A Titok Galériában újra együtt borozott Bécs és Budapest

2015. február 26. – Nyulasi Gábriel István

„Das Land ohne Kunst ist wie ein Garten ohne Blumen” (Zichy Edmund) – milyen igaz! Magyarul annyit tesz, hogy „Az ország művészet nélkül olyan, mint egy kert virág nélkül”. Ezt rögvest átültethetjük boros hasonlatba, az ember vagy egy ország bor nélkül… A Bécsben élő Adriana Daly-Peterova kurátor szervezett kiállítást a Titok Galériába osztrák művészek közreműködésével. A borokat Etyek és Balatonföldvár adta: Anonym és Podmaniczky Pincészetek jóvoltából Az ihatóbb Magyarországért szervezésében.

Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
Már rendszert csinálunk abból, hogy borokat viszünk az ó utcai Titok Galériába. Ez volt a harmadik alkalom. A kiállítás címe ezúttal a „Together again” vagyis „Újra együtt” – a mottó a „Sógorokkal” (osztrákokkal) közös történelmünk. A párhuzamok adják egymást, hiszen Bécs és Budapest is óriási fejlődésen ment keresztül a monarchiában. Él is egy erős nosztalgia sokakban: a bezzeg azok a boldog békeidők…

Adriana Daly-Peterova akkurátus lelkesedéssel ment végig a kiállítók bemutatásán illetve méltatásán. Teljesítményét fokozta, hogy mindezt egymás után két nyelven is megtette. A rekordhosszúságúra nyúlt kiállítás megnyitót izgalmas hegedűjáték szelte ketté, amelyben a Bartha Katalin művésznő az átlagos hegedű mellett egy csupa áttetsző anyagból készült elektromos húrjai közé is csapott. A muzsika után folytatódott a művészek bemutatása, ekkor már a borászok régóta „csőre töltve” vártak a büfé helységben. Természetesen a Szécsényről, Gyöngyi és Laci kézműves műhelyéből származó sajtok is elmaradhatatlan kellékei voltak a kiállításnak.

Podmaniczky Péter, a Podmaniczky Szőlőbirtok és Pincészet borásza már másodjára hozott borokat a galériába. Ezúttal a sokarcú 2011-es Kékfrankosát hozta el. Ezt a bort már többször is kóstoltam és mindig más volt. Tavaly nyáron még zöldes éretlen jegyeket is mutatott szerencsére ez mára teljesen eltűnt. Gyönyörű érett szilvás, meggyes vonalak, egyensúly, kis alkoholédesség mellett is nagyon jól fogyasztható.

Szövényi Áronnal, az etyeki Anonym Pincészet „frontemberével” szintén tulajdonos és borász egyben egy borbarangoláson találkoztunk majd Szipál Márton életmű-kiállításán már együtt dolgoztunk. Ott is hasonló módszerrel párosítottuk a bort és a művészetet.  Áron a debütálására a Titok Galériában két borral készült mindkettő érett bor, nem mai darabok, hiszen a 2012-es esztendő gyümölcsei. Sauvignon Blanc 2012, és Gyöngyöző rozé (Pinot Noir) 2012. A borok jól teljesítettek, rögtön rajongójúk is akadt egy úr személyében, aki elismerően nyilatkozott a gyöngyöző rozéról, mondván ebben az évben jobbat még nem ivott, úgyhogy vinne is rögtön belőle egy palackkal. Valóban a bubi nagyon jól vitte a vállán a bort, amihez kellemes aromatika is társult. Tehát a gyöngyöző műfajban nem hátrány a több éves érettség. Ugyanezt megállapítottuk a Sauvignon blanc-ról is, amely egy kellemes érett passió gyümölcsös illattal nyitott és szép szerkezettel. Mi kell még egy három éves bortól, amelyet általában itthon friss verzióban mutatnak be? Igazán jó „Ötlett” volt mindkét bor!
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

Adriana nyilatkozata: Kitűnő ötletnek tartom ezt a válogatást, amely bemutatja a kor művészetét nemcsak a hivatásos, hanem amatőr/műkedvelő művészektől, annak fő hangsúlyait, és összességében egy olyan műalkotás-együttest állít a mai néző elé, amely esztétikai minőségében talán növeli a művészet iránti szeretetünket. Tudjuk, hogy az itt látható alkotások szellemi és anyagi vonatkozásban egyaránt óriási értéket képviselnek, de ez még nagyobb lesz, ha minél többen tekintik majd meg a kiállítást.

Reméljük, hogy így lesz és valóban hosszú tömött sorokban fogják egymásnak adni a kilincset a kultúrára éhes látogatók, a kiállítás március végéig tekinthető meg.

Kiállító művészek:

Klaus Ainedter

Silvia Ehrenreich

Manfred Fischer

Mathile Hörler

Ferenc Kö

Gerhard Liska

Ursula Minarik

Roswitha Schablauer

Wolfgang Weiss

Heidi Zwerger