Borászok Borásza 2024

A Borászok Borásza díj idén 18. alkalommal került átadásra

Nyulasi Gábriel István írása

Mióta van Borászok Borásza díj?

Az egész 2007-ben kezdődött, Rókusfalvi Pál az alapító, ekkor került sor az első díjátadóra az archívum szerint (boraszokborasza.hu) az első díjazott Demeter Zoltán volt. Ekkor még ezt az egyetlen díjat osztották ki, később a Borászok Borásza fejlődésével alakultak ki a további díjak. (Összefognak nehéz időkben a Pannon Bormíves Céhhel: katt ide!)

A Jövő Borásza 2024-ben:

Borászok Borásza/facebook

A díj evolúciója…

A Borászok Borásza a 18 év alatt több ízben változott, polarizálódott. Elsőként 2009-ben bővültek a következő kategóriákkal, a Borászok Borásza díj kiegészült Az év borászfelfedezettje és Magyar Borért díj. A következő változás 2012-ben volt, amikor a Borászok Barátja díjat megalkották. A 2014-es esztendőben redukálódik a mai arculatra a két díjazottra a Borászok Borásza mellett marad a Borászok Barátja.

A Borászok Barátja(i) 2024-ben:

Borászok Borásza/facebook

A Jövő Borásza cím

Ami még lemaradt, az a Jövő Borásza cím, amire az ifjú borásztanulók pályázhatnak. Az elsőt 2017-ben adták átA „Jövő Borásza” cím viselése egy évig, egy féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1.000.000,- Forintos anyagi támogatása. Egy szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél. Tiszteletjegyek a Borkonferenciára és a Pezsgőkonferenciára. Meghívó a Borászok Borásza gálára, az ünnepélyes eredményhirdetésre.

A Borászok Borásza 2024-ben:

Borászok Borásza/facebook

Borászok Borásza – Hogyan választják?

Borászok Borásza, Év Bortermelője, Vince díj, nagyjából ez a három legrangosabb szakmai kitüntetés amely a honi vagy határon túli magyar borászt érheti.

Mi a menete a Borászok Borásza díj adományozásának? Nem véletlenül vannak olyan hangok, hogy a három közül valahol ez a legrangosabb, mert a szűkebb boros szakma ítéli oda. Hogy történik? Először is, Dr. Prónay Bence kuratóriumi elnök (Vinum Praemium Alapítvány) felkéri (1. kör) az eddigi nyerteseket, hogy adják le a saját jelöltjeik listáját a díjra. A kuratórium összesíti a listákat és ebből alakul ki az 50 fős mezőny. Ezután az 50 fő jelölt szavaz, (2. kör) egy borászt jelölnek az 50 fős listáról, tehát meguk közül választhatnak. Ekkor szűkítik le a mezőnyt 5 főre, (ebben hasonló az Év Bortermelője díjhoz, ahol szintén a végén 5-en maradnak), az utolsó 3.körben pedig újra szavaznak az 50-esek és kiválasztják az 5 jelöltből a végső győztest. Amennyiben szavazategyenlőség alakulna ki, (jön a 4. kör) úgy a legidősebb Borászok Borásza vagyis a korelnök tagja dönt, az ő bölcsességében bíznak.

Borászok Borásza/facebook A 2024-es 50 jelölt

A Borászok Barátja jelöltjeinek kiválasztása miképpen történik, nincs információnk. Az idei megosztott díj lengyel tagjának Wojciech Bońkowski MW a győzelmét nem értették néhányan, sőt maga a díjazott sem igen. Személy szerint, jómagam sosem voltam a Borászok Borásza Gála meghívottja, sem jelöltje. Valahogy úgy alakult, hogy nem találtunk egymásra ebben a 18 esztendőben, sosem kaptunk nem csak meghívót, hanem sajtóanyagot sem a tájékoztatás végett. Ám mindentől függetlenül úgy véljük, hogy jó ha vannak ilyen díjak és ezúton is gratulálunk a díjazottaknak.

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )