Ég és Föld között – Felejts el minden háborút!

Ég és Föld között, Ipacs Szabó István rendhagyó borbemutatót tartott

Nyulasi Gábriel István írása

Kicsit kevesebb bemutató Ég és Föld között

A covidos időszak után valahogy nem állt vissza a boros szféra marketing gépezete. Ritkultak az események és a helyek is, hiszen jött a nyakunkra a háborús vészhelyzet és még ezernyi inflációs gyötrelem. Meg kell becsülni a különleges alkalmakat, ahol a bort és borászát ünnepelhetjük. Ilyen volt a villányi kisbirtok nagy bemutatója! Ipacs Szabó István megadta a módját, igazán különleges helyszínen ünnepelte meg az életet és az új csúcsborát! Vele készült podcastünk itt hallgatható meg: katt ide!

Ablaknyitás ég és föld között

Az ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT szeptember 12-én debütált, a címkéjéhez hűen a csillagos ég alatt, hazánk egyik legikonikusabb és legszebb csillagászati kupolájában, a Svábhegyi Csillagvizsgálóban. 

A Budapest kupola csillagászati távcsöves bemutatója egyedülálló ablakot nyitott a Világegyetemre, és az égi szférákig emelte a résztvevőket. (részlet a lírai sajtóanyagból)

Mintha Ég és Föld között lenne

Az Ipacs Szabó Birtok a Villányi hegység déli lankáján található. A végtelen panorámát néző itt úgy érzi magát, mintha ég és föld között lenne. 

Nekem ez a hely nyugvópont és szárnyalás, a saját helyem, ahol a lehető legtermészetesebb egységet szeretném megvalósítani szőlő és ember között.

Ég és Föld között örülni az életnek!

Idézzük fel Ipacs Szabó István szavait: Soha nem volt Magyarországon egyszerű az élet, Édesanyám 1942-ben született és ha pesszimisták lettek volna, akkor nem állnék most itt. Valószínűleg az ő optimizmusuk is megy bennem tovább, nem beszélve arról, hogy a Nagyapám is megjárta a háborút. Mindezek ellenére boldogan tudtak élni, még ha a sors meg is tépázta őket. Nekünk is ezekben a vészterhes időkben tudnunk kell örülni az életnek!

Zeniten az este kezdete

Fehérbor nélkül nem lehet élni, vörösbor nélkül nem érdemes. A Zenit nagyon jól működik délen, régen cukorfok javító szándékkal hozták a világra. Szülőatyja 1951-ben Király Ferenc volt, aki bouvier és ezerjó szőlőfajtákból nemesítette ki a Zenitet. Mivel 2021-től a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászatát is irányítja Ipacs Szabó István, ezért kézenfekvő volt a Zenit választása. 

Kiváló savak, roppanó citrusok, alma, fehér virágok, barack, körte, fehérbors kellemes könnyedséggel.  

Időtlen 2022

Vagány dolog örökbefogadni egy 16 éves Nobel-díj várományos fiatalt, csak kérdés, hogy mennyi részünk van benne. Úgy néz ki az ültetvény, mint a régi idők szőlői, a filoxéra előtti ültetési mód. Vegyes, sok fajtát tartalmaz, mint egy erdő külsőre, elszórtan vannak a tőkék. Több ezer év alatt sem változott a feldolgozási mód, egybe szüretelték a vöröset és fehéret és együtt dolgozták fel. 

Az ültetvényben nem csak magas minőségű szőlők vannak, például van benne szlanka is. Megérlelődött a gondolat, hogy olyan bort szeretne készíteni, amelyet akár az ókorban is fogyasztottak. A végtelen egyszerűség az út vége, egybe szüretelés, a feldolgozás simán, lábbal kitaposva egy félbevágott hordóban. A leengedett mustot egy amforában erjesztette ki, szűrés és derítés nélkül palackozta le borászunk. A kerámia palack adta magát csomagolásként. Vörös is fehér is, ribizli, alma, citrusok. Kellemes savak, pici tannin is van benne, hihetetlen jóivású bor. Nagyon csúszik, rövid idő alatt el lehet pusztítani egy palack Időtlent! Ez a bor egy gondolat arról, hogy borászunk miképpen képzeli el az ókori borkészítést.

Milyen bort ihattak itt a romanizálódó Pannoniában kr.u. az első században? Lehet, hogy hasonlót, de lehet, hogy teljesen másfélét. Mindegy, valamelyik multiverzumban biztos, hogy pont Időtlent ittak időtlenül!

Viszonyulás ma és régen

Egészen másképp nyúl egy orvos a sebhez manapság, mint mondjuk kétszáz évvel ezelőtt. István is másképp viszonyul a szőlőhöz, mint a borkészítő elődei. Neki már a mikrobiológia valamilyen tartalommal bír, pár száz éve erről még fogalma sem volt a bortermelőknek. Ugyanakkor őrzi a hagyományokat, annak a természetes praktikumából is merít. Természetes igénye volt a tisztaságra a nagyapjának is, például a szőlős dézsában nem lehetett fürdeni. 

Az Inni jó és a Nászút helyett

Borászunkkal, Ipacs Szabó Istvánnal 2022-ben készítettünk interjút Az ihatóbb Magyarországért rádióműsorában. A podcastért: katt ide! Az Inni Jó és a Nászút helyett is szerepelt az adásban, csak pontosan egy évvel ezelőtti évjárattal. Az Inni Jó 2021-es összetétele: Kékfrankos (62%) és Cabernet franc (38%). nevéhez hűen kellemesen meggyes, fűszeres, szép egyensúly és jó inni. A Nászút helyett 2020-ason már érződik, hogy más ligában játszik. 100% Cabernet Franc, abból a fajtából amely otthonra talált Villányban és borászunknak is ez a véleménye. 

A család örömére, a nászutunkra félretett pénzből vettem ezt a területet, “muszáj” volt, első látásra szerelem, ahol a világ számomra kitágul és épp belefér ebbe az alig két hektárba.

Tisztán, csak a színléből készült, a préselésből nem került a borba frakció. 17 hónapig volt érlelve francia és magyar hordókban. Idén januárban lett lepalackozva és hihetetlen jó formában van. Nekünk ez a bor volt az est bora, bevalljuk, hogy most elvitte a pálmát az Ég és Föld között elől. Ez egy nagy bor, izmos textúrája lehengerlő, de emellett nem lesz nehezen fogyasztható.  Brutálisan gyümölcsös: fekete cseresznye, szilva, fekete szamóca, szép a fa, kis dohánnyal, vaníliával.    

Az Ég és Föld között szimbolikája 

A darázsölyv a magasban szárnyal, de a földből táplálkozik. Magasra törve köröz az égen, de újra és újra vissza kell térnie, hogy a földből kaparja ki a betevő falatot. Azóta is ez a szimbolika vésődött belém: Végtelen körforgás ég és föld között. Mint a bortermelő, aki a földből él, a földdel dolgozik, s a szőlőből bort készít, ami megemeli a lelkünket, szellemünket. 

A legjobb évjárat legszebb hordós tételei. A földi munka gyümölcse, ami az égbe emel.

Ég és Föld 2019 – 10 éve erre készült Ipacs Szabó István. Tudatos munka és nagy munka. Igazi nagy vörös, sok izgalmat ígérő, ám még nincs a csúcsán. Most bomlott ki a lepke szárnya, még nem kezdte el a röptét igazán. Villányi Védett Eredetű Super Prémium bor, a csúcsok csúcsa. 19 hónapot töltött francia és magyar hordókban és szintén (a Nászút helyetthez hasonlóan) 2023. januárjában lett palackozva. Mindene nagy ennek a bornak, kerekedőben, és még mindig fejlődésben. Kapucsínó, csoki, epervelő, feketeáfonya, eukaliptusz, föld, bors, a tanninok is a gömbölyödés útján. Háttérben pici gomba és némi ibolya, és kemény potenciál, nagy ígéret. Most nekünk jobban tetszett a Nászút helyett, de biztos, hogy az Ég és Föld is majd a csúcsra ér! 

Fantasztikus este volt Ég és Föld között

A távcsövekben (kis állványos a kertben és gigantikus a kupolában) észlelt látvány is káprázatos volt, ám még izgalmasabb volt az “alkohol az űrben” című előadás. Kiderült, hogy nemcsak az amerikaiak vagy a szovjetek csempészték fel az űrhajókra a szeszt, hanem a Tejútrendszer belső részében irgalmatlan mennyiségben málnás-rumos alkohol felhőkben úsznak a planéták…

Gratulálunk Ipacs Szabó Istvánnak, aki megmutatta, hogy amikor a szakmai alázat, az emberség és a kíváncsiság egyesül Föld és Ég között, milyen pompás borokat eredményez. 

Nem rejtjük véka alá, hogy kedvenc borászaink közé tartozik Ipacs Szabó István és nagyon csalódottak voltunk, hogy végül nem kapta meg az Év Bortermelője díjat. Sebaj, lesz Ő még Borászok Borásza is, ha továbbra is ilyen kiváló borokat fog szűrni mindannyiunk örömére! A borbemutató mámoros estéjén a Svábhegyen a csillagok között egy kis időre elfelejtettünk minden háborút! 

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )