Yealands kóstoló a Veritasban

A Veritasban újra bizonyította a sauvignon blanc, hogy miért tette naggyá a Yealands Borászatot

Nyulasi Gábriel István írása

A sauvignon blanc bírja

A sauvignon blanc az egyik legnépszerűbb fehérbor a világon, amely ráadásul az illatos fajták közé tartozik. Nagyon jól alkalmazkodik a különböző termőterületekhez, éghajlati viszonyokhoz, közepesen fagytűrő, kissé rothadékony viszont ezzel szemben kiválóan bírja a szárazságot. 

Yealands nem először nálunk

“A szigetország viszonylag későn csatlakozott a szőlőtermelő vidékek sorába, mert a mezőgazdaság egyéb területeinek kiaknázása elegendő munkát adott az ott élők számára. A 20. században történt világpiaci változások azonban arra sarkallták a vállalkozó kedvűeket, hogy nyissanak a borkészítés irányába. A tejipari tapasztalatokból való merítés nem csupán a borok előnyére vált, hanem szinte új stílus született. A parfümös, kirobbanóan friss, tiszta és élénk gyümölcsösség mára az új-zélandi borok leggyakrabban használt jelzőivé váltak, nem véletlenül.” részlet a 2016-os Yealands kóstolóról készült cikkünkből: katt ide!

Yealands stabilan hozza

Az illatos borok iránti lelkesedés soha nem megy ki a divatból. Fajták jöhetnek-mehetnek, de az erőteljesen dübörgő, a pohárból kiugró, szaglóhámot meglovagló bor tartja magát. Ezt a BorMozi rendezvényeken is tapasztaljuk, népszerűek ezek a fajták. A magyar sauvignon blanc borok igen változékonyak: a visszafogott bodza bokros világtól egészen a trópusi mixekig mindent lehet találni. Minden évben vannak kiemelkedő tételek, ám nehéz a következő esztendőben is ugyanazt a minőséget produkálni. Azt a fajta stabilitást (amit Új-Zéland és a Yealands tud), az évről évre magas minőséget kevés borászat tudja itthon hozni, amit leginkább a változatos évjárati hatásoknak lehet tulajdonítani.

Yealands Borászat kizárólag Veritas

A világ legjobb Sauvignon Blanc borait készítő Új-Zélandi Yealands borászat, melyet a Veritas kizárólag forgalmaz Magyarországon. Ez áll a Veritas Borkereskedés honlapján.

Kupa Enikő és Kovács Tibor

Kovács Tibor tartotta a Yealands kóstolót, amely elmondása szerint az egyik legnépszerűbb a Veritas borkereskedés rendezvényei közül. Kovács Tibor, már régóta tart borkóstolókat és publikál boros témájú cikkeket. Nemrég mutatta be feleségével, Kupa Enikővel közösen írt könyvét a Borgőzös évszázadokat, amely az újvilági bortermelés szórakoztató története. Azaz teljesen idevágó, (itt található a könyvajánlónk: katt ide!)

A Yealands Borászat együttműködik a természettel

Együttműködésben a természettel, ez a Yealands Borászat jelmondata és nem véletlenül. A borászatot egy bozótos óceánparti területen alkották meg, a természettel összhangban. Lápokat hoztak létre, pillangókat telepítettek, alternatív energiaforrásokkal termelik az áramot. Ők voltak az első zéró kibocsátású borászat Új-Zélandon. Boraik bio és vegán minősítésűek és nem mellesleg több boruk volt az adott évben a világ legjobb sauvignon blanc-ja. Boraik könnyedek, szerethetők, és a szokásos új-zélandi illatgazdagságon kívül enyhén sós jegyeket is mutatnak. borkereskedes.hu

Az alapbor 4.000.000 palackkal

Itt nem lehet semmi a véletlenre bízni, ki kockáztatna az óriási mennyiségű szőlőfeldolgozásnál? Lehetne egy kis spontán erjedés? Ez bizony felejtős, noha egy természettel harmóniában lévő, zéró kibocsátású borászatról beszélünk. Az alapokat precízen, megbízhatóan kell felépíteni. Ez a 4 millió palackszámú alapbor, ami tulajdonképpen egy birtok sauvignon blanc. Yealands Sauvignon Blanc 2022 Egy igazán behízelgő, meleg karakterű réteges illat. Édes bodza az orrban, citrusok, lime, aztán jönnek a trópusi gyümölcsök, maracuja, ananász, pomelo. Jön azért egy kis pirított hagyma, sült paprikás vonulat, kicsit sós fuvallatos ásványos jegyek is megjelennek. Leheletnyi gyógyszeres kesernyével búcsúzik a sok behízelgés után, jól áll ez is neki! Több savat elbírna az egyensúly, de így is egy kiváló és megbízható kezdés, kerek történet. 

Ugyanaz, csak újabb…

Megkóstoltuk az alapbort a legfrissebb 2023-as évjáratban is (bár már zajlik Új-Zélandon a 2024-es szüret) így össze tudtuk hasonlítani őket. Yealands Sauvignon Blanc 2023 Jóval visszafogottabb a bor illatban, kicsit szerénykedik, mondhatni elegánsba nyomja a fiatalabb testvér. Előbukkan itt is a trópusi mix, lime, kapor, ásványok. Vegetális vonalon a hagyma és zellerszár, a sós fuvallat itt is jön az óceán felől és egy vibrálóbb savszerkezetet kapunk. 

Erősen vegetális

Talán a zöld jegyek erősebbek, vagyis túlnyomóan vegetális, de azért ott a trópusi mix is. Yealands Single Vineyard Sauvignon Blanc 2022 A savak játéka itt élénkebb, jön a hagymahéj és a zellerszár a limebefőtt mellé. 

Maxi gyümölcsös

Egyik leggyümölcsösebb tétel a sorban, a már sokat emlegetett passiógyümölcs mellé a citrancs (grapefruit) és egres iratkozik fel. Yealands Single Block Organic Sauvignon Blanc 2022 Mélyebb, rétegesebb tétel és egyben elegáns is. Természetesen nem hiányzik itt sem az ásványos és vegetális vonal sem. 

Paprikás a kedvünk

Ha lenne a paprikás aromatikájú borok között verseny, akkor a Yealands Single Block S1 Sauvignon Blanc 2021 az élbolyban végezne. Zöld pritamin paprika áradás a bor, kesernyés sült zöld paprikás lecsengéssel. Citrusos savak és kiakadt a paprikadetektorunk… 

A világ legjobb fehérbora

A világ legjobb fehérborának választotta a zsűri az egyik legnevesebb nemzetközi borversenyen az International Wine and Spirit Competition-on. Az IWSC zsűrije 97 pontot adott a bornak. A Yealands Reserve Sauvignon Blanc 2022 valóban egy komplex és harmonikus tétel, ám a kóstoló alkalmával nem dübörgött benne a 97 pontos potenciál. Hozta a kötelező köröket, (bodza, paprika, trópusi mix, hagymahéj) de a közel tökéletes kategóriától most jócskán elmaradt. Arra gondoltunk, hogy éppen a bor hullámzó életében egy gyengébb időszakot fogtunk ki vagy palack variáció. Visszafogott elegancia és ebben a borban éreztük a legjobban az óceánparti sós párákat…A testvére, az újabb kiadású Yealands Reserve Sauvignon Blanc 2023 szintén nem rengette meg a világunkat, sőt kicsit édesebb és laposabb formát hozott. Ezzel be is fejeztük a sauvignon blanc sorozatot és kimondhatjuk, hogy ezen az estén rajt-cél győzelmet aratott az első tétel a pincészet legnagyobb volumenben készített alapbora.

Forró karamellás játék

Mit tud a pinot noir egy forró éghajlaton, ahol vadul tűz a nap és egy kőhajításnyira ott az óceán? Yealands Estate Single Vineyard Pinot Noir 2020 Nem az a visszafogott, őszi avaros, hideg szellős pinot, hanem pont az ellentetje, bár az alkohol csak 13,5-es jönnek a kávés, karamellás, meleg fűszeres jegyek. Érett cseresznye és meggy és bekúszik egy bakelites vonulat is, nagyobb a test és azért ott az ásványosság is. 

Ezzel zártuk a Yealands kóstolót 8 éve és a véleményünk nem változott!

Remek élmény volt egy délután erejéig egy a mienktől teljesen eltérő világot megismerni a borokon keresztül. Gyakrabban kellene felkerekednünk ilyen érzékszervi utazásokra, hogy valóban eldönthessük mi az amit szeretünk borban, ételben, filmben és még sorolhatnám. A világ hatalmas és rengeteg meglepetéssel szolgál az arra nyitottaknak. Ne felejtsünk el élni ezzel a lehetőséggel!

Éljünk, igyunk! Köszönjük a meghívást Kovács Tibornak és csapatának!

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )