Somlói Juhfark Ünnep – Mindennek az alapja a borászok összefogása

Aprócska borvidék, de annál karakteresebb borokkal. A Világbéke bora, írta Hamvas Béla és a Juhfark megérett az ünneplésre, immár másodszor.

 

Ez a világ legnagyobb Juhfark-kóstolója

A somlói Juhfark valóban különleges helyet foglal el a legkisebb borvidékünk szőlőfajtái között. Őshonos fajtaként a legtöbbet itt termelik belőle és jó évjáratban parádés dolgokra képes. Nem könnyű fajta, hiszen kunkorodó fürtje miatt hajlamos a betegségekre. Egyedi bort ad a Somló és a Juhfark kettőse, mely kifejezi a termőhelyet. A 2. Somlói Juhfark Ünnep is bizonyította, hogy a fajta tényleg egy világszám és általa lehet a borvidék jó hírét vinni itthon és külföldön egyaránt. Úgyhogy biztosan állíthatjuk, hogy valóban a nagyközönség számára elérhető formában ezt a seregszemlét tekinthetjük a világ legnagyobb Juhfark-kóstolójának.

 

Második esély

A Somlót szeretjük, karakteres borait régóta fogyasztjuk. Volt néhány helyi boros rendezvénye a Somlónak, ami ígéretesen kezdődött, aztán valahogy elcsendesedett. Reméljük, hogy a most másodszor megrendezett Somlói Juhfark Ünnepből tényleg egy veretes hagyomány lesz.

Mindenki együtt!
Mindenki együtt!

Közös bornak…

Sok kicsi együtt sokra megy, ez a borra is igaz. Sorra látjuk a termelő összefogásokat a borvidékeken: Villány, Tokaj, Balaton, Mátra Eger, Szekszárd… És még hosszan sorolhatnánk, talán valamikor eljön az ideje itt is a közös bornak.

 

A Tornai Pincészetben zajlott a Nagy-Kóstoló

Néhány bort felvillantunk a közös sétálókóstolóról, az előzsűri jó munkát végzett. Nem lehetett rossz, vagy hibás tételt kortyolni, a Tornai Pincészet kóstolótermébe már csak a jók kerülhettek be. A szűretlenségnek is megvan a maga bája, de egy borvidék minek fusson bele a gyengébb borok bemutatásának dilemmájába. A piac úgyis eldönti, hogy kinek a borát fogadja el, és a termékpiramis alapjára is kellenek vállas borok. (szerk.: A borokat Rattner Réka kolleginával válogattuk össze)

 

Kőfejtő Juhfark 2016

Somlós-omlós bazaltos mineralitás, minden ízében igazán jellegzetes somlói bor. A Kőfejtő nevet a pincészet a közelben található rövid ideig működő kőbányáról kapta. Az innen kifejtett kő nem bizonyult jó minőségűnek, könnyedén mállott, omlott szét, ezért zárt be a bánya minden borrajongó szerencséjére. Visszatérve a borra, szép savak viszik a frissességet, citrusok, ropogós kőzet. Fiatal még, most is fogyasztható, de a kiteljesedéshez biztos kell még pár év.

Kőfejtőék
Kőfejtőék

 

Somlói Vándor Juhfark 2016

Kis Tamás az új és feltörekvő generációhoz tartozik, akik megújhodást hirdettek a Somlón és következetesen dolgoznak az álmaikért. Takács Lajos (Hollóvár Pince) legendás területeinek 2014-es átvétele is segíti ifjú borászunkat, aki 2015 óta tagja a Juniborászok csapatának. Ez a fiatal Juhfark 2016-ból egy elegáns tétel, óvatos duhajként lassan nyílik. Moderált mineralitás, citrusok, fehérbors halványan. Közepes test, könnyedség, semmi túlzás nincs benne. Fiatal kora ellenére nagyon jóivású, harmonikus a tétel, az a könnyen csúszik fajta.

 

Szóló Szőlő Nagy Somlói Juhfark 2015

Aranysárga színe és összetett illata azonnal szerethetővé teszi ezt a tételt. Érett, zamatos gyümölcsök és jellegzetes somlói ízvilág jellemzi. Élénk savai ellenére is barátságos, jóivású bor, kellemesen sós lecsengéssel.

 

St. Margit Pince Ság-hegyi Juhfark 2015

Juhfark a javából, valódi elegáns tétel. Illatban visszafogott, szőlővirágos, picit mézes aromái vannak. Ízben sem tarol le, közepes testtel és karakteres savakkal bír, amiket 5-6 gr körüli maradékcukor tartalma nagyon élvezhetőre kerekít. Izgalmas gasztrobor.

szüret a hegyen
szüret a hegyen

Barcza Bálint J4 2015

Mindössze egy 220 literes hordóval készült ebből a narancsborból, ami négy napnyi héjonáztatás nyomán nyerte el ragyogó szalmasárga színét és aromáktól pezsgő illatát. Felejtsük el a klasszikus juhfark jegyeket, itt nem a szőlőgyümölcs illata dominál, hanem a sárgahúsú gyümölcsök – őszibarack, némi citrusossággal. Ízben is meglepő komplexitással találkozunk: a gyümölcsökben továbbra is tobzódunk, amit remekül kiegyenlít a sós utóíz, az ásványos ízvilág. Teste gazdag, de savainál fogva távolról sem lomha a korty. Aki teheti kóstolja meg, amíg még van belőle!

 

Spiegelberg Juhfark 2011

A pincészet sajátos humorú borásza Stephan/ István Spiegelberg viccesen úgy kommentálta jelenlétét a kóstolón, hogy letelt a büntetése. Stephan önmagát kézművesként határozza meg, közel két hektáron gazálkodik a Somlón a kilencvenes évek óta. A kóstoló egyik veterán bora volt ez a 6 éves juhfark, a kora már az aranysárga színén is látszott. Kerek történet, masszívak a savak még mindig, de nem bontják a harmóniát, nem tolakodóan robusztus, inkább az elegáns vonalból való. Aszalt gyümölcsök, olajos magvak, mineralitás jön nagyon elegánsan és komplexen. Ilyen egy szépen összeérett somlai juhfark, talán nem véletlen, hogy a pincészet pont három éve bekerült az amerikai Wine & Spirits magazin minden évben kiadott toplistájába.

 

A borászok együttműködve, közösen a sikerért

Az állam segítheti a világpiaci törekvéseket, de az alapot, a helyi stratégiát a borászoknak kell kidolgozniuk. Ezzel tökéletesen egyetértett Kiss Eliza és Fiáth Attila is a részvételükkel rendezett vitafórumon: a termelőknek közösen kell meghatározniuk, hogy milyen, jól beazonosítható, egységes stílusú bort tesznek egy borvidék védjegyévé, és hova pozícionálják azt a piacon. Ez minden további lépésnek az alapja, és ebben a somlói termelők jó úton járnak. A különleges, limitált, helyi fajtákat egyre jobban értékeli a világ, ezt az elmúlt években rendszeresen szállított, rangos nemzetközi díjak is bizonyítják.  A Somló és a juhfark párosa ugyanis izgalmas, egyedi bort ad, ami a világ egyetlen más pontján sem reprodukálható. A juhfark visszafogott fajta, nincsenek karakteres jegyei, ez pedig kitűnő lehetőséget ad arra, hogy megmutassa a terroirt, vagyis az egyedülálló, vulkanikus somlói talajt és éghajlatot. A termelőknek az a feladata, hogy ilyen borokat készítsenek. Ez nem az testes, koncentrált, régivágású juhfark, amit korábban ismertünk, hanem a friss, könnyed, gyümölcsös jegyek is meghatározóak benne. És a lényeg az, hogy a Somló jól felismerhetően ott legyen mögötte.

egy fürtnyi jóság
egy fürtnyi jóság

A juhfark a kapocs

Néhány zárógondolat a hegyről, a borról… Bár a nevéből hiányzik a szent szó, mégis jelentőségében, kisugárzásában sokan a Somlóra, mint valóságos szent-hegyre tekintenek, mint Isten ottfelejtett kalapjára.

A Juhfarkról Laposa József borász szavai jutnak eszembe, egy réges-régi eseményen, úgy nyolc éve egy általa tartott borbemutatón a következő gondolatot osztotta meg velünk: „A juhfark egy olyan kapocs, amely összeköti az ősi magyar borkultúrát a maival.”

Egyetemes bor nagyon kevés van – olyan, amit az egész emberiség egyszerre ihatna valami nagy ünnepen, mondjuk a világbéke ünnepén. Erre a célra én boraink közül egyedül a somlait ajánlanám.” (Hamvas Béla: A bor filozófiája)