Újra élünk Bormozi – Megkezdtük az idényt!

Újra éltünk és BorMozi! Bormoziztunk tiszta erőből, kilenc bort kortyoltunk Fellini klasszikusához.

Hajdu Tibor írása

Neorealizmus, napfény, Zeusz, és a siller óceán

„Darth Vader egy Bach koncerten”– ez a gondolat ugrott be a fejembe, miközben a Covid miatt hónapokra megfagyott, majd a nyitásnak köszönhetően újraéledő BorMozi idei első előadására tekertem. Az olasz neorealizmus mesterének, Federico Fellininek „Országúton” című filmje és a borok organoleptikus vizsgálata ugyanis az első gondolatra szürreálisnak tűnt. Tévedtem, az olasz filmművészet és az alkoholos nedűk jól megfértek egymás mellett. (Szerk.: Legutóbb, a pandémia miatt 2020. októberében tudtunk BorMozit tartani: katt ide!)

Már megy a film!

Nem találtam Valter Ati rózsaszín pólóját

Hogy mi történt a felvezetőn azt nem tudom, mert lekéstem az est elejét, mivel a kőbányai Határ-erdő varázsos útját eláztatta egy heves májusi zápor, így a gyönyörűséges zöld rengetegen csak nagy nehézségek árán vágtam át a bringámmal. A saras zöldövezetben felszedett hátrányt a pesti aszfalton próbáltam ledolgozni, de hiába, mert a Tour de Lassú alatt nem leltem Valter Attila rózsaszín pólóját, helyette viszont egy bosszantó gondolat formájában megkaptam az erő sötét oldalát, amely némileg lefékezte a pedálokra feszülő lábaimat. „Vajon megkapom-e a banki hitelt, vagy a mutikánál fogok csövezni?” – dobolt fejemben a nyugtalanító kérdés. Szóval olyan messze voltam a pink rozé életérzéstől, mint az éti csiga a 100 méteres sprint olimpiai döntőjétől, amikor a VinoPiano borbárnál a kampóra kötöttem a gépemet.

Gedeon Arany Sárfehér 2018

BorMozi kezdés után…

Felosontam a lépcsőn, majd kezet fogtam Gábriellel, a házigazdával és a későn jövők szégyenlős zavarával az arcomon helyet foglaltam a terem oldalánál. Fellini mester remekműve már elkezdődött, így a helyiség jótékony félhomályba burkolózott. A filmvásznon a Zampanó mestert alakító Anthony Quinn már leszerződtette maga mellé a női Chaplinként manifesztálódó Giulietta Masinát, azaz Gelsominát, és elkezdődött az utazás. Gelsomina és Zampanó vándorlása az olasz életöröm negatív vetületeként hatott rám, de ekkor teljesen váratlanul megjelent Gábriel kezében egy pohárral, és az első tétellel a kezében: Fellini és a neorealizmus hirtelen virágot bontott!

Szánsájn ezerrel

A vetítés előtt bemutatott első három bort későként a film első harmada alatt vehettem górcső alá. Bormozis utazásomat a Gedeon Birtok 2020-as Generosa névre keresztelt bora indította el. A tétel neve egy a múlt században nemesített szőlőfajtára utal, amely a piros tramini és az ezerjó szőlőfajták keresztezésének köszönhetően szökkent szárba. A Kunsági borvidékről származó reduktív bor illatban és ízében élénk gyümölcsösséget mutatott, amelyet a lendületes savak és némi szén-dioxid tett még intenzívebbé.

Hajrá BorMozi!

A Generosa remek felvezetés volt, megágyazott a következő tételnek, a 2018-as évjáratú Arany Sárfehérnek. A 80 hektáros Gedeon Birtok második bora határozott, tiszta virág és méz illattal indított, majd a ajkamba kerülve karakteres savakat és citrusos, almás ízjegyeket mutatott. Felnézve a poharamból a vászonra pillantottam, ahol az artista Zampanó éppen szegény Gelsominát vegzálta, ezért inkább gyorsan lehunytam a szemem és újra kortyoltam a borból. Fellini groteszk világa tovatűnt és átadta helyét a meleg alföldi homoknak és a napfénynek. A Gedeon Birtokról további infók: katt ide!

Samfirelli Cherry Secco 2019

BorMozi Nagy Ervin kedvencével…

Az első etap egy meglepő tétellel, méghozzá egy meggyborral zárult. A Vinolingua jóvoltából bemutatásra kerülő, 2019-es Samfirelli habzó meggybor a gyümölcsborok ligájában maga volt a tökély. Számfira Mihály Demeter Csaba egri borász támogatásával a békés megyei meggyből igazi műremeket hozott létre. Az 50 hektáros birtokon gazdálkodó „meggyész” a következőképpen fogalmazza meg hitvallását gyümölcsboráról: „Szerettem volna egy egyedi, kellemes aromájú terméket előállítani, amelyet minden korosztály kedvére fogyaszthat. Így született meg egy olyan a borkülönlegesség készítésének gondolata, amely nem a nagypapa vagy éppen a szomszéd bácsi által készített meggybor ízvilágát idézi. ” A Samfirelli borokról bővebben: katt ide!

Söptei Harmónia

Olümposz helyett a Badacsony

Zampanó és Gelsomina egy kis szünetet kapott, a fények felgyúltak és a borbarangolás két fajsúlyosabb tétellel folytatódott. A Balatonfüred-Csopaki borvidékről érkezett Söptei Pincészet Harmónia cuvée-jét három szőlőfajta adta borból (pinot blanc, chardonnay, és szürkebarát) komponálta az 1850-ben alapított családi pincészet borásza Söptei Zsolt. A pécselyi ültetvényekről származó szőlőfajtákat teljes biológiai érettségben szüretelték, és bár a bor reduktív technológiával készült, igazán tartalmassá sikeredett. Ízében finom ásványosságot, határozott savakat és némi alkohol túlsúlyt mutatott.  A Söptei Pincészetről további infók: katt ide!

Málik Zeus 2018

Málik Zoltán 2018-as badacsonyi Zeusza aztán isteni, de legalábbis badacsonyi magasságokba röpített. Az 1951-ben Király Ferenc által az ezerjó és a bouvier keresztezésével nemesített szőlőfajtát a nemrég elhunyt Szeremley Hubának köszönhetően ismerhette meg a borok iránt érdeklődő nagyérdemű publikum. Szeremley mester Zeuszai azonban késői szüretelésű borok voltak, Málik Zoltán borász viszont egy pazar száraz bort alkotott, amelyből mind illatban, mind ízben csak úgy dőlt az ásványos terroir jelleg, amelyet markáns savak tettek még izgalmasabbá. „Szerintem Zeusz is már rég áthelyezte székhelyét az Olümposzról a Badacsonyra” – gondoltam. Miközben az olümposzi legfőbb isten hollétéről morfondíroztam, a lámpák újra kialudtak, Zampanó, Gelsomina, és a cirkusz pedig visszatért a vászonra. A Málik Pincéről további infó: katt ide!

Petrányi Piroska Siller 2019

A siller nem a Goethe barátja

Fellini mester műve után három különböző siller került a vendégek, így az én poharamba is. A siller borok sajnos nem nagyon ismertek kis hazánkban. A világirodalom iránt érdeklődő átlag borfogyasztónak a név hallatán talán a német irodalom egyik nagyágyúja, Goethe barátja, a drámaíró és költő Friedrich Schiller alakja ugrik be először és nem a borkészítési technológia, amelynek köszönhetően a rosé boroknál sötétebb színű, csersavakban gazdagabb, teltebb bor jön létre. Ezek a borok bizony ritkábban kerülnek a poharunkba, mivel a nép inkább az üdébb rozékat kedveli és ismeri. Szomorú mert igazán figyelemreméltó tételek is fellehetőek a hazai borpiacon. 

Hajdu Roland Bükk Kékfrankos Siller

Sillerek, BorMozi a Csopak, Bükk, Pécs háromszögből…

Az este folyamán megdöntöttem a személyes siller rekordomat, ugyanis ennyi, régies nevén „kástélyos bort” még soha nem kóstoltam egyszerre, pontosabban egymás után. A trió első tétele a csopaki Petrányi Pince Piroska névre hallgató, kiváló 2019-es syrah sillerje illatban intenzív gyümölcsösséget mutatott. Ízben szintén gyümölcs (málna, eper), némi édes fűszer, meg bors és vajasság jellemezte. Bővebb információ a Petrányi Pincészetről: katt ide!

È arrivato Zampanò

Kékfrankos, cabernet…

A következő „kástélyos bor” a Bükki borvidékről érkezett. Hajdu Roland bora gyümölcsös, meggyes illatot, ízében némi tannint és nagyon határozott savakat mutatott. 2017-es létére nagyon jó állapotban volt. Hiába, a kékfrankos adta savak remekül egyben tartják a bort! Hajdu Roland Pincészetéről bővebben: katt ide! A triumvirátus harmadik tagja, a mohácsi szőlőhegy gyümölcse, a Planina Borház 2019-es cabernet sauvignon sillerje sem okozott csalódást. A címkéjére írt mottó: „két éjszakás kaland” talán arra utalt, hogy a bor nem egy könnyen felejthető és átléphető. Nos, tényleg fajsúlyosabb volt egy habkönnyű, bubis rozénál; remek gyümölcsös, szamócás, érett ribizlis ízjegyei még sokáig rezonáltak a számban. Mert hát „ez az éjszaka soha nem érhet véget…”. Planina Borházról további infók: katt ide!

Planina Siller 2019

A kóstoló Hős-Nagy Henrik Flamigo-gora (2019) keresztelt rozéjával zárult. A pincészet neve Hős Wine lesz majd a keresztségben… A tétel kiemelkedett a sorból, köszönhetően a borász előadásának, amelyből megtudhattam a címke készítés buktatóit, amelynek eredményeként a rozé címkéjén végül manifesztálódott egy flamingo lábra tekeredő, Henrik által csak „ribi békának” nevezett teremtmény.  A címke sztori mellett a bor igazi érdekességét a szőlőfajta adta, mivel az illatában és ízében igazi gyümölcsbombaként ható rozé a borászati gyakorlatban indexre tett izabella nevű direkt termő szőlőfajtából készült. 

Halál, happy end, zászlóshajó

Bár Gelsominát a nyers artista Zampanó a halálba üldözte, így a happy end elmaradt, a fehér borok és a siller óceán, no meg a Flamingo-go kedélyjavító hatása eltüntette a rossz kedvemet. Hazafelé tekerve még a rózsaszín trikót is megtaláltam: Kőbányán kielőztem Darth Vader zászlóshajóját és a banki hitelkérelem nyomasztó gondolata is elporladt a menetszélben.

Gratulálunk Hős-Nagy Henriknek, aki megnyerte a közönségszavazást Flamigo-go 2019-es borával!

Hős-Nagy Henrik Flamigo-go 2019-es

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )