Sonkarikum – Pápai Hús x Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

A sonka és a bor is új dimenzióba került az idén 111 éves Pápai Hús és a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok jóvoltából, része lett a Sonkarikum termékcsaládnak.

Nyulasi Gábriel István írása

111 éves születésnapra Sonkarikum

A száznál vagy a száztíznél jobban hangzik a száztizenegy, ezért ünnepelnek most a Pápai Húsnál. Ha már a leges-legnagyobbak nem lehetnek a piacon, akkor a leginnovatívabbak lesznek, ez is motiválta őket az ünnep előkészítésében. 

A Pápai Hús bemutatkozása: A Pápai Hús Magyarország egyik legnagyobb sertésfeldolgozója. Főtevékenységünk, a sertésvágás és -darabolás mellett előhűtött és fagyasztott húst, füstölt és hőkezelt húskészítményeket, sonka- és szalonnaféléket készítünk. papaihus.hu  Egyik fő szlogenjük: Az íz összehoz

Különleges ízvilág a Sonkarikumok között: sonka és bor

Alapításának 111 éves évfordulóján egy igazi különlegességgel jelenik meg a Pápai Hús Kft. A limitált kiadású, legfinomabb válogatott alapanyagokból készülő Sonkarikumok minden darabját pontosan 111 napig, vagyis csaknem 4 hónapig érlelik. A három féle ízvilágban készülő termékcsalád egy igazán rendkívüli változatot is felvonultat. A húsipari társaság ugyanis a Tokaji Gróf Degenfeld Szőlőbirtokkal együttműködve egy olyan tételt is készít, amelynek érleléséhez a borászat Szamorodniját használják fel.

A Sonkarikum vadonatúj találmány

A hungarikumok élelmiszerei között találunk csabai, debreceni és gyulai kolbászt, téliszalámikat, ám a sonka még nem került be a gyűjteménybe. Ezt megelőlegezve alkották meg a Sonkarikum szóösszetételt, mely a hungarikum és a sonka nászából született. Idén 2024-ben húsvét előtt kerül majd piacra a három féle sonka. A Sonkarikumok koronaékszerét a tokaji Szamorodni mellett babérlevél, csillagánizs és mustármag is díszíti. A Sonkarikum termékcsalád másik két tagja pedig lágy fűszerekben érlelt, feketeborsos, borókabogyós, korianderes sonka és karakteres fűszerezésű bazsalikomos, oregánós, kakukkfüves sonka.

Tóth Máté, ügyvezető bemutatja a birtokot

A Degenfeld Szőlőbirtokkal már volt mit megünnepelnünk, úgy 11 évvel ezelőtt: katt ide! 

A Gróf Degenfeld család több mint százötven éves hagyományai alapján 1994-ben élesztette újjá hegyaljai szőlőbirtokát. A borok készítése során a természet szeretete, a hagyományok tisztelete és a modern technológia ötvözése vezérel bennünket. grofdegenfeld.com

Tóth Máté a  Gróf Degenfeld Szőlőbirtok ügyvezetője, Dobos Kata a Pápai Hús marketing vezetője, Szappanos Péter a Pápai Hús ügyvezetője

A Sonkarikum sajtótájékoztató

Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2019-ben a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló ★★★★ Superior volt a helyszíne a sajtótájékoztatónak melyen bemutatták hivatalosan a Sonkarikumokat. Dobos Kata a Pápai Hús marketing vezetője nyitotta meg az eseményt. Szappanos Péter a Pápai Hús ügyvezetője elmondta, hogy a Sonkarikumok közül a legemblematikusabb sonka a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokkal közösen alkotott termék lett. Itt ugyanis a páclében konkrétan a birtok 2018-as édes szamorodnija adta meg az alaphangot. (mintegy 8% a sonka súlyával számolva) Csupa örömhírről számolt be az ügyvezető, több kategóriában átvették a vezetést és 23%-os bővüléssel is zárták az előző esztendőt. 

3001. szeptember 22-én Bilbó a 111. születésnapját ünnepli, ami a hobbitok közt igen magas kornak számít. Bilbó évtizedekkel fiatalabbnak néz ki a koránál. Tóth Máté a  Gróf Degenfeld Szőlőbirtok ügyvezetője emlegette a sajtótájékoztatón a Gyűrűk Urát, ahol történet mesélés elején Zsákos Bilbó éppen 111 éves, akárcsak a Pápai Hús. Tóth Máté kifejtette, hogy az összekötő kapocs a két cég között az, hogy mindkettő történelmi magyar brand. Folytatva a kapcsolódások sorát, a gasztronómia is egy kapocs az ember és a természet között. Tisztelettel tekintenek vissza a múltra ezzel is hangsúlyozzák a közösségüket. Nem véletlenül esett a választás az édes szamorodnira, hiszen egzotikus és tartalmas íze (a botrytis és az édesség) képes a sonkával nagyot alkotni. 

Sajtótúra a birtokon és csemegézés

Egy villámgyors birtokbejárást is tudtunk abszolválni a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon, kalauzunk Tóth Máté volt. Megtekintettük a szőlőfeldolgozót, a pincét és közben jutott idő egy kis kóstolóra. A még forgalomba nem került Gróf Degenfeld Birtok Furmint 2023-ból kellemesen üdítően friss aromáival, ropogós nyárialmás, szőlővirágos, vibráló savakkal hangolt rá az ebédre. Társa a szintén 2023-as Muscat Blanc pedig finom citrusos, bodzás kiváló sav-cukor egyensúllyal (félszáraz a bor, de a 13g cukrot megeszi a sav)  és muskotályos ízekkel varázsolja el a fogyasztóját. A túra után következett végre a többek között a Sonkarikumok kóstolója. A Pápai 111 napig érlelt sonka karakteres ízvilággal a 6 puttonyos 2017-es Aszúval volt a legmeggyőzőbb párosítás. Az ételkreáció itt Magyar tarka hátszín, sült paprika és mangó volt. A kedvenc sonkánk természetesen a 111 napig Tokaji Szamorodniban érlelt változat volt. 

A sonkarikumok lehetősége végtelen

Milyen pácokat kapjanak a sonkák? Meddig érleljük őket? Üdvözöljük a bor felhasználását, az ízek gazdagságát. Milyen lehet egy sonka amelyet erjedő musttal pácolnak? Igazán izgalmas játék ez és valóban végtelen lehetőséget kínál. Reméljük, hogy minél több sonka és borrajongó asztalára kerülhetnek ezek a különleges sonkarikumok. Gratulálunk a születésnaphoz a Pápai Húsnak és még több sikeres együttműködést a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokkal!

Szappanos Péter a Pápai Hús ügyvezetője felszeli a születésnapi tortát

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )