Bussay Pincészet 30 – Évforduló a VinoPiano Borbárban

„A közös pillanatok jelentik a valódi értéket” – Harminc éves a Bussay pincészet

Tüske Gyöngyi írása

Harmincadik születésnapját ünnepelte a zalai Bussay pincészet október 3-án csütörtökön, a budapesti VinoPiano Borbárban. Az ünnepséget különleges kóstoló követte, ahol betekintést nyerhettünk a borászat múltjába, jelenébe és jövőjébe. A borokat Bussay Dorottya és férje Kis Tamás mutatták be, egy kötetlen, baráti hangulatú este keretein belül, ahol megkóstolhattuk Bussay doktor Örökségét is. 

IMG_20191003_175301

A múlt

Zalai borról nem gyakran hallani, pedig a zalai egykor hazánk egyik legnagyobb borvidéke volt, azonban híre, elismertsége mára megkopott. A borvidék a Balatontól nyugatra helyezkedik el, települései szétszórtan találhatók 6383 hektáron. Dr. Bussay László orvos 1987-ben költözött Zala megyébe feleségével és az akkor egy éves Dorottya lányával és lett Muraszemenye község háziorvosa. Nagyapja egy Pécs melletti területen foglalkozott szőlőtermesztéssel, így a Doktor is szerette a jó bort és valamelyest értett is hozzá. Ezidőtájt a környéken nem készültek túl jó nedűk, így elhatározta, hogy szőlőt fog művelni és megpróbál többet kihozni a zalai termőterületből. Kezdetben egy akácos állt az 1989-ben megalapított pincészet helyén a Kövecs-hegyen, ahol a „doki” hozzálátott a munkához. „Sok víz lefolyt a Murán”, a Bussay család Biankával bővült, a borok pedig egyre szebbek és ígéretesebbek lettek. Olyannyira, hogy családi borászat mellett Bussay doktor 1996-ban közös vállalkozásba kezdett barátaival, Heimann Zoltánnal és Sz. Kis Lászlóval az egykori Zichy-birtok „grand cru” területén, a Kerkaborum égisze alatt. Dr. Bussay László 2014-ben hunyt el, lánya Dóri, ekkor költözött haza és vette át a pincészet irányítását. 

Tüske Gyöngyi és Balázsné Magyar Dorottya
Tüske Gyöngyi és Balázsné Magyar Dorottya

A jelen

Dóri és férje, a Somlói Vándor borásza Kis Tamás ma együtt tevékenykednek a Bussay Pincészetnél és nevelik közös gyermeküket. Pár éve a pince mélyén egy porosodó, elfelejtett hordóban találtak egy 2009-es furmintot. A bor annyira karakteres és egyedi volt, hogy folyamatosan kóstolgatva végül arra jutottak, hogy 2018 decemberében lepalackozzák (2015-ig volt hordóban). Örökség névre keresztelték a bort, melyből mindössze 310 palack készült. Illatában aszalt barack, méz és ásványos jegyek, ízében telt, harmonikus savak, kora ellenére lendületes, egész szájat betöltő gazdag korty. Öröm volt kóstolni, méltán büszke rá a család. Dóriék filozófiája, hogy megmutassák a zalai terroirban rejlő nagy lehetőségeket, épp ezért nem a legjobb olaszrizling vagy furmint, hanem a „legjobb zalai fehérbor” elkészítése a céljuk. A kóstolt tételek alapján ebben határozottan van ráció, például a 2008-as Rajnai Rizling vagy a burgundi stílusban elkészített 2016-os „Charmes” Pinot Noir is szépen tükrözték a termőhely jellegzetességeit. A borok címkéi is megújultak, megszépültek. A csendes borok mellett olaszrizlingből és egy kevés kövérszőlőből tradicionális pezsgőt készítenek, mely 18 hónapig érlelődött. 

IMG_20191003_181417

A jövő

Mura Fehér (2018) boruk egy olaszrizling alapú házasítás szürkebaráttal és rajnai rizlinggel. Hamarosan kijönnek egy Mura Vörössel is, mely pinot noir, laska, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc és csókaszőlő házasítása lesz. Izgalmasan hangzik, kíváncsian várom! A birtok 5.5 hektárjáról a borok természetes úton, elsősorban hordós érlelést követően kerülnek palackozásra. A régi magyar fajtákban is látnak fantáziát, melyek jól érzik magukat a Kövecs-hegy agyagos-kavicsos talaján. Dóri elmondása szerint „a közös pillanatok jelentik a valódi értéket”. Ezúton kívánunk a pincészetnek „boldog születésnapot”, további sikereket és sok szép, közös pillanatot! 

IMG_20191003_182826

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )