Egy korty Új-Zéland

A szigetország viszonylag későn csatlakozott a szőlőtermelő vidékek sorába, mert a mezőgazdaság egyéb területeinek kiaknázása elegendő munkát adott az ott élők számára. A 20. században történt világpiaci változások azonban arra sarkallták a vállalkozó kedvűeket, hogy nyissanak a borkészítés irányába. A tejipari tapasztalatokból való merítés nem csupán a borok előnyére vált, hanem szinte új stílus született. A parfümös, kirobbanóan friss, tiszta és élénk gyümölcsösség mára az új-zélandi borok leggyakrabban használt jelzőivé váltak, nem véletlenül. A nagy mennyiségben való minőségi borkészítésnél azonban nem álltak meg, az innovatív szemléletmód gyorsan fontos tényezővé vált. Így került bevezetésre az üvegek csavarzárral való lezárása a gyakran problémás parafa dugó kiváltására, majd innen indult világhódító útjára ez a csomagolástechnikai újítás.

 

A legismertebb fajták a sauvignon blanc és a pinot noir, melyekből a Veritas Szőlőkertben volt alkalmunk kóstolni Új-Zéland egyik leglátványosabban fejlődő pincéjétől a Yealands-től, melynek izgalmas tételei mostantól a borkereskedés polcain és webáruházában is elérhetőek lesznek.

A Yealands birtok működése során maximálisan törekszik a teljes önellátásra és a környezetvédelemre, ezt a különböző természeti energiák felhasználásával (napelemek, szélmalmok, esővíz gyűjtése) érik el, valamint a vegetációs időszak során babydoll (törpe)juhokat és csirkéket engednek a szőlőskertekbe, hogy így hasznosuljanak a gyomnövények, s egyúttal kikerüljék a gyomirtószerek alkalmazását is. A több mint 1000 hektáron gazdálkodó borászat 2008-as megalakulása óta rengeteg díjat söpört be kiváló boraival, de emellett több elismerést kapott tudatos, környezetbarát működéséért.

CROSSROADS
CROSSROADS

Bevezető borunk a 2014-es Crossroads Sauvignon Blanc volt, ami egy 12%-ban barrique hordós érlelést kapott részből állt, amit 88% reduktívan iskolázott tétellel házasítottak. Előbbitől és a seprőn való érleléstől gazdagabb textúrát, utóbbitól citrusos, trópusi gyümölcsös aromákat kapott a bor, finom savakkal. Összességében komplex, jóivású. A Crossroads Pincészet 2011 óta tartozik a Yealands birtokhoz. A híresen jó területnek számító Hawkes Bay-ből származó szőlőkből készült boraikat külön termékcsaládként hozzák forgalomba.

A borászat alaptételének számító 2015-ös Peter Yealands Sauvignon Blanc-cal folytatódott a kóstolósor, amit trópusi gyümölcsök mellett gyógynövényes aromák, utóízében pedig ásványosság tesz összetetté, kellemes savai révén pedig egyensúlyossá.

A 2015-ös Yealands Estate Single Vineyard Sauvignon Blanc következett, aminek az a különlegessége, hogy dűlőszelektált tételként (Seaview Vineyard) 4 kisebb parcellából származó szőlőtermést külön dolgoztak fel, majd három hónap seprőntartást követően házasították. Az óceánhoz való közelség és annak jellegzetes klímája (meleg nappalok-hideg éjszakák) révén aromákban rendkívül intenzív és gazdag bort kapunk, ami ebben az esetben sem volt másként. Elegáns bor, citrusos, ribizlis aromákkal, ásványos utóízzel.

A következő három tétel attól volt különleges, hogy a birtok dűlőin belül még kisebb területekre, egészen pontosan számozott parcellákra van osztva amelyekből származó termést külön dolgozzák fel és palackozzák, így megmutatva az azok közti eltérést – afféle parcellaszelekciók ezek.

Yealands Estate Single Block Sauvignon Blanc 2014 S1, L5 és M2 volt a három borunk. Az S1 160 méter tengerszint feletti magasságról, míg az L5 csupán 900 méterre a tengertől, az M2 pedig egy az óceántól 7 km-re eső alacsonyabb fekvésű völgyből (Wairau) származik. Az S1 csonthéjas gyümölcsökkel teli, fűszeres, élénk savakkal. Az L5 citrusos, csalán és ásványosság van benne, savai határozottak. Az M2 nagyon izgalmas tétel, trópusi gyümölcsök mellett lestyán, karamellizált hagyma, citrusok és remek savszerkezet jellemzi.

PINOT NOIR
PINOT NOIR

Utolsó fehérborunk a Yealands Estate Winemakers Reserve Sauvignon Blanc volt 2014-ből, ami gyümölcsössége mellett szép fűszerkészlettel hódít, némi vegetalitással kiegészülve. A hordótól krémes test, elegáns savak és ásványos lecsengés teszi egyedivé.

Befejezésként két pinot noirt forgattunk meg poharainkban. Elsőként a Yealands Estate Winemakers Reserve Pinot Noir 2014-et, ami meggyes, piros bogyós gyümölcsökkel, virágossággal és édesfűszerekkel nagyon komplex, savaitól, tartalmas testétől igen egyensúlyos tétel. Második borunk a 2013-as Yealands Estate Single Vineyard Pinot Noir egy tál érett fekete cseresznye fűszerekkel, a tetején néhány ibolyaszirommal illatosabbá varázsolva. Savgerince szép, teste arányos, tanninjai selymesek, érződik az érett gyümölcs minden erénye.

Remek élmény volt egy délután erejéig egy a mienktől teljesen eltérő világot megismerni a borokon keresztül. Gyakrabban kellene felkerekednünk ilyen érzékszervi utazásokra, hogy valóban eldönthessük mi az amit szeretünk borban, ételben, filmben és még sorolhatnám. A világ hatalmas és rengeteg meglepetéssel szolgál az arra nyitottaknak. Ne felejtsünk el élni ezzel a lehetőséggel!

(Ha tetszett a post és kíváncsi vagy a folytatásra, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon: ITT )

Kategória Bor