BorMozi a cseresznye ízében

Az Első BorMozi 2024 egy minden ízében perzsa filmmel remekelt 

Somlai PetNat 2021-es furmint

Nyulasi Gábriel Isván írása

Perzsa filmmel indítottunk

A cseresznye íze, az iráni 1997-es díjnyertes (Cannes) film, erős alkotás. طعم گیلاس – Abbas Kiarostami minimalista drámája. A szoriban egy végtelenül egyszerű szituáció, de mégis a világ legbonyolultabb kérése (kérdése) jelenik meg. Kocsikázó főhősünk meg akar halni, de nem szeretné ha temetetlen maradna. Öngyilkosságban való bűnrészesség az ha valaki földet lapátol egy tetemre? Taxisunk fáradhatatlanul keresi terepjárójával a potenciális segédet. Katona, papnövendék, múzeumi dolgozó. Gyönyörű képek, csupasz cinema verité…

Somló ízében borozz a borásszal

Elsirattuk a VinoPiano-Borbár jó pár esztendőn át megszokott otthonosságát. Elsirattuk most az utolsó pár palackot ebből a borból. Vajas Balázzsal tartjuk a kapcsolatot, sőt cikket is írtunk az egész lecsengésről és a folytatásról. Feltámadni látszik a Borozz a Borásszal programsorozat. Vajas Balázs bora (exVinoPiano) A címkén Tibi bácsi, egy tapasztalt somlai arc, ez Vajas Balázs bora. Ez egy emlék a VinoPiano-Borbár tulajdonosától. A sok-sok BorMozi helyszínéről, emeljük poharunkat erre a szép Somlai PetNat 2021-es furmint fajtából, a somlóvásárhelyi oldalról, tehát a déli részről szüretelve. Szép savakkal, egyből lepalackoztuk, amikor a megfelelő cukormennyiséget elérte a bor. Ez nagyjából három nap volt, egy átfejtése volt erjedés közben. Küzdelmes volt a bontása a mostanában divatos szögbeveréssel (bele a koronazárba merőlegesen) bontottuk ki a palackokat és vártuk, hogy a gázkitörés(CO2) csillapodjon. Ezúttal bő 20 perc kellett ahhoz, hogy a borok kitölthetőek legyenek. Energikus borocska, friss a pezsgés és benne a Somló ásványa, a citrusok, fehérvirágok, birsalma, körte, alma mindez szép savakkal.

Lassan ráfordul a harmadik esztendejére a bor, ám teljesen friss, a nyomás, a bubik, a somlóiság tartósítja. 

Kisbaka Családi Borbirtok 2022 #Neszmély fehér cuvée

Minden ízében #Neszmély

Akkor még magam sem tudtam, hogy nyolc nemzedékkel korábban családunk is részt vett a szőlő alföldi meghonosításában. http://bencsikjanos.hu/

Borbirtok = számunkra nemes és lélekemelő megélhetés a Baji-szőlőhegy és a dunaszentmiklósi dombok hagyományainak megidézésével, 7 hektáron. Kisbaka Családi Borbirtok 2022 #Neszmély fehér cuvée A #Neszmély borokról sok szó esett már részünkről, számomra ők a minta, hiszen az egyik legjobb fehér közösségi cuvée. Hol vannak a Mátraiak? Hol vannak a Bükkiek? Még a Pannonhalmi PH érték fehérben tartja magát. Bencsik János borának összetétele: Királyleányka 50%, Rajnai rizling 35%, Sárgamuskotály 15%. Ezt a bort igazán jó inni, ropogós savgerinc, most is egy kis bubival is indít, hogy még frissebb legyen. Kerek történet, tartalmas és friss! Még mindig pazar fehér virágok, citrusok, roppanósan friss zöldalma, és csipet sósság, jönnek a háttérben az ásványok is. Szeretünk Neszmély! # yolo! PODCAST: #Neszmélyről

Mórocz Pincészet Olasz Rizling 2022 (Balatonfüred-Csopak)

Minden ízében Mórocz

Több zenét a borba? Vagy több bort a zenébe?Az egyik legkreatívabb kispincészet Mórocz Tamás mindig kitalál valamit. Most éppen fényképek vannak a borokon, de volt már vers is és zene is. Balatonfüred Csopak borvidék, Pécsely, Nyáló-hegy itt találta meg a saját birtok helyét Tamás, akivel készítettünk egy podcastet is, katt ide!

A Pincészet mindennapi működése a minőség, a borkultúra és a közösség egymástól elválaszthatatlan egységének szenvedélyes tiszteletén alapul.

Mórocz Pincészet Olasz Rizling 2022 (Balatonfüred-Csopak) Teljesen reduktívan készült ez a bor, szép tiszta és friss Olasz! Ásványok és gyümölcsök vetélkednek, de egyelőre a gyümölcsök győznek. Érettebb fehér húsú barack, citrusok és alma, kis kesernyével a végén. 

Mátrai Furmint minden ízében

A Szignárovits-Maka Pince története pont 13 éve, 2010-ben kezdődött, azóta lassan, de biztosan minden évben növekednek. Gyöngyöspatán három dűlőben (Borsos, Hótó, Póc-tető), ahol furmint, rajnai rizling, kékfrankos, cabernet franc és merlot terem, illetve egy eltűnőben lévő muskotály fajta, amelyet rózsamuskotály néven emlegetnek. https://borrajongo.blog.hu/2020/06/12/egy_honap_matra_szignarovits-maka_liliom

 Szignárovits-Maka Pince Furmint 2020 (Mátrai Borvidék) Hogyan született? A déli fekvésű dűlő, vulkanikus talajjal az alapja. Az ültetvény régi (TSZ-es idők előtti) sokféle fürtű furmint, 2 tőke ad 1 palack bort. Spontán erjedt, következő májusban palackoztuk. Kifejtős-megfejtős bor, nem adja magát elsőre. Illatban citrusok, alma, körte, halványan kovaköves. Szikár a bor, lassan bomlanak ki a rétegek, benne van a boldogság. Most már valódi elegancia van jelen, a visszafogottságnak vége.

Szignárovits-Maka Pince Furmint 2020 (Mátrai Borvidék)

Savgerinc is rendben, érezni a potenciált, ott a harmónia a borban. Kezd csúcsra járni ez a Furmint! 

Tokaji Furmint minden ízében

Ringer Ferenccel, a Tokaj Montiumtól még podcastet is készítettünk, ide klikkelve elérhető: katt ide! Egy kis információ a pincéről a Tokaji borvidék egyik legkevésbé ismert részén, a Szerencs mellett található Legyesbényén tevékenykedő Tokaj Montium már 10 éves múlt. Borászatuk 2012-ben alakult, mikor a három jó barát  arra a döntésre Montium Birtok Furmint 2019 (Tokaj-Hegyalja) Birtok Furmint 2019 Az analitikáról: alkohol: 13%, sav: 7 g/l, cukor:6 g/l. A Montium birtok három dűlőjéből, fiatalabb ültetvényekről szüretelt furmint szőlőből készült, tartályban, spontán erjedt. Igazi tőről metszett furmint, a fajta jelleg és a terroir szép ötvözete.

Montium Birtok Furmint 2019 (Tokaj-Hegyalja)

Almás, körtés jegyek, citrusos és sós, kovaköves villanásokkal. A markáns savat szépen simítja a 6g természetes maradék cukor.

Minden ízében magnum

Tarjányi Gyula:… miénk lett Pajdos-dűlőben egy 8 hektáros gyönyörű birtok. Eger egyik legszebb fekvésű dűlője: a színpad az Ostorosi-tó, vele szemben egy Amfiteátrum terül el, mely nézőterén a legszebb szőlők sorakoznak, a háttérben pedig a Nagy-Eged magasodik az égbe méltóságteljesen. Tarjányi Egri Magnum Superior Csillag 2013 Rajnai rizling, chardonnay, sauvignon blanc, cserszegi fűszeres összetételben tölgy és kőrisfa hordókban érlelődött. Ennek a csillagnak már bizony leáldozott nagyjából. A bor túl a csúcson volt bőven. Sötét bronzos külsővel a pohárban fogadott. Krémes aszalványokkal orrban és szájban. Hordós jegyek, kávés, narancsos vonalak. Kicsit elfogytak a szavak és savak, de azért maradt még benne élvezeti érték. Nem esett szét teljesen a bor, ez mindenképpen a javára írható. A közönség nem volt rá túlzottan vevő a nehezebb értelmezhetőség miatt. 

Tarjányi Egri Magnum Superior Csillag 2013

Egy pincészet amely minden ízében móri volt… 

Mórocz Tamás volt akkor a Maurus borásza: “ 4-4,5 hónapot töltött még a hordókban, melyek másod-, illetve harmadtöltésű magyar, zempléni tölgyből készült hordók voltak. Ez idő alatt folyamatosan seprőn tartottuk, amit kevergettünk a még nagyobb komplexitás miatt. A hordóból való kivétel után még kapott egy kis tartályos érlelést, hogy a fajtajelleg és hordós érlelés jegyei szépen egybeérjenek.”Móri Maurus Tramini 2013 2024-es bontás, tehát már 11. évét taposva(!!!) Rózsavíz integet a túlvégről, benne van a tramini szikra, a mélyről felpislákol. Citrusok halványan, egy kis kő, túl a csúcson ez egyértelmű. Talán több idő kellett volna neki, de a közönség itt is kegyetlen volt és zömében negatívan reagáltak az idős borra. 

Szentpéteri Borpince Prémium Cabernet Franc 2019 (Kunság)

Az igazi Kunság minden ízében

A podcastet itt tudod meghallgatni amelyet, a pincészet képviselőjével Szentpéteri Flórával és Attilával készítettünk: katt ide! és katt ide! “Családi pincészetünk három generáció tapasztalatát öleli fel. 65 hektár szőlőterületünk Kiskőrös és környezetében terülnek el, homokon és löszös alapkőzetű meszes talajokon.

Prémium borcsaládunk minden tagját dűlőszelektált, terméskorlátozott, különleges minőségű, válogatott alapanyagból készítjük.

Szentpéteri Borpince Prémium Cabernet Franc 2019 (Kunság) Ez a bor a savakról és a fűszerekről szól. Ruganyosan fiatal, de azért érződik, hogy nem egy habkönnyű, lágy vörös, hanem itt izmos alapanyag szerepelt. Van a

lkohol is bőven és a fűszerek tobzódnak a piros bogyósokkal. Ribizli, korai cseresznye, fehér faeper, szegfűszeg, fahéj, pici rózsabors. A savas szépek a kevéske tannin a háttérben lesimulva. Közepes hosszúságú a korty kissé fűt, de ez nekünk teljesen rendben van. 

Meghalni nem kell…

Nincs feloldás a filmben, meghalt a főhős? Vagy kipattant a sírból? Talán az életet választotta, hiszen a végén elbizonytalanodott. Aztán a forgatócsoportot látjuk a befejező jelenetekben, film a filmben. Kerek így is a történet, tanítást kapunk életről-halálról ebben a szép perzsa filmben. 

Gratulálunk a nyerteseinknek és az est győztes borának: Kisbaka Családi Borbirtok 2022 #Neszmély fehér cuvée 

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )