Mi nekünk a Furmint Február?

Furmint Február? Most arra voltunk kíváncsiak, hogy mit szólnak hozzá a borászok, kiállítók.

Nyulasi Gábriel István írása

További képekért ide kell kattintani: klikk ide!

Túl a Furmint Február Nagykóstolón

A Nagykóstolón túl, de ne csak februárban igyunk furmintokat, hanem egész éveben. Sorjázhatnának itt az internetes hasábokon a különféle borleírások, erről meg arról a furmintról. Van egy pár ilyen jellegű írásunk is az elmúlt évekből, és biztosan készülnek már a blogok hasonlóval.

Mi most az emberre voltunk kíváncsiak, a kiállítók, akik a pult mögött állnak és a Furmint Február viszonyára. Mit jelent számunkra a Furmint Február, hogyan viszonyulnak hozzá, ezt kérdeztük meg néhány kiállítótól. 

Persze a dolog így egyszerűnek tűnik, de azért mégsem volt annyira könnyű. Voltak akik egyszerűen nem akartak nyilatkozni, mert nem voltak elég összeszedettek hozzá, illetve szabadnapra hivatkoztak. Másokat pedig nem lehetett kiragadni egy pillanatra sem a folyamatos furmint töltögetős kommunikációból.  

Horváth Dániel, H-négyzet Pince – Nagyréde

Furmint Február Nagyréde

A Furmint Február a legjobb buli! Itt lehet találkozni a furmint ezer arcával. Az összes borvidékről, ahol készítenek furmintot, édes, száraz, tartályos, hordós…

Itt mindent meg lehet tudni a furmintról, amire csak a fajta szerelmesei kíváncsiak lehetnek. 

Ez a tizedik év, hogy itt vagyunk, nekem a legkedvesebb rendezvényem! Horváth Dániel, H-négyzet Pince – Nagyréde

Steigler Pincészet – Sopron

Furmint Február Sopron

A Furmint Február nekünk egy nagyon fontos esemény. Miután mi Sopronból jövünk, így itt igazából egy kakukktojásnak számítunk a tokaji furmint tenger közepén. Így ránk is hárul a feladat, hogy bemutassuk nemcsak Tokajban készül furmint, hanem Sopronban is. Teljesen más a mi borunk, mint a megszokott vulkanikus talajról származó. Mi csillámpalások vagyunk, más a klímánk, más a terroir – így egy színfoltot tudunk biztosítani ezen a kóstolón. Lőriczi Bálint, Steigler Pincészet – Sopron

Furmint Február Mád

Óriási bemutatkozási lehetőség egy olyan szőlőfajtának, amely autochton itt a Kárpát-Medencében. Ezek a rendezvények egyre jobbak lesznek, a covid miatt volt egy kis megtorpanás, most jövünk vissza. Nagyon-nagyon értelmes és jó a közönség, akit itt látunk és sok a visszatérő. Tisztán látszik, hogy szeretik és értik a furmintot a látogatók. Én úgy gondolom, hogy mindenki a legjobb borát hozza el a rendezvényre. Vannak nagyon jó palackban erjesztett pezsgők, birtok borok, dűlőszelektált borok és remélhetőleg édes borokból is minél több furmintot hoztak. 

Pelle László, Pelle Pince – Mád 

Mi szeretünk Furmint Februárra járni Budapestre, Miskolcra, Debrecenbe, Varsóba és Londonba… Pelle László, Pelle Pince – Mád 

Furmint Február Hercegkút

Ebben az időszakban tudunk elmenni közönségtalálkozókra. Alapból a furmint egy klasszikus tokaji fajta, nagy kedvencünk, amiből készítünk száraz, félszáraz és édes változatot is. A kóstolóra száraz borral és késői szürettel jöttünk, a közönség is nagyon kedveli a furmintot. A legtöbb termőterületünk is furmint, olyan 8-10 hektárnyi. Frikker László, Frikker Pince – Hercegkút

Frikker László és Frikkerné Deák Erika, Frikker Pince – Hercegkút

További képekért ide kell kattintani: klikk ide!

Furmint Február Magyarkanizsa

Nekem egy közösséghez való tartozást fejez ki, az első olyan rendezvény, amely megfogott érzelmileg és fontosnak tartottam, hogy részt vegyek rajta. Először csak vendég voltam kétszer is, majd szóltunk Daniéknak, hogy lenne itt egy borunk. Kóstoljátok meg, és ha úgy gondoljátok eljövünk, mint kiállítók. Azóta visszajárunk minden évben, csak a májusi Furmint Februáron nem tudtunk jelen lenni. Jó látni a szakmát, a kollégákat, a visszatérő külföldi vendégeket. Fontos számomra, hogy a látogatók is minőséget képviseljenek, ne csak a kiállítók. 

Sagmeister Ernő, Sagmeister Borászat – Magyarkanizsa

Ezen a rendezvényen több bor felkeltette a figyelmemet és mindig kapok impulzusokat, amelyek hatással vannak rám és a borkészítésemre. 

Nagy élmény hasonlóan gondolkodó emberekkel találkozni, ez nem frusztráló, hanem örömet okoz! Sagmeister Ernő, Sagmeister Borászat – Magyarkanizsa

Hajrá Furmint továbbra is!

Bár vannak mindig olyan hangok, akik szerint az a legjobb furmint amibe kerül egy kis hárslevelű is. Ezzel mi nem foglalkozunk, a Furmint Februárnak igenis van létjogosultsága, ezt már az idő is igazolja. Úgyhogy innen is gratulálunk Kézdy Daninak, a rendezvény alapítjának! Még sok ilyen jó rendezvényt! További nagyobb furmintos rendezvények 2024-ben:

  1. Furmint Február Varsó 2024.02.05-én: katt ide!

2. Furmint Február Miskolc 2024.02.09-én: katt ide!

3. Furmint Február Debrecen 2024.02.23-án: katt ide!

4. Furmint Február Párizs 2024.02.26-án: katt ide!

5. Furmint Február London 2024.02.27-én: katt ide!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )