Őszi BorMoziban – Egy Nyolc körös Eső előtt

 Az ihatóbb Magyarországért Őszi Bormoziján nyolc kiváló bort is kóstolhattunk…

Tüske Gyöngyi Írása

Beköszöntött az ősz, legalábbis csillagászati szempontból. Ilyenkor másra sem vágyunk, csak még néhány napsütéses délutánra vagy arra, hogy kicsit bekuckózhassuk, egy jó filmmel, és egy jó pohár borral. Az ihatóbb Magyarországért  Őszi Bormoziján nyolc kiváló bort is kóstolhattunk egy igazán különleges film mellé, melyeket szívből ajánlok „Eső előtt” vagy az után. 

GEDEON
GEDEON

Az első két tétel az Alföldről, Izsákról, a Gedeon Birtokról érkezett és rögtön vissza is repített minket a nyárba. A Birtok története hosszú múltra tekint vissza, a terület Reviczki grófi család legkisebb lányának férjéről, Gedeon Imréről kapta a nevét. A földosztás során, majd az államosítás után a grófi terület egy része a Varga családhoz került, akik szőlőtermesztésbe és borkészítésbe fogtak, a ma már 80 hektáros birtokon. A tőlük kóstolt két bor vegán, tehát semmilyen állati eredetű segédanyagot nem használnak fel készítésük során. A 2018-as Birtok Zöld zöldvelteliniből készült, reduktív eljárással, illatában vágott fű és citrusok, ízében üdítő citrusosság és egy pici frissítő szénsav. A szintén 2018-as Generosa egy magyar nemesítésű szőlőfajta, Bíró Károly állította elő 1951-ben az Ezerjó és a Piros Tramini fajták keresztezésével. Illatában körte és barack, tartalmas, gyümölcsösen telt korty, jó savak jellemzik. 

PETER'S BALATON
PETER’S BALATON

Napfényt csempészett a poharainkba a Peter’s Balaton 2018-as Olaszrizlingje is. Feind Péter, a „balatoni borok szerelmese” saját bormárkájának minden palackján egy balatoni hal „mosolyog vissza ránk”. Ez az olaszrizling a löszös talajú Öreghegyi-dűlőben termett szőlőből, reduktív eljárással készült, finomseprős érlelést kapott, ami megmutatkozott a bor krémes jellegében is. Szépen elkészített, fajtajelleges olaszrizling, mandulás jegyekkel. Péter jelenleg 16 hektáron gazdálkodik, olaszrizling, Irsai Olivér, syrah és cabernet sauvignon szőlőfajták vannak a kínálatában. 

ITT ÉS MOST
ITT ÉS MOST

Az Itt és Most Pince egy kis családi pincészet Gyöngyöspatán, jelenleg 1.5 hektárt művelnek és régi magyar fajták telepítésén fáradoznak, mint például a csókaszőlő, a tihanyi kék vagy a laska. Boraik spontán erjednek és fél éves – éves tartályos vagy hordós érlelést kapnak. Céljuk, hogy a természetességre törekedve megmutassák a termőhelyben és a fajtában rejlő lehetőségeket. Filozófiájuk, hogy olyan borokat készítsenek, amik kiragadják a fogyasztót a mindennapokból, hogy megélhessék a pillanatot, „itt és most”. 2017-es Olaszrizlingjük a Hótó dűlő termése, egy napos áztatást követően préselték, ülepítés után spontán erjedt és 8 hónapig érlelődött tartályban. Ízében érett fehérhúsú gyümölcsök, szép savak, egész szájat betöltő, gazdag korty.

BARDON
BARDON

Két tokaji furmint következett a kóstolósorban. Az első az erdőbényei Bardon Borászat 2016-os Meszes Furmintja volt, ami egy reduktív technológiával készült, elegáns, ásványos, harmonikus furmint. A borászat névadója a nagy francia forradalom elől hazánkba menekülő Bardon dinasztia legutolsó leszármazottja, Bardon Beatrix, a pincészet tulajdonosának édesanyja. Boraikra jellemző az „arisztokratikus elegancia”, birtokközpontjukon a francia örökség találkozik a modern technológiával és a világjáró borász, Molnár Ádám gondolkodásával. 9 hektáron gazdálkodnak a Meszes-, Lapis- és Sarkad-dűlőkben, ültetvényeiken nem ritkák a száz éves tőkék sem. Nekem ez a bor volt az este kedvence. 

PATRICIUS
PATRICIUS

A Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka. A család felmenői már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok voltak Mátraalján és Tokaj-Hegyalján. A 8 történelmi első osztályú dűlő gazdagságát ötvöző 85 hektáros birtok központja Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben épült fel, az 1867-ben megjelent Tokaj-Hegyalja Albumban is szerepelő uradalmi présház átalakításával, melyhez ma már egy organikus stílusban épült, modern, gravitációs rendszerű borászat is csatlakozik, tökéletesen tükrözve a hagyományok és a korszerű modernitás együttélését a világörökségi tájban. A 2017-es Green Furminthoz felhasznált szőlő az organikus művelésű Boglyos-dűlőben termett. Illatában a tokaji Furmint tiszta és elegáns fajtajegyei dominálnak. Könnyed, mégis karakteres, jó ivású bor.  

IMG_20190926_213520

Ismét egy gyöngyöspatai fehérbor került a poharainkba, ezúttal egy 2016-os Egyetlen M névre keresztelt zöldveltelini – rizlingszilváni házasítás, a Bata-Loyal Birtoktól. A birtokot 2014-ben alapította egy házaspár. A bor neve arra utal, hogy ez az első és egyetlen ilyen bor a Gereg dűlőből, ugyanis a rizlingszilvánit a bor elkészítése után kivágták. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodnak és az egyedi ízvilág elérésére törekednek elsősorban a magyar és közép-európai fajtákat középpontba helyezve, ökológia lábnyomuk csökkentését szem előtt tartva. A bor a rizlingszilváninak köszönhetően gyümölcsösen lágy, melyet ellensúlyoz a zöldveltelini citrusos savassága.

Végezetül a Peter’s Balaton 2018-as syrah-ját ízlelgettük. Ezt a bort már kóstoltam a nyáron, most valahogy sokkal jobban ízlett. A bor kellően fűszeres és gyümölcsös, kellemes, fiatalos, tökéletes kísérője a baráti beszélgetéseknek vagy esetünkben egy jó filmnek. 

Nyertesek
Nyertesek

Spoiler nélkül az „Eső előtt” egy 1994-es macedón-angol-francia filmdráma, melyet Milčo Mančevski rendezett, aki Arany Oroszlán díjat kapott az alkotásért a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A több szálon futó történetek mély érzésekről, szerelemről, háborúról, becsületről és az életről szólnak a festői macedón tájban. Nem mindennapi, elgondolkodtató film. Köszönjük a szervezést Az ihatóbb Magyarországértnak!

Szerk.: és akkor jöjjenek a közönségdíjas borok, igen többes szám, mert most kettő bor nyert: A Bardon Borászat 2016-os Meszes Furmintja és a Gedeon Birtokról a 2018-as Generosa és már itt van az Októberi BorMozi 2019.10.31-én, információk, csatlakozás: ide klikk!

IMG_20190926_204833

  (Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )