtam, csak annyit érzékeltem az egészből, hogy nem játszhatok eleget. Ahogy felnőttem, már megtanultam becsülni, értékelni a földünket, ahova jó kijárni és a természettel együtt lélegezni.

Knehr Pince Zweigelt 2021 (Hajós-Bajai Borvidék)

Knehr Pince Zweigelt 2021 (Hajós-Bajai Borvidék) 2021-es évjáratú, szeptember közepén szüreteltük kézzel. Ezt követően 6 napig héjon áztatva, itt elindult az erjedés spontán. A préselést követően acéltartályban érleltük, egészen nyárig, ekkor egy új tölgyfahordóba került 2,5 hónapig, onnan palackoztuk le derítetlenül, szűretlenül. Zweigelt szőlőből készült vörösbor igazi jámbor. Puha tanninok, közepes test, gyümölcsös íz és illatvilágot elegáns fűszeresség egészíti ki. – ezt írja a pincészet a borról és mi tökéletesen egyetértünk ezzel. A gyümölcsösséget kicsit részleteznénk, szilvás meggyes frissességgel kényezteti, az embert a szegfűszeges, fahéjas fűszerességgel megáldott fiatal borocska. Knehr István borász/tulajdossal készült podcastünkért: katt ide!

Endorphin a érzékek birodalmában

Az endorfinok az endogén opioid peptidek gyűjtőneve, amelyek neurotranszmitterekként működnek. Ezek a fehérjék a gerincesek agyalapi mirigyében és a hipotalamuszában termelődnek fizikai hatásokra, izgalmi állapot esetén, fájdalomérzületkor, fűszeres ételek fogyasztásakor és az orgazmus időpontjában.

Ebből az anyagból keletkezett jócskán a film alatt. Ezért választottuk ezt a Hős Wine bort, az Endorphin-t.

Hős Wine Endorphin Pinot Noir 2021 (Neszmélyi Borvidék)

Hős-Nagy Henrik bora, aki borászkodott Egerben a Demeter Pincészetnél aztán Tokaj-hegyalján a Harsányi Pincészetnél… Most borászati segédanyagok forgalmazásában utazik, de a borkészítést sem adta fel. Hős Wine Endorphin Pinot Noir 2021 (Neszmélyi Borvidék), A bor 6 hónapot töltött használt francia hordóban. Fantasztikus elegancia, még nem hajlik avarosságba, vörösbogyós gyümölcsök ribizli, áfonya, szeder jönnek lágyan, megjelenik egy kis szilva is, a savak játéka szép a tanninok kerekdedek. Kevés ilyen jó pinot noir bort kóstolhat a borfogyasztó Magyarországról. Hős-Nagy Henrik borász/tulajdonossal készült podcastünkért: katt ide!

Recas (Erdély) La Putere Feketeleányka 2020

Erdélyi nagyágyú csapott le az érzékeinkre

Az Erdélyben található Rékás (Recas) a történelmi Magyarország egyik jelentős borvidéke volt. A Temesvártól mintegy 40 kilométerre található Recas Pincészet közel ezer hektáron gazdálkodik és Közép-Európa egyik legmodernebb technológiával rendelkező borászatává vált. A folyamatokra és a borok minőségére Ausztráliából érkezett főborászuk, Hartley Smithers ügyel. Egyik fehérborukat Gordon Ramsey is felvette londoni éttermének kínálatába. Recas (Erdély) La Putere Feketeleányka 2020 Hogyan készült? Az erjesztés rozsdamentes acélban 40-50 tonna kapacitású acél tartályokban. Héjon áztatás 5-7 napig 25-32°C hőmérsékleten. 60% barrique hordós érlelés, 40% acéltartályos. Tóth Attila a Recas Pincészet egyik legnagyobb magyarországi képviselőjével készített podcastünkért: katt ide!

Egy érzékien félédes rizling a végére

1991 óta szőlőtermesztéssel, 1997 óta, pedig borkészítéssel is foglalkozunk. Első sikereinket igen rövid idő alatt elértük, 2002-ben Az Év Bortermelője elismeréssel jutalmazták Malya Ernő volt főborászunkat. Utódja, Nyulné Dr. Pühra Beáta, (vele készült podcastünkért: katt ide!)a pince főborásza 2019-ben és 2020-ban a legjobb 5 jelölt között szerepelt, 2021-ben, pedig elnyerte Az Év Bortermelője címet.

Menádok Rajnai rizling 2017 (Etyek-Budai Borvidék) Jellegzetes aromái és elegáns savtartalma jól párosul az októberi kései szüretelésű, kézzel szedett, 30%-ban töppedt szőlőből készült bor természetes maradék cukor tartalmával. Szalmasárga szín, krémes textúra, hosszú lecsengés jellemzi. Az 1 hónapos finomseprőn érlelés páratlan komplexitást nyújt a bornak. Valóban vastag, izmos félédes bor, aszalt gyümölcsök, mazsola, kajszi, citrusok, méltó zárása az estnek. 

Gratulálunk a nyerteseinknek és az est győztes borának: Recas (Erdély) La Putere Feketeleányka 2020

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )