Tavaszi BorMozi Titóval

Zoran történetét, a Tito és Én című filmet vetítettük le a Tavaszi BorMozi boraihoz.

Tavaszi idő van, volt lesz…

Tavaszi időnk mindig akad valamennyi, igaz mostanság már hamarabb kezdődik. Tél tábornok jóval előbb szenved vereséget, aztán már áprilisban nyári napok elé nézhetünk

No, ezért is becsüljük meg azt a tavaszi időnket, ami még egyáltalán jut nekünk a 2020-as években. BorMozi, film és bor, most nézzük meg kicsit a filmet. A Tito és Én, 1992-es alkotás rendezője: Goran Markovic egy igazi filmszatíra. Zoran, egy 10 éves, pufók, kiskamasz fiú szemén keresztül látjuk az 1950-es évek Jugoszláviájának rendszerét. Tito teljhatalmát, a kommunista személyi kultusz rétegeit. 

Tavaszi szél Vezét áraszt

Bubival jó kezdeni, ezért tértünk vissza Vezéékhez. Akik ezt tartják a borkészítésről: Azért készítünk borokat, hogy megvilágítsák azt, ami a világon bárhol páratlan, ami vitathatatlan Tokaj minden porcikájában. A világnézetünket Tokaj inspirálta. Veze Birtok Cirrus 2021 (Tokaj-Hegyalja) A 2021-es Veze CIRRUS Hárslevelű szőlőjét olyan kiváló mádi dűlők terméséből válogatták ki, mint a dél-keleti fekvésű Juharos dűlő. Talaja közép kötött lösztalaj. A hárslevelű és furmint szőlőt a kézi betakarítás után bogyózták és préselték. Lassú erjesztéssel mind a két fajtát 100% rozsdamentes acél tartályban erjesztették. Erjesztés után házasították majd széndioxid hozzáadásával palackozták. Ásványos buborékok, körtével, hársvirággal, almával, citrusokkal. Arányos a bor, érződik rajta, hogy már érik a palackban, de azért még van ideje. Megérett az azonnali fogyasztásra, valószínűleg a pincészetnél sem sok palack lelhető fel az évjáratból!

Tavaszi bolondság

Kézműves borok a Velencei-hegységből – Bio műveléssel, természetes módon. Három barát, három pár dolgozik a pincénél, hogy minél jobb és természetesebb borokat készítsenek.  Egy Bolond Hármat Csinál BorManufaktúra Torokugró 2022 (Etyek-Budai Borvidék) A Torokugró rajnai rizling, sauvignon blanc és zöldveltelini házasításából készült. A sauvignont két szüreti időpontban szedtük, ez adja a maradék cukrot a borban, ami a rajnai penge savait kerekíti. A házasítás minden eleme reduktív és spontán erjedt. Azt írtuk még a nyáron, hogy: Spontán erjesztett tétel, bodzás, lime, kicsit herbás, elegáns kissé zárkózott, jóivású tétel. Ezt kiegészítenénk azzal, hogy most már a zárkózottság megszűnt, kinyílt a bor és a savszerkezete még élénkebb lett. Magában is jó fogyasztani, de akár masszívabb ételek mellé is ajánljuk. Most is penge a bor, hasít a gyík, nem halványult!

 Egy Bolond Hármat Csinál BorManufaktúra Torokugró 2022 (Etyek-Budai Borvidék)

Vissza a tavaszi filmhez

Bizony Zoran fejlődik (dolgoznak a hormonok) és az árva és hozzá képest nyúlánk Jasna (két fejjel magasabb) szerelméért epedezik. Hiába hordja a táskáját és hiába adja oda neki a vaskos gyűrűt a féltve őrzött családi ékszert, a leány egyre távolabb kerül tőle.

A megoldás, hogy ő is bejut abba az elit úttörőcsapatba, akik végigzarándokolhatják Tito hősi emléktúráját. Gondol egy merészet és azt írja a győztes fogalmazásába, hogy jobban szereti Tito elvtársat, mint a családját. Teljesül a vágya, ez a blődség elnyeri a Párt rokonszenvét és biztosítja a helyét Jasna mellett a jutalomúton.

Spontán Tavaszi

Spontán Pince, Mór, Törő Lackó – Egy új borospincével színesedett a Hársfa utca, ahol spontán is jól érezhetitek magatokat. A fajtáról amit kóstoltunk:  Király Ferenc állította elő az ezerjó és bouvier keresztezésével 1951-ben. A Zengő (szinonim neve: Badacsony 8) 1982 óta egy államilag elismert szőlőfajta. A bor 2/3-ad része fahordós. Spontán Pince Zengő 2022 (Mór) Ott erjedt és fél évig át erjedési vastag seprőn volt, aztán kifejtettem és ugyanabba vissza ment még fél évre. Az 1/3 rész tartályban erjedt, Spontán. 1 év után házasítottam össze a két verziót és rá 3 hónapra palackba került. Palackozáskor lett először és utoljára szűrve és kénezve. (25 mg/l) A móri savak jeles képviselője egy természetesen szépen zengő Zengő! Van benne kraft már a pörgetésnél is látszik a test. Krémes lime, narancshéj, szőlő, érett alma lendületesen pici sóval, krétával a háttérben. Nyomokban egy kis ánizs és koriander is felbukkan jelzésértékűen. Nagyon jóivású, még egy kortyot kíván az ember, milyen jó, hogy természetes és egyben kellemes fogyasztani.  Izmos, vibráló és természetes bor Mórról a Spontán Pincétől! Podcast: Törő Lackó borász/tulajdonos

Spontán Pince Zengő 2022 (Mór)

Még egy tavaszi móri

Több zenét a borba? Vagy több bort a zenébe?Az egyik legkreatívabb kispincészet Mórocz Tamás mindig kitalál valamit. Most éppen fényképek vannak a borokon, de volt már vers is és zene is. Balatonfüred Csopak borvidék, Pécsely, Nyáló-hegy itt találta meg a saját birtok helyét Tamás, akivel készítettünk egy podcastet is.

Mórocz Pincészet Tramini 2022 (Balatonfüred-Csopak) A körzővel és vonalzóval rajzolt tramini-egyensúly iskolapéldája. Friss tramini amely érett, de egy csöppet sem fordul bele a gyakori pacsulis parfümösségbe. elegáns darab, szépen hozza a citrusos-rózsás-licsis szentháromságot tökéletes egyensúllyal. Szeretjük ezt a stílust, még több ilyen traminit az országba! Amit leírtunk az előzőekben még mindig tartjuk, tökéletes egyensúlyban lévő tramini! Podcast: Mórocz Tamás borász/tul.

Mórocz Pincészet Tramini 2022 (Balatonfüred-Csopak)

Tavaszi Mátra

Hogyan indult a Benedek Pince története? 4.generációs családi borászat vagyunk. Az 1947.-ben épült és ma is árutermelő pincéből indult el a Benedek borok útja. A szülők és nagy szülők mindkét ágon foglalkoztak szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. 1990. után Benedek János és Ludányi Lídia  élesztették újjá  a Családi Gazdaságot.

Benedek Pince Pinot Noir 2022 (Mátra) A Pinot Noir leggyümölcsösebb arca. Reduktív körülmények között készült. Csipkebogyó, cigánymeggy, szilva, fahéj, korai cseresznye az illat bokrétában. Ez egy légiesen könnyed, gyümölcsös és elegáns bor. Nem akar több lenni, nem akar jobb lenni, magasabbra nőni, hanem egy hibátlan, friss és könnyű vörösbor a mindennapokra. Gyönyörű harmóniában, gyümölcsösen a Mátrából a Benedek Pincétől. Podcast: Benedek Péter borász/tulajdonos

Benedek Pince Pinot Noir 2022 (Mátra)

Vissza a tavaszi időkbe…

Vissza a természetbe, ahogy erre vágytak már a 16-17 század középkorában. Zoran és csapata a természetet járja. A gyerekek egy olyan társadalmi szituációt jelenítenek meg, amelyben a természetbe való visszatérés jelenti azt, hogy az ember természeti folyamatok hatalma alá kerül, kívül a társadalom elnyomó kötelékeitől és a civilizáció előítéleteitől.

Emberi módon kezdenek viselkedni, lehámlik róluk a kommunista ifjúság máza, megsemmisítve az úttörővezető elvtársat Vissza a természetbe, ez a gondolat tette Rousseau-t a felvilágosodás és a romanticizmus egyik fontos személyiségévé. Így tértünk mi is vissza a tavaszi időjárásba.

Tavaszi MaiNyúl

Miért éppen MaiNyúl? Senki nem értette miért, pedig ez csak egy válasz volt a közösségi oldalak posztolási őrületére. Kialakult tehát a frappáns: #mainyúl, majd kisvártatva kialakult a belpesti borospince is, ahol a borok készülnek és kisebb vendégseregek is jól érezhetik magukat. 

4Frankos a MAINYÚL bora 2022 (az esemény idején még nem volt címkéje)

A MAINYÚLban jó ha van MaiNyúl a pohárban! Az állandó BorMozis helyszínünk a MaiNyúl, ezt kimondhatjuk és azt is, hogy Lesti Zoli remek házigazda. A podcastet itt tudod meghallgatni amelyet vele készítettünk: katt ide!  A 4Frankos a MAINYÚL bora 2022-ből, Lesti Zoli a borász a szőlő Kékfrankos –  Villány, Szekszárd, Eger és Hajós legjobb dűlőiből. Mintegy 15 hónapig volt felújított hordóban a bor. Ugyanúgy készül, mint a többi MaiNyúl vörösbor: hagyományosan csömöszölés majd préselés aztán érlelés. Az ország négy sarkából jön ez a kékfrankos szőlő, hogy aztán a Nyugati mellett borrá érjen.  Nem esik túlzásba a bor, elegáns kékfrankos, könnyű fogyasztani, de azért érződik, hogy sűrűbb szövésű anyag. Cigánymeggyes, fűszeres, vaníliás, ribiszkés vonal, jó savakkal megtámogatva. Igazi kerek történet ez a kékfrankos, amely Lesti Zoli keze munkáját dicséri. Podcast: Lesti Zoli borász/tulajdonos

Trianonnal vesztettük el ezt a szőlőfajtát

“A Geönczeöl Pince székhelye a felvidéki Garamkövesden, egy 1882-ben épült présházban található, a szőlőket az ökológiai termesztés szabályainak megfelelően kezeljük, a borok kézműves eszközökkel készülnek.” 

Geönczeöl Pince Szentlőrinc 2020 (Felvidék) Hogy készült: 12 hónap 3-5 éves zempléni hordóban, előtte 16 nap héjon. Október elején szüreteltük, teljes érésben. Ez a Szent Lőrincnél azt jelenti, hogy már töppedt bogyók is vannak benne, mert nem egyszerre érik a fürt. Termőhely 60% Muzsla, Nagyhegy dűlő, 40% Ipolyszalka, Baglyas dűlő. Spontán erjesztés, spontán almasavbontás, derítetlen-szűretlen. Érleléskor és palackozáskor minimális kénmennyiséget adtunk hozzá.”

Áramlik a szilva, most már csendesebben, lenyugodva a pohárból illatban, ott van még a fekete ribiszke, cseresznye, meggy, finoman a hordó fűszerek is. Kiváló tanninok, játékos savak, közepes test biztosítja a gördülékeny fogyasztást. Szép a korty, harmónia, különleges ízvilág, ilyenkor sajnálom, hogy az Anyaország elfeledte Trianon után ezt az egyedi szőlőfajtát. 

Günzer Tamás Pincészete GT50+ 2021 (Villány)

A Győztes Bora a Győztes Bor

Ezzel a borral köszöntöttük a 2023-as esztendő Év Bortermelője díj boldog győztesét Günzer Tamást. “Gyerekkorom óta, és mind a mai napig megannyi vegyes érzés fogadott a borászatunk kiépítése közben, de egyet soha nem feledtem: azt hogy ki vagyok és honnan jöttem. Megtanultam megbecsülni a  kemény munkát, a kitartást, a precizitást, a családom szeretetét, a munkatársaim hajlandóságát, a barátaim kedvességét, a nagy borászok tanácsait, és még valami…
 Igen, van még itt valami – ami nem más, mint a lényeg: a szokások és kívánalmak Öntől, a jó borok kedvelőjétől!” Günzer Tamás Pincészete GT50+ 2021 (Villány)

Villányi védett eredetű prémium száraz vörösbor DHC Villány „Az 50. életévemet betöltve kaptam ihletet e bor elkészítésére, benne több évtizednyi tapasztalat és munka lakozik. A bor egy prémium villányi házasítás, mely Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot és Kékfrankosból áll.Szép test, elegancia és hosszú korty jellemzi. Egészségére minden kedves Borkedvelőmnek” Günzer Tamás

Tökéletesen egyetértünk a leírással. Ez a bor már most a csúcsán van, nagyon egyben van ez a cuvée, a tökéletesre húzott házasítás. Feszes, szép a hordó, gyönyörűek a gyümölcsök, réteges szerkezet. Amiért szeretjük a villányi vörösborokat. Fekete áfonya, szilva, eper, meggy, tejcsokoládé, kávé, szerecsendió, érett tanninok. Lendületes, fiatalos és egyben érett ez a bor. Van alkohol, de cseppet sem lóg ki belőle ilyen test mellett. Olyan ez a bor, amiért szeretjük a villányi vörösborokat! Podcast: Günzer Tamás borász/tulajdonos

Tavaszi szél vizet áraszt…

A filmhez visszatérve… Együtt volt a család, de össze voltak kényszerítve. Egy kényszerű összeköltözés, ami sok feszültséggel jár. Az emberek amint tudnak, az ilyen lakóközösségből menekülnek. Ezt történt úgy 11 évvel Tito 1980-as halála után, szétrobbant Jugoszlávia és vérbe borult.

1991. június 25-én jelentették be Zágrábban, illetve Ljubljanában, hogy Horvátország és Szlovénia kiválik Jugoszláviából. Ezzel megkezdődött a 23 milliós ország szétesése.

A szétesésben a népei egymásnak estek több ciklusos háborúsággal. Szerbek, horvátok, bosnyákok és harcolnak és még a NATO is beszáll már 1993-ban. Ezek már más történetek amelyekről szintén készültek filmek, mi is vetítettük az Eső előtt című alkotást: katt ide!

Tehát Szelek BorMozi április 25-én! Jelentkezés és részletek: katt ide!

Gratulálunk a nyerteseinknek és az est győztes borának: Günzer Tamás Pincészete GT50+ 2021 (Villány)

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )