Csodálatos Generosa – Szentpéteri Borpince

Generosa sorozatunk leglelkesebb borászata a Szentpéteri Borpince csodálja a fajtát…

Robog tovább a Generosa vonat!

Lelkes borászok, jó kóstolási eredmények bizonyítják, hogy ennek a viszonylag rövid múltú szőlőfajtának szép jövője lehet. Jelenleg a 2017-es cikkünk (katt ide!) után már a negyedik cikket jegyezzük témában, a három pincészet tapasztalatai a Frittmann Borászat (katt ide!) és Vass Borászat (katt ide!) és Gedeon Birtok (katt ide!) azt erősítik, hogy bizony érdemes felülni a Generosa-vonatra!

Szentpéteri Attilát kérdeztük a Generosa tapasztalatairól…

– Mikor kezdett el foglalkozni a pincészet a Generosával? Már 5-6 éve foglalkozunk saját ültetvény szinten a „Jólelkű”-nek,”Kedves”-nek is hívott Generosával. Nagy felületen (5 ha) termesztjük és rövid idő alatt megszerettük kiváló tulajdonságai miatt. Szőlőként nem kényes, fagytűrő, viszonylag betegségeknek is ellenálló, jól tűri az arid és rapszódikus időjárást… Szellős, jól kezelhető lombozatot nevel, nem túl nagy a zöldmunka igénye. Ezerarcú a fajta. Mondjuk a szülei sem akármilyenek: Tramini, Ezerjó. Nem kell magyarázni. Sok magyar fajta létezik a köztermesztésben. Nagy szavak, aztán szerény megjelenés. A Generosa jó cukor termelő a savai harmonikusak, szépek, egyediek és kedvesek. Az utóbbi évek legígéretesebb fehér szőlőfajtája a Generosa, minden tulajdonsága pozitív.

– Milyenek a tapasztalatok a Generosával, mint szőlővel és borral? A borkészítés során érezhető, hogy a borászon múlik hogyan tud bánni vele. Reduktív csodát alkot, vagy fahordóban erjeszti vagy érleli vagy mindkettő. Később is szüretelheti és valami különleges késői szüretelésű száraz vagy édes bort készíthet. A borokat lehet hordóval vagy nélküle készíteni, teljes harmóniára képes mindkét esetben.

Generosa Édes Bella

A reduktív illatok a körtés, almás jegyek mellett rengeteg egyedi citrusosságot üzennek. A korty jön és közli, hogy lédús vagyok, hosszan élvezhetsz és finoman kitöltöm a szájüregedet. A savak cikáznak, értékesek, kerekek, harmonikusok.
Egy új világot tár fel előttünk ez a fajta. Hiszem, hogy aki kóstolja a pincészetünk több stílusú Generosa borait, soha nem fogja feledni egyediségüket.

Generosa, három lehetőség a pincészetnél…

Szentpéteri Attila nem véletlenül nyilatkozott ilyen lelkesen a fajtáról, ők tényleg komolyan gondolják és rögtön le is tudnak rakni az asztalra három variációt. Mi is ez a három? Egy reduktívra hangszerelt generosa bor, friss, üde. A másik kettő késői szüretelés és hordóban iskolázott. Az oxidatív vonulat kétfelé ágazik egy száraz és egy édes verzióra. Lássuk is mind a hármat sorjában.

Szentpéteri Borpince Generosa 2020

Szép, tükrös, mélyebb zöldessárga kinézet a tekintetre, kicsit olajos visszacsorgással, mely a sűrűbb beltartalomra utal. Orrban szépen jön a szőlővirágos, alma, körte és a kötelező citrusorgia. Könnyed és friss a zamatkompozició, a citrusos savak jól támasztják a bort. Jóivású, a mindennapok generosája, magában és fröccsben is jól kortyolható.

Szentpéteri Generosa 2020

Szentpéteri Borpince Generosa késői szüret 2019

Szalmasárga, tiszta, fényes tekintetű bor a pohárban vizuális karakterre, masszív test. Kezdetben karamellás, fahéjjas, mogyorós felhangokkal tarkított erőteljes hordózással izgatja a szaglóhámot a bor. Ez az egyik első vonal az orrban, aztán bontakozik a második réteg a fehér rózsa halványan a háttérben, barack, citrusos és trópusi vonalak maracujával az élen. Zamatban is hasonló a felállás, a fa még kicsit integrálódás közben van, a határon mozog. Háttérben dorombolnak a gyümölcsök, a savérzet megfelelő, nagy fehérborra hangszerelve, fás lecsengéssel búcsúzik a korty.

Prémium Generosa száraz késői 2019

Szentpéteri Borpince Bella édes desszerbor 2019

A generosa édesre hangolt változata, késői szüret 50g/l cukortartalommal. Aranylóan hívogató elegáns külső a pohárban, a beltartalomra utaló visszacsorgással… Orrban intezív mézesség és a vanilíás hordófűszer a meghatározó, jön még egy kis alma, dohány, füge, aszalt barack. Ízre is jönnek ezek a jegyek. A sav-cukor egyensúly jól eltalált, ez egy jóivású édes bor. A lecsengése olyan borpárlatos, konyakos jellegű. Fejlődésben van ez a bor is, mint a másik késői szüret. Kerek történet, van benne potenciál, pár év múlva még gömbölyűbb lesz.

Három generáció tapasztala – Szentpéteri Borpince

„Célunk a fajtajelleges, prémium kategóriás borok készítése rendkívül jó ár-érték aránnyal párosítva, valamint izgalmas, különleges borok készítése fogyasztóink számára. Emellett gazdagítani kívánjuk a Kunsági Borvidék hírnevét és maradandó élményt nyújtani vendégeink számára.” Bővebb információ: katt ide!

Generosa trió

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )