Télűzés finn módra

A legutóbbi BorMozin hűvös karakterű letisztult finn alkotással űztük el a telet

Nyulasi Gábriel István írása

Aki Kaurismäki a finn

Filmjeinek fontos alkotóeleme a tragédia, a szomorúság, a pesszimizmus, a melankólia és az irónia. wikipedia

Ezek természetesen mind hűvös és rideg légkört tudnak teremteni egy filmben. A világ kegyetlen tud lenni és Kaurismäki világa különösen, ám úgy voltunk vele, hogy sárkány ellen sárkányfűvel. Megrémítjük a Telet ezzel a pompás finn filmmel, rideg logikája, tiszta képei majd hatnak rendesen, ez volt a terv.

Stubenvoll Pince Pétnat 2021 (Sopron)

Soproni bubikkal télűzés

Anyai ágon a neves soproni poncichter család leszármazottai vagyunk. Már 1710 óta szőlőtermesztéssel és bortermeléssel foglalkoztak őseink. Később borkimérést is üzemeltettek a Balfi utcában található Stubenvoll-házban. 2020-ban így indult útjára a Stubenvoll Pince. Stubenvoll Pince Pétnat 2021 (Sopron) 60% Zenit, 40% Rizlingszilváni makkegészséges szőlő a Weidengrund dűlőből. Osztrák Gemischter Satz mintára egybeszüretelve és erjesztve. Kevés beavatkozással készült. Stílusgyakorlat, ahogy ükapáink a pezsgőkészítést elgondolhatták. Spontán erjedés, kontrolált hőmérsékleten. 12g/l cukornál palackozva, 2022 áprilisában degorzsálva, sallangoktól mentes. Könnyen nyíló Pet-Nat a degorzsálás miatt. Lendülnek a savak, zöldalma, citrus, körte, szőlő, most sokkal érettebb volt, mint a legutóbbi kóstolásnál. Friss a bubi szerkezet, közepes méretű bubikkal. Jók a savak és megjelennek a érleltebb jegyek is, a toastos vonulat is. Stubenvoll podcast: katt ide!

Fuchs Ujvári C-dúr rajnai 2022 (Etyek-Budai)

Télűzés zenélő rajnaival

Két ifjú, két zenész is belevágott a nagy kalandba a borászatba! A Fuchs Ujvári Pincészet alapítói sem autodidakta módon közelítették meg a szakmát.

Fuchs Attila elmondta: – Alaphelyzetben én mechatronikai mérnökként a fehérvári köfém öntödéjében vagyok termelésvezető. Nekem az, hogy kijutok a szőlőhegyre és valami természetközeli dolgot csinálhatok, illetve dolgozhatok, az számomra feltöltődés. (feol.hu)

Az első saját szőlőből készült boruk a rajnai rizling, mindketten zenélnek innen ered a c-dúr elnevezés. Fuchs Ujvári C-dúr rajnai 2022 (Etyek-Budai) Kézi szüret szeptember végén. Az eredet pontosítása: A trombitás skálázása a c-dúrban indul. Masszív, rajnaihoz illő savak, savhangsúly a szárazság miatt is. Citrusok és némi ásványosság is megjelenik, a petrolosság nyomokban egy kis mandulás vonulattal. Ráhangolódtunk az ízre! Fuchs Ujvári podcast: katt ide!

Hedonick Pince Rózsakő 2022 (Badacsony)

Télűzés rózsakővel

A pincéről: fiatal pince, 2018-ban alakultak, a család eredetileg más területen tevékenykedik, azonban generációkon keresztül már több száz éve foglalkoznak borral. Jelmondatuk: Hedonick a palackozott hedonizmus! Ők Pilisvörösváron dolgozzák fel a szőlőt, de a Mátrában (is) szüretelnek és Badacsonyban is van területük. Tehát a Föld szívcsakrájánál (Dobogókő) születik a bor.

A XVI. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon öt tétellel indultak, melyből mind az öt boruk díjazott lett. Hedonick Pince Rózsakő 2022 (Badacsony) Badacsonyi borvidék, Gulácsi hegy. 2022 szeptember végi szüret, rövid áztatás, erjedéstől fele hordóban fele tartályban pihent a finomseprőn. 5 hónap után összefejtés és még néhány hónap pihentetés tartályban majd palackban. Igazi badacsonyi bor, le sem tagadhatná, kiváló savszerkezet a bazaltorgonákhoz méltó. Fehér virágok, ásványok, sok-sok citrussal az orrban. Szájban is a friss lime és citrusos jegyek az irányadóak és az ásványok. Hedonick podcast: katt ide!

Maison Aux Pois Furmint 2020 (Tokaj) 

Érett Furmintos télűzés 

“Megváltoztatni a világot egy pohár borral!” – milyen szép mottó, ettől a vadonatúj mádi (Tokaj-Hegyalja) “Hegyaljai borászat vagyunk, nem hegyaljai gyökerekkel, a világ talán legizgalmasabb termőhelyén. Fiatalok vagyunk. Lélekben mindenképp. Úgy vágtunk bele ebbe a feladatba, mintha még ezer évig élnénk: nincs idő, nincs tér, nincs költség-haszon elemzés, egyszerűen a dolognak meg kell történnie…Vagy talán éppen úgy, mintha holnap vége lenne a világnak!?”

Maison Aux Pois Furmint 2020 (Tokaj) Az elegáns, könnyed ásványok és gyümölcsösség bora. Nagyon kellemes inni, semmi nehézség, semmi komoly furmintérzés. Ezt írtuk róla régebben vagy 3 éve, mára ez már megváltozott. Az ásványosság lett az uralkodó a borban, már erről szólt orrban és szájban is. Pici fülledtség is megjelent az ásványorgia mellett, a citrusok maradtak, de a vezető szerep mindenképpen a mineralitás. Ezt a tételt már mindenképpen el kell fogyasztani, a további tartását nem javasoljuk, de nem is hisszük, hogy túl sok palack maradt volna belőle. 

Weingartner Harsch 2021 (Somló)

Télűzés Harschsal 

Weingartner Olivér jelenleg a Somlón készíti a Weingartner borokat a lehető legtermészetesebb vonalon. A podcastet itt tudod meghallgatni amelyet vele készítettünk: katt ide!  Weingartner Harsch 2021 (Somló) A bor készítése igazán fordulatos volt, de mint látjuk a későbbiekben, megérte az igyekezetet. A tétel  25%-a 2 hétig héjon volt erjesztve és a 75%-a pedig egész fürtös préselést kapott. Majd 2 hét után fejtették össze és az erjedés befejeződése előtt 300 liter egy új fahordóba került, illetve 900 liter pedig tartályba. A palackozás előtt homogenizálta a hordós és a tartályos részt. Fogyasztás előtt érdemes a palackot megforgatni picit a seprő homogenizálás miatt, de mindenki ahogy szereti. A BorMozin hihetetlen formát nyújtott a tétel, elegánsan hordófűszerezett, ásványosan kecses hárslevelűt kaptunk. A test masszív, ahogy az alkohol is, de egy cseppet sem bántó. Elegáns már-már kecses a szerkezet, de mégis izmos textúra, illatban-zamatban légies hársmézesség, citrusok, szőlővirág, ásványok sós fuvallatban, és mindezek mellett jólesik kortyolni ezt a Somlait. Némi kókusz és banán is csatlakozott a zamatban, sűrű és élménydús a bor továbbra is.

Boroslány 2021-es Kékfrankos (Etyek-Budai)

Télűzés Boroslánnyal

„A Velencei-tónál, a térség borainak népszerűsítéséért tevékenykedő sommelier, borszakértő. 2007 óta foglalkozik borokkal, 2014 óta szervez és prezentál borkóstolókat, boros eseményeket. A szállodaiparból igazolt át a borkereskedelembe, majd 2021-ben valósította meg álmát és alapította meg a Boroslány márkát, majd 2022-ben borboltját, kóstoló terét, a Boroslány Bortékát. A szőlész-borász képzés elvégzését követően építi nagyjából egy hektáros kisbirtokát, pincéjét, a Boroslány Borműhelyt, hamarosan piacra kerülnek saját borai. Szabadidejében blogol, 2022 tavaszán a Vince Magazin online cikkíró versenyének, majd ugyanabban az évben a Web Wine Writing borszakíró verseny egyik kategória győztese, valamint közönségszavazással abszolút győztese volt.”

A küldött bor a Boroslány 2021-es Kékfrankos (Etyek-Budai), nagyon sokat jelent nekem, gyakorlatilag az út kezdete, életem első vörösbora. „Frenk” volt a munkaneve, tartályban, spontán erjedt, napi három csömöszöléssel. Tartályos érlelést követően derítetlenül, szűretlenül került a palackba. Fogyasszátok egészséggel, szeretettel készítettem. Zamatos és filigrán elegáns kékfrankos, nincs benne semmi robusztus. Már külsőre is áttetsző, mint egy pinot. Légiesen elegáns, szilva és meggy, szegfűszeg, pici sóssággal illatban és ízben egyaránt. A tanninok tökéletesen kisimulva, szép savak, gyönyörű, kerek történet. Boroslány podcast: katt ide!

Télűzés patkányirtással 

Borzongatóan tiszta és szikár alakítással viszi a hátán a filmet az Iris-t alakító Kati Outinen. Nincs szerelem, nincs semmi csak lelketlen emberszerűségek? Főhősnőnk kegyetlenül csalódik és elkezdi patkányméreggel irtani a rideg környezetét. Hozzám szóltál bamba részegen? Akkor ennyi volt, neked is ki kell innod a méregpoharat… Négyes gyilkosság lesz a vége, Iris nem tiltakozik, elmegy a rendőrökkel. Életfogytiglani büntetés, talán jó magaviselettel 12 év múlva szabadulhat? Iris eljuthat még a filmben előadott dalban szereplő boldogság földjére? Nehéz ügy…

Télűzés superior kékfrankossal

„A jó bor a lélekhez szól” A Szuromi Családi Birtok 20 éves múlttal  nagy odafigyeléssel és hatalmas alázattal gazdálkodik az egri borvidék területén Észak-kelet  Magyarországon, a Bükk hegység lábánál.” Úgy, mint a jó zenénél, nem utánozni, nem feldolgozásokat játszani szeretnénk, hanem egyedi, ránk hanem egyedi, ránk és a termő tájra jellemző borokat a világra hozni.” Ezért időt, energiát nem kímélve minden nap a lehető legjobb minőség elérése a cél, legyen az egy hordó tökéletes kimosása vagy egy jól elkészített házasítás.

Szuromi Misi Superior Kékfrankos 2021 (Eger) 

Szuromi Misi Superior Kékfrankos 2021 (Eger) Hogy készült a bor? A szőlő (2003-as telepítés) az andornaktályai Rózsahegy dűlőről származik. 2021 október közepén lett szüretelve, teljes érésben 23-as mustfokkal. 4 hetes erjesztés, zártan, kóracéltartályban. 16 hónap fahordós érlelés, 300 literes magyar tölgyfahordóban. Kirobbanó formában van ez a kékfrankos, igazi punkos svunggal hódítja meg az embert. Dübörögnek az érett, feketebogyós erdei gyümölcsök áfonya, szeder és jön a meggy és a szilva is. Finoman támaszt a hordó, masszív, de cseppet sem túlzó. Szépek a tanninok, jó a szerkezet. Izmos, vibráló bor, igazi egri karakter, hűvösen lehengerlő. Sok-sok ilyen kékfrankost szeretnénk! Fiatalos tétel, van még ideje! Szuromi Misi podcast: katt ide!

Csóbor Pincészet Agárdi Démon 2019 (Etyek-Budai)

Télűzés Démonnal

Csóbor Pincészet, kiváló borok a Velencei-tó környékéről. Ez a szlogenjük és Csóbor Kisari Linda a pincészet főborásza komolyan veszi a munkáját. A pincészet honlapjáról: Első szőlőültetvényünket 1989-ben vettük, azóta folyamatosan telepítünk, s jelenleg már 34 hektáron gazdálkodunk. Szőlőink a Velencei-tó körül – Agárdon, Gárdonyban, Pákozdon és Nadapon – találhatóak. Több fajtával dolgozunk: Zöldveltelini, Olaszrizling, Rajnai rizling, Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Zengő, Irsai Olivér, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Kadarka szőlőfajtákból készült borok és pezsgő szerepel a kínálatunkban. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot házasításával készült, tizenkét hónapig új és használt barrique hordókban érlelt bársonyos, zamatos telt vörösbor.

Csóbor Pincészet Agárdi Démon 2019 (Etyek-Budai) Igazi bordeaux-t cuveé, varázslatos agárdi egyensúly. A lassan ötéves bor tényleg csúcsformában van, nem hiszünk a plecsniknek, de itt most valóban magasan van a mérce. Mindenből van ebben a borban, (komplex) érett gyümölcsökkel fogad, fekete áfonya, epervelő, szilvalekvár, egy kis kávé, csoki, eukaliptusz, fűszerek, a savak rendben, a tanninok is érettek, kerekdedek, megbabonáz ez a tétel daimonikus. A Daimon lehet jó tettre sarkalló entitás is, egy belső lelkivezető. Ez a bor is ilyen, csak jó dologra vezethet a fogyasztása! Csóbor Pince podcast: katt ide!

Csóbor Pincészet Agárdi Démon 2019 (Etyek-Budai)

Gratulálunk a nyerteseinknek és az est győztes borának: Csóbor Pincészet Agárdi Démon 2019 (Etyek-Budai)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )