IMG_20170921_214642-01

15 éves az Agárdi Pálinkafőzde – Megünnepeltük!

15 éves, na nem a kapitány, hanem az Agárdi Pálinkafőzde. Megünnepeltük és nem is akárhogyan! Egy különleges estével a Belvárosi Piacon a Hold utcai vásárcsarnokban.

 

15 éves történet

15 évvel ezelőtt, szeptember 21-én nyitották meg a Pálinkafőzde kapuit. A Sreiner tanyán készülnek immár 15 éve a kiváló minőségű Agárdi gyümölcspálinkák. Az Agárdi Pálinka, köszönhetően a hazai és nemzetközi piacokon bizonyított kiemelkedő minőségének és széleskörű kedveltségének, már 15 éve igazi hungarikumnak számít. A legjelentősebb hazai és nemzetközi megmérettetéseken több mint 300 díjat vehettek át. A pálinka és párlat csúcseseményén, a Destillata nemzetközi párlatversenyen 2009-ben az Agárdi Pálinkafőzdét választották az „Év pálinkafőzdéjévé”, Vértes Tibort pedig az “Év főzőmesterének”, amivel a szakmában elérhető legmagasabb elismerésében részesült.

IMG_20170921_192839_20170924174228144

Vértes Tibor

Móron született 1966-ban, Tatán érettségizett, Kecskeméten diplomázott gyümölcs- és szőlőtermesztő üzemmérnökként 1987-ben. A nyolcvanas évek végén Németországban dolgozott és tanult. Ezt követően Ausztriában – többek között a Burgenlandi Mezőgazdasági Kamaránál – folytatta pályáját, ahol 12 évig dolgozott szaktanácsadóként. 2001-ben barátaival megalapította – teljes mértékben zöldmezős beruházásként – az Agárdi Pálinkafőzde Kft.-t, ahol a főzde 2002-es indulása óta ügyvezetőként és szakmai irányítóként tevékenykedik.

 

Az ünneplés

Az eseményhez méltó, izgalmas helyszínen, a Hold utcai vásárcsarnok szecessziós épületében a piac híres vendéglátóhelyei; A Séf utcája, a Haxen Market, a Panificio il Basilico és a soproni Harrer csokoládé manufaktúra készítette a finom falatokat. Az italokról borász barátaikkal közösen gondoskodtak. A vacsora előtt megelevenedett a pálinkafőzde története, Vértes Tibor és barátai méltatták az összefogás jelentőségét, a csapatot, mellyel 15 éve tudnak együtt dolgozni és sikereket elérni. A borász barátok között Orosz Gábort, Heimann Zoltánt és Takler Andrást is felfedeztük az ünneplő társaságban. DJ Vasovski és élőzenés kísérete, vizuális látványelemek, és a színpadi show keretében a Rippel-fivérek is megmutatták akrobatikus tudásukat. Természetesen az Agárdi Pálinkafőzde pálinkái mellett, a barátok borait, pezsgőket és még sört is lehetett fogyasztani. A zártkörű, esti parti keretében bemutatták a 15 éves, limitált párlatkülönlegességüket, melyből csupán 365, egyedileg sorszámozott üveg készült.

IMG_20170921_220138_2017092417394519915 /365 Borseprőpárlat – 15 év palackba zárva

„A seprő a bor zamatának egyik legfontosabb formálója. Az Agárdi Pálinkafőzde történetének az elején esett meg, hogy a Tokaj Oremus birtokon tett látogatásunk során kiváló furmintokat kóstoltunk. A különválasztott seprőt azonnal elhoztuk, lepároltuk, betettük egy korábban tokaji aszú érlelésére használt tölgyfa hordóba. Évek teltek el, az ígéretes seprőpárlat az aszúhordóban pihent, míg egyszer megkóstoltuk, és ami a poharunkban volt, az minden várakozásunkat felülmúlta! Tudtuk, hogy egy különleges ital született. Zamatgazdagság és a kifinomult részletek sora jellemzi ezt a párlatot. A mindössze 365 különleges palack méltó kifejezése annak, amiért az Agárdi Pálinkafőzdében immár 15 éve, 2002-es alapításunk óta dolgozunk.” Mi is megkóstoltuk és valóban egy igen selymes, harmonikus és kerek történet. Erőteljes hordófűszerekkel, fás jegyekkel indít a mélysárga borostyán színű ital. Az idő bársonyossá érlelte, kellemesen telt testű, narancsos, vaníliás, fahéjas, pézsma, egy kis csipet keleti fűszerekkel és édeskés hosszú lecsengéssel. A borseprő párlata visszatért oda ahol az alapja született, a hordóba. Méghozzá aszús hordóba, a dongák a tokaji nektárban pácolódtak, hogy aztán a párlatnak adják át az esszenciájukat. Ez a párlat az emlékezés, a visszatérés itala és a jövőbe vetett bizalom záloga.

 

15 éve a gyümölcs szolgálatában

A Velencei-tó fővárosa, Agárd szélén van egy gyümölcsösökkel körülölelt tanya, amelyet a  cigánymeggy, kajszibarack, hamvas szilva, zamatos cseresznye és sok más egészséges gyümölcs illata leng be.

IMG_20170921_221030

Limitált mennyiségben

Az egészséges gyümölcsöt a lehető legtökéletesebb módon kell pálinkává főznünk, a maximális minőségre való törekvésünk pedig mennyiségi határokat szab: az Agárdi gyümölcspálinkák limitált mennyiségben, sorszámozva kerülnek a polcokra. Törekvésünk eredményességét számos hazai és nemzetközi elismerés is igazolja.

 

Rövid idővonal

2001 Cégalapítás

2002 szeptember 21. Pálinkafőzde hivatalos megnyitója, az első pálinkák megjelenése

2005 Pannonhalmi likőrök gyártása

2006 Pálinkavendéglő / Látogatócentrum megnyitása

2007 Trópusi kollekció bemutatása  / Vérnarancs, Banán, Gránátalma párlatok 2007 Szivar aszú törköly bemutatása

2009 Destillata – Az Év pálinkafőzdéje, az Év Pálinkamestere, Nemzetgyőztes

2015 Destillata – Az Év pálinkafőzdéje, az Év Pálinkamestere, Nemzetgyőztes 2015 12 éves Single Malt Whisky 1200 palackos limitált palack számú kiadás

2017 Ongai Országos verseny abszolút győztes  2017. 9. alkalommal nemzetgyőztes a Destillata nemzetközi versenyen   2017. szeptember 21.  A különleges minőségű Agárdi Seprőpárlat premier a 15 éves évforduló alkalmából

IMG_20170921_213742_20170924174100278