Borparádé 2023 – Nálunk jelesre vizsgázott!

Borparádé Budapest 2023 elnevezéssel került sor egy kiváló hangulatú borkóstolóra a Bálna Bisztróban

Nyulasi Gábriel István írása

Halló Borparádé Budapest 2023!

Eleinte kétkedve fogadtam a nevet is, hogy Borparádé, mondván biztos jó lesz ez? Nem kellene valami frappánsabbal előrukkolni? Ami jobban hangzik és különben is, mennyire van egyáltalán igény a covid tépázta boros rendezvénypiacon egy újabb kóstolóra… A szervezők: Király Barbara, Nasinszky Jázmin Eszter, Varga Nikolett, Virth Vivien – nem bízták a véletlenre a projektet. Hosszas kutatómunka, ötletelés, és sok sok izgalom előzte meg a rendezvényt.

A Szervezők válaszoltak kérdéseinkre a rendezvénnyel kapcsolatban.

Nekem nagyon tetszett a rendezvény, profi volt és jó hangulatú. Számotokra is meghozta a kellő sikert, teljesítette az elvárásokat a rendezvény?

Nagyon szépen köszönjük! Úgy gondoljuk, hogy a rendezvény teljes mértékben megfelelt az elvárásainknak, sőt, felülmúlta az elképzelésünket, hiszen azon kívül, hogy sikerült úgy lebonyolítani, ahogy kilenc hónappal ezelőtt megterveztük, hihetetlenül jól esett a sok pozitív visszajelzés, és a rengeteg résztvevőnek is nagyon örültünk.

Mi volt a legnehezebb a szervezés közben, mi az ami a legtöbb fejtörést okozta?

Rendezvényszervezési tapasztalat hiányában vágtunk bele a feladatba, és az arculat megtervezésétől kezdve egészen az esemény konkrét lebonyolításáig minden újszerű volt számunkra. Az egyik legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy a rendezvényt mindenféle költségkeret nélkül, nulla forintból kellett megvalósítanunk. De nehéz volt kitalálni például azt is, hogy hogyan is működjön pontosan a kóstolójegyes rendszer, és miként tudnánk megoldani azt, hogy a borászatok és a vendégek is jól járjanak. Mindezek ellenére mindenre sikerült közösen megoldást találnunk.

Mi alapján választottátok ki a borászokat? Sokat kellett őket győzködni?

A Borparádéra Magyarország hat borrégiójából egy-egy borászatot hívtunk meg, számos szempontot figyelembe véve. Széleskörű piackutatást végeztünk, több száz kistermelő weboldalát és közösségi felületeit böngésztük át, mire megtaláltuk a 2023-as Borparádé hat főszereplőjét.

 Mind a hat régióból olyan borászatokat választottuk ki, akik viszonylag kevés médiamegjelenéssel, és kevés palackszámmal rendelkeznek. Amikor felvettük velük a kapcsolatot, szinte rögtön bizalmat szavaztak rendezvényünknek. Ahogy ez a kerekasztal-beszélgetés során is elhangzott, nagyon szimpatikusnak találták az ötletünket, illetve fontosnak tartják a személyes megjelenést és a közvetlen kapcsolatteremtést.

Nem látszott a rendezvényen, hogy ez az első alkalom számotokra, lesznek esetleg még további kóstolók?

A Borparádé a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakának egyik projektfeladataként indult, eredetileg nem terveztünk belőle rendezvénysorozatot, azonban a rengeteg pozitív visszajelzésnek és a felajánlásoknak köszönhetően a jövőben nem kizárt, hogy belevágunk további rendezvények lebonyolításába is.

A Borparádé megszervezése vizsgafeladat volt, én megadnám a legjobb jegyet, mikor fogja értékelni az oktató a produkciót?

A projektünket két hét múlva, november 24-én, egy “Projektgála” elnevezésű esemény keretein belül a kurzust oktató tanárnő: Pelle Veronika, illetve egy szakmai zsűri fogja értékelni, széleskörű szempontrendszer alapján.

Mi az, amit ha lesz másik alkalom, másképpen csinálnátok, mik voltak a gyerekbetegségek?

Úgy gondoljuk, hogy rengeteget tanultunk a Borparádé szervezéséből. Mivel ez volt az első alkalom, hogy egy ilyen rendezvényt bonyolítottunk le, ezután már pontosabban átlátjuk mindennek a menetét.

A következő alkalommal már biztosan jobban meg tudjuk majd élni a pillanatokat, és a részletekre is még több figyelmet tudunk majd fordítani.

Neked, melyik termelő borai tetszettek a leginkább? És szervezőtársaidnak?

A csapaton belül a legnagyobb sikert a Gilberries & Wine, az N3 Borműhely, illetve a Tomcsányi családi birtok borai aratták.

Borparádé Budapest ismeretlen ismerősök

A hosszas válogatás, és szondázás után hat borrégióból merítettek a szervezők egy-egy borászatot. Szerettek volna a szervezők viszonylag kisebb és ismeretlenebb gyöngyszemeket, vagyis borászatokat kiválogatni a kóstolóra. A céljukat tényleg elérték, hiszen magam is, aki azért pár kóstolón megfordul, a borászatok felét ismertem csak. Losonci Pince, Tomcsányi Családi Birtok, N3 Borműhely, Volk Pince, Knehr Pince, Gilberries and Wine. A Losonci Pincét nem kellett bemutatni, hiszen úttörő munkát végez Gyöngyöspatán és hosszú évek óta kóstolom természetes borait. Losonci Bálinttal a pince borász/tulajdonosával jópár kóstolón találkoztunk a megboldogult VinoPiano Borbárban. A másik régi ismerősünk Tomcsányi Árpád borász/tulajdonos és pincészete a Tomcsányi Családi Birtok. A Somlón teljesít szolgálatot és szintén a természetes borok készítője. Vele készítettünk egy podcastet: katt ide! Az N3 Borműhely boraival is találkoztunk már kóstolókon, talán egy Borjour Magnumon kerültek először a poharunkba.

Voltak kedvenceink is

A Knehr Pince a Hajós-Bajai borvidékről megmutatta, hogy milyen jól érzi magát a Zweigelt ezen a területen. Gyönyörű és tiszta vörösbort (2021) alkottak, érződik a természetesség, nem hiába van a Sziegl Pince a szomszédban. Tomcsányi Árpád (2022-es) Szívhangok cuveé-je (Kékfrankos-Merlot-Syrah) elvarázsolt minket a szamócaszörpös nyitóillatával. Losonci Bálint, Roger nevű bora, amely Zöldvelteliniből készült egy igazi fekete öves narancsbor. Buja kapucsinós, egzotikusan réteges illat- és zamatszerkezete tényleg csak a haladóknak ajánlott.

Borparádé ments meg minket!

A vészesen csökkenő ültetvényhektárok mellett az általános borfogyasztás is apadóban. Ez nem csak magyar probléma, hanem világszinten a még hagyományosan boros nemzetek ifjúsága is elfordul a boroktól.

Ezért is volt jó látni, hogy a fiatal közönség, milyen nyitottan kortyolja a jó magyar borainkat! Még több Borparádét, hiszen bajban a haza, ezért is adunk jelest a rendezvényre!

Reméljük, hogy még találkozunk hasonló rendezvényekkel a jövőben, mert igény lenne rá…

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )