A Balatoni Borok Versenye új utakon

Megújul a Balatoni Borok Versenye 2021-ben

A Balatoni Borok Versenye 2021-ben új fejezethez érkezik: június 11-én a Balatoni Szövetség megújult formában rendezi meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben.

Mi is bíráltunk már itt…

Többször is bíráltunk már ezen a borversenyen, egyik tudosításunk a 14. borversenyről, amikor még az időközben tragikus hirtelenséggel elhunyt Sánta Zoltán WA elnökölt… 5 éve még a 3B-ben gondolkoztunk: Balatonnál Balatoni Bort! (3B!) Tehát a megmérettetést a Balatoni Szövetség szervezi a Balatoni Borrégió Hegyközségeivel közösen a balatoni borkultúra népszerűsítéséért. Nagyon jó lenne, ha a Balatonnál végre tényleg igényes balatoni borokat lehetne kapni. részletek: katt ide!

Sánta Zoltán  DipWSET, c. egyetemi docens, a Borkollégium társalapítója

Már a 18. alkalom a borverseny életében… 

A presztízsértékű Balatoni Borok Versenyét idén tizennyolcadik alkalommal rendezik meg június második hétvégéjén. Megújult köntösben: az esemény ebben az évben friss arculattal, új zsűritagokkal kiegészülve és új zsűrielnökkel indul útjára a VEB 2023 EKF programnak köszönhetően. 

A kormánybiztos bízik a borokban…

„Mindannyian tudjuk, hogy a Balaton régió borai a világon a legjobbak, de kevés az, hogy mi tudjuk, ezt meg is szeretnénk mutatni a világnak. Az Európa Kulturális Fővárosa program erre kiváló lehetőséget teremt” – mondta el Navracsics Tibor, az VEB 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos. 

Hat borvidékből egy régió…

A Balaton borrégiót hat borvidék alkotja: a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-felvidéki, a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai és a Balatonboglári borvidék. A régiós borversenyen mind a hat borvidék borai képviseltetik magukat széles fajtaválasztékkal. Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, hogy évekkel ezelőtt fogalmazták meg az Európa Kulturális Fővárosa program pályázatának terveit és részleteit a Balatoni Szövetség és a Balaton-parti polgármesterek bevonásával. Akkor is egyetértettünk abban, hogy Veszprémnek és a Balatonnak közösen kell formálnia a régiót. Az akkor megálmodott terveket most kezdjük el megvalósítani. Továbbra is azt keressük, ami összeköt bennünket, ami tovább építi a térséget, a közösséget. 

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte: a Balaton borrégiót többek között az teszi különlegessé, hogy a balatoni borászok a hagyományos borkészítési technológiát alkalmazzák és ezt támogatja az Agrárminisztérium is. 

dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója, WSET diplomás borszakértő

A Balaton borrégió jelentősége nagyobb

A bíráló bizottság elnöke dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója, WSET diplomás borszakértő lesz, a bizottságokban pedig a borászokon kívül borászati szakírók és borakadémikusok is részt vesznek majd. Ők lesznek azok, akik kiválasztják a Balaton legjobb fehér, vörös, rozé, desszert és pezsgő-, illetve gyöngyöző borát. Dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Balaton borrégió jelentősége nagyobb, mint gondolnánk, az ilyen kiegyensúlyozott, magas minőségű száraz fehérborokra fel kell hívni a borvilág figyelmét. Ne uniformizált egyenborokat állítsunk elő, hanem mutassuk meg egyediségünket kifogástalan minőségben. Bár kicsik vagyunk a terület szempontjából, de nagyok vagyunk az adottságainkat tekintve. 

Külön standdal…

A VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal való együttműködés keretében a Balatoni Borok Versenyén, az ott legjobban szerepelt borok közül választják ki az Európa Kulturális Fővárosa program, valamint Veszprém város borát is az elkövetkező három évben. Mészáros Zoltán, a VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programfejlesztési főtanácsadója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az EKF bora kiválasztásában társadalmi zsűri vesz részt, tagja lesz többek között a veszprémi kötődésű Freund Tamás, professzor és Miklósa Erika, operaénekes. A Balatoni Borok Versenye díjazott borait a veszprémi Rozé, Rizling és Jazz Napokon külön standon lehet majd megkóstolni augusztus 11-22. között

(sajtóanyag alapján X)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )