Májusi tripla zöld veltelini aranyat ér!

A Tavaszt alaposan felpörgettük a Zöld Veltelini hármas zöldjével…

Tripla Zöld májusban is!

Már sok-sok cikkben jelent meg, hogy mit is jelentenek a különböző zöld vonulatok. Mi is ez a tripla zöld?! Ebben a cikkben részletesen leírjuk a március végétől tartó akciót: katt ide!

Megmutatjuk a friss, zöld arcát a veltelininek…

Mit ér a veltelini ha ténylegesen ropogós, reduktív iskolázottságban kerül a palackba? Két 2020-as, tehát tavalyi bort, vagyis újbort mutatunk a választékból. Sopron és Tolna két nem annyira fókuszban lévő borvidékről választottunk ezúttal bort a BorBázis Borkereskedés jóvoltából. Sopronról a közelmúltban azért elég sokat hallottunk, sikeres volt a “Kékfrankos Fővárosa” kampányuk és sok színvonalas temelőt ismerünk a vidékről. Imádtuk és többször is végigzarándokoltuk a Soproni Kékfrankos 24 Bortúrát, amely egy non-stop, 24 órás borélménytúra volt hajdanán, egyik tudósításunk: katt ide! 

Tehát főleg az utóbbi borvidék rejtőzik homályban, hiszen a Tolnai Borvidékről viszonylag kevesen palackoznak és így onnan kisebb pincék borai már elvétve jutnak az egyszeri fogyasztó asztalára. Nincs a borvidéknek arculata, 23 éve léteznek Tolnai Borvidék néven hivatalosan (amúgy már az ókorban a Rómaiak is termeltek itt bort), pedig adottságban nem maradnak le a szekszárdiak mögött. Mintegy nyolc évvel ezelőtt tettünk egy kísérletet a borvidék népszerűsítésére, megszerveztük, izgultunk, lebonyolítottuk, még Tóth Adriennel is összevesztünk emiatt… Itt érhető el az eseményről készült leírás: katt ide! A borászok sajnos ezek után nem kezdtek el szerveződni, és a végén szinte úgy éreztük, hogy mint mókusnak az erdőtűz úgy kellett nekik ez a felhajtás.

Bónis-Reitter Soproni Zöld Veltelini 2020

Kezdjük Sopronnal a Bónis-Reitter Borászattal…

Egy kétnevű pincészet nekem mindig kicsit hátrányból indul a piacon. Most inkább Bónis vagy inkább Reitter hangsúlyos… A fogyasztó nehezebben jegyzi meg, bonyolultabb kimondani egy ilyen nevet. Ám a borászatnak biztos fontos volt a duplázás, hogy ezt a nehezebb utat választotta. A pincészetről bővebben: katt ide! A borász:  Bónis Péter, és a már megszokott családi hagyományokból építkezik, amelyet vegyít a legmodernebb technológiával. 

Bónis-Reitter Soproni Zöld Veltelini 2020 – Halvány citromsárgás fényben, tükrösen tündököl. A visszacsorgás, vagy templomablak effektus jelentős, tehát nem vékonyka borral poharazunk. Illatra jellemző a citrusos hangsúly zöldalmával, grapefruittal, kicsi herbás vonulattal és a zöldfűszerek sem maradnak el. Közepes az intenzitás az orrban, ez a zamatoknál is megvan, masszív citrusokkal indít, vagyis meglehetősen savhangsúlyos tétel. A rántott hús oldódik benne, tehát hozzá lehet az asztalnál illeszteni. Zöldalma, grapefruit a szájban, némi fehérborsossággal. Hozza a kötelezőt tisztességesen!

Illés Borház Zöld Veltelini 2020

Folytassuk a Tolnai Borvidékkel az Illés Borházzal

“Kis családi borászatunk viszonylag fiatal gyökerekkel rendelkezik. Jelenleg a 35 hektáros birtokunkon, 5 hektáros, kiváló adottságokkal rendelkező területen folyik a szőlőtermesztés és boraink helyben készülnek.” Ennyit lehet megtudni hirtelen a pincészet közösségi profiljából. A bor mint utóbb kiderült munkacímkével érkezett, ez mondjuk szerencse, mert ezzel az archaikus, zöldes árnyalatú címkével nemigen kerül le egy áruház polcáról a bevásárlókosárba. De nem a címkét isszuk, jöjjön a bor!

Illés Borház Zöld Veltelini 2020 – A pohárban látványra a beltartalom jelentős, tükrösre polírozott halvány citromsárga árnyalatú fényességgel. Illatra érettebb almás-körtés gyümölcsösség, némi fehér húsú barackkal, ánizsos fűszeresség. Szépen betölti az ajkat a gyümölcsösség, jön a körte és gurulnak az almák. Elég hosszú a bor, az alkohol határon van, de nem lóg ki. Kicsit hosszabb, mint soproni társa. A savak is rendben vannak, kis kesernye, harmonikus történet. 

Barátom, ittál már Zöld Veltelinit?

Ha még nem kóstoltál ebből a fajta borból és/vagy felkeltettük a kíváncsiságodat a fajta iránt, akkor ne légy rest és kortyolj bátran. A témában a közelmúltban megjelent írásaink: katt ide és katt ide! Illetve ne feledd: Májusi tripla zöld veltelini aranyat ér!

Zöldveltelinik

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )