Furmint a négyzeten – Furmint Február 2015

2015. február 24. – írás: Szabó Berni, fotó: Nyulasi Gábriel István

Február 5-én a Vajdahunyad várban közel 150 furmint sorakozott fel, hogy újra megmutassa magát, és azt, hogy mit is tud ez a fajta Magyarországon, mennyire széles a repertoár akár terroirt, akár borkészítési stílust tekintve. Az ország minden területéről jöttek a borászok, pincészetek, hogy bemutassák boraikat mind a szakmának, mind a nagyközönségnek egyaránt. Idén ez 80 kiállítót jelentett. A legtöbb tétel 2012-es és 2013-as volt, de már nagyon ígéretesnek tűnő ‘14-es hordóminták is megjelentek a sorban.

Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
Tény, hogy bár egy egészen estébe nyúló nap állt a rendelkezésre, ennyi furmintot végigkóstolni képtelenség. Egyrészt időhiány, másrészt a savak mennyisége miatt. Tudjuk, hogy mennyire lényeges szempont furmint oldalról a megfelelő, szép és cizellált savak megléte, ám ennek ellenére a szervezet egy idő után igencsak tiltakozni kezd, ekkora koncentrációban és mennyiségben már megszólal a vészcsengő. Így szúrópróba szerűen haladtunk, igazából nem is volt tulajdonképpen koncepciónk a kóstolás során.

Utólag belegondolva, nem ártott volna egy listát készíteni arról, hogy mi az, amit mindenképp meg kell néznünk. Nyilván vannak olyan területek, olyan borászok, akiktől már kóstoltunk korábban, ismerjük a felhozatalt, őket annyira most nem is erőltettük. A nagyközönség számára még mindig Tokaj, illetve Mád az, ami kedvencnek számít, a mádi terem folyamatosan teltházas volt, sorok kígyóztak a borászok standjai előtt. Hozzátesszük, a legtöbb furmint tulajdonképpen még mindig Tokaj-hegyaljáról származik. Mivel épp Mádon “vincéztünk” januárban és a kiállítók egy részének borait emiatt pár hete kóstoltuk, így őket kissé háttérbe szorítottuk, igaz a jegyzeteimet elnézve azért így is elég sok mádi bor került terítékre.

Barta Pince, Mád

Az Öreg Király-dűlőről származó 2013-as száraz furmintot kóstoltuk. Hordóminta, még nagyon fiatal, picit kócos, de már most látszik, hogy mennyire szép lesz, kétség sem fér hozzá, van benne potenciál.

Ferdinánd Pincészet, Mád

Furmint félszáraz 2013: Tiszta, jó arányú, finom savú, viszonylag egyszerű bor, szintén hordómintaként szerepelt a mustrán. Virág, ásvány és édeskedves maradék cukor, pont megfelelő mennyiségben, nem bontva meg az egyensúlyt. Még fiatal, ő is sokkal szebb lesz később.
Furmint késői szüretelésű 2012: Dűlőszelektált, késői szüretelésű tétel, kicsit almakompótos beütéssel, de a savak szépen jönnek, ellensúlyoznak, végén pici kesernye, egyébként pedig egy vastag, komplex bor.

Holdvölgy Pincészet, Mád

A Holdvölgynél januárban jártunk, akkor kóstoltunk egy nagyon szép sort tőlük, többek között a 2009-es Meditationt, ami több dűlő furmintházasítása. Almás, körtés, ásványos illat, ízében is az érett alma és körte jelenik meg, citrusokkal és jelentőségteljes, határozott sós ásványossággal kiegészülve. Szép, összetett aromákat, lekerekedett, vibráló savakat, finom alkoholt vonultat fel. Nagyon tetszett, így egyértelmű volt, hogy meg kell kóstolnunk a 2012-es változatot is. Nem csalódtunk most sem, szép virágosság, ásványosság, és barack az, amit hoz. Nagyon izgalmas bor, tipikus “holdvölgyes” anyag.

H2 Pincészet, Nagyréde

Furmint 2013: Még Kovács Antal oldalán olvastam először a H2 Pincészetről, azóta érik bennem a gondolat, hogy meg kéne kóstolni a feltörekvő, kis családi borászat termékeit. Nagy vehemenciával közelítettem hozzájuk, aztán picit lecsempült a szám széle, tekintve, hogy az első pohárba került tétel dugós volt. A folytatás azonban annál kedvezőbbre sikeredett. A ‘13-as furmintjuk krémes, telt bor, aszalt gyümölcsös illattal és ízzel, pici ásvánnyal megspékelve. 9,6-os maradékcukra félszáraz érzetet kölcsönöz a bornak, amit szép, lendületes savak kísérnek végig.

Kvaszinger László, Olaszliszka

A Kvaszinger-borok szép kitekintést nyújtanak az Olaszliszkai dűlők terméseire.
Kanyargós Birtokfurmint 2012: Három dűlő termése. Könnyed, friss gyümölcsös jegyek, citrussal, fehérhúsúakkal, körtével, almával. Kicsi maradék cukor van benne, viszont nagyon szép, feszes és lendületes savak vezetik a kortyot, a végén pici fanyarság jelenik meg.
Hatalos Furmint 2013: Ásványos, köves jegyek egészítik ki a virágos-gyümölcsös aromavilágot. Citrusok, barack, alma és körte a fő irányadó, a maradékcukor pici édességet kölcsönöz a gyümölcsök mellé, a 14%-os alkohol szépen simul a szerkezetbe.
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

Lenkey Családi Pincészet és Szőlészet, Mád

Lenkey Géza mellett nehéz szó nélkül elmenni, jelen esetben ha másért nem is, hát amiatt, hogy a többiektől eltérően ő jóval korábbi évjáratokkal jelent meg. 2009-es Hét hordó furmint válogatása nagyon komplex, nagy testű, rétegzett, ásványos bor. Aztán amikor megláttuk a 2004-es Marcangolót, szinte azonnal pici harsonák szólaltak meg a fülünkben, hogy “ótejóég, egy 10 éves borral van dolgunk!”. Gyönyörű egyensúly, érettség és még mindig élénk savak, nagyon komplex illat jellemzi. Rendkívül izgalmas bor, ékes példája a nagy potenciálú furmintoknak.

Orsolyák Attila, Tokaj

Egyik kedvencünk volt Orsolyák Attila a rendezvényen. A másfél hektáron gazdálkodó borász éves szinten 1000 palackos mennyiséggel dolgozik. 2012-es “gyíkbora”, ami az Én világom nevet viseli és a címkéjén egy gyík látható, furmint és hárslevelű házasítása, kitűnő szerkezettel, virágokkal, citrusokkal és ásványokkal. Nem véletlen, hogy egymásnak adtuk le a drótot, hogy “voltál? kóstoltad? mindenképp nézd meg!”

Pannon Tokaj, Tolcsva

Furmint félszáraz 2013: Fehérhúsú barack, körte és alma jegyek jelennek meg egy csepp vaníiliával, melyeket az ásványosság szépen kiegészít. A savak picit visszafogottnak tűntek.
ZsomBor félszáraz furmint 2013: Nagyon karakteres bor, testes és izgalmas, a fehérhúsú gyümölcsök mellett az aszalványok, illetve egyfajta mézesség dominál az illatban. A kortyot a masszív sav uralja, a végén pici kesernye jelentkezik, melyet a maradék cukor jótékonyan egészít ki. A mustrán a másodikként kóstolt borom volt. Egy picit akkor soknak éreztem, visszagondolva viszont egy egészen különleges élmény a maga extrémitásával.

Tokaj Kereskedőház, Tolcsva

Furmint 2014: Illatában visszafogott, még nagyon zárkózott, idő kell neki. Egyébként fajtajelleges, de látszik, hogy hordómintával van dolgunk.
Grand Selection 2014: Körtés, fehér barackos, citrusos aromatika, dinamikus savakkal.

Zombory Pince, Rátka

A sort a Zombory Pince produktumával, egy 2013-as furminttal zártam, itt már elmaradt a jegyzetelés, arra viszont emlékszem, hogy a rátkai borászat egy nagyon fajtajelleges, izmos savakkal rendelkező bort kínált.

Utólag végiggondolva, azért látom már annak a hiányát, hogy ekkora felhozatalhoz nem készítettem komoly tervet, hiszen számtalan nagy nevű borászat furmintja kimaradt a sorból. A lődörgés szerű kóstolás nem volt igazán célravezető, bár azért kétség sem fér hozzá, sikerült kiemelni jó néhány szép bort a kb. 150-ből. Másrészt jó látni, hogy ilyen komoly az érdeklődés a furmint iránt, ilyen nagyra növekedett a furmintkedvelők tábora. Igazi össznépi, kultúr-happeninggé nőtte ki magát a hat éve megálmodott projekt, mely mára megkerülhetetlenné vált a fajta szerelmesei vagy akár csak a kicsit is érdeklődők számára.

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )