XIV. Balatoni Borok Versenye – Duplázott a Bujdosó Pincészet

A Balatoni Szövetség idén Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karának szakmai irányításával rendezte meg a XIV. Balatoni Borok Versenyének bírálatát 2016. június 09.-én. Izgalmas volt bírálni a versenyen, a budapesti borszakírók közül egyedül. A bizottságunknak kijutott a jóból: fehér, rozé, vörös tételek sorjáztak.

 

Balatoni Szövetség és borverseny?

„Balatoni Szövetség – sikeresen tevékenykedett a balatoni fürdőélet fejlesztése, az idegenforgalom fellendítése, a Balaton kultusz megteremtése érdekében. Székhelye Balatonfüreden volt. Az embléma: négyzet alakban, felül két kéz fonódik össze, alatta a név, alatta jobb oldalon a Tihanyi apátsági templom körvonala, balra vitorlás hajó képe, a jobb alsó sarokban az alapítás évszáma.

Maga a Balatoni Szövetség patinás szervezet, 1904-es alakulásukkal rangidősek. Ahogy a legtöbb ilyen szerveződés, a szocializmus évtizedei alatt szüneteltette tevékenységét, majd az 1980-es évek végétől újraalakultak.

Balatonnál Balatoni Bort! (3B!)

Tehát a megmérettetést a Balatoni Szövetség szervezi a Balatoni Borrégió Hegyközségeivel közösen a balatoni borkultúra népszerűsítéséért. Nagyon jó lenne, ha a Balatonnál végre tényleg igényes balatoni borokat lehetne kapni. Jómagam a törvény szigorával sújtanék le azokra a vendéglátóipari egységekre, ahol nem árulnak megfelelő százalékban helyi borokat. Ha mondjuk legalább félmillió forintra büntetnénk azokat akik, 70% alatti arányban tartják a balatoni borokat, rögtön kedvezően változna a helyzet. Persze úgy gondoljuk, hogy a fejekben kellene rendet tenni és belátni, hogy az egészséges lokálpatriotizmus a régió közös érdeke.

A borverseny a hat balatoni borrégióról érkezett díjnyertes boroknak szól: Nagy Somló, Balaton-Felvidék, Badacsony, Zala, Balatonboglár, Balatonfüred- Csopak

Az eseményen készült további képek…

Magát a Balatoni Borok Versenyét is többször élesztették újra (volt pár év kihagyás a történetben) ez a legutóbbi alkalom idén jött el. Egy borversenynek igazán akkor van értelme, ha írnak róla, nem szabad titokban tartani. Mi sem tesszük ezt, és igyekszünk a nyilvánosságot biztosítani.

Légli Ottó, a HNT elnöke is fontosnak tartotta a megjelenést

Légli Ottó, a HNT elnöke is fontosnak tartotta a megjelenést

Időpontválasztás, körülmények

Megoszlanak a vélemények, hogy mikor érdemes borversenyt tartani. Kezd a piac megtelni, sok-sok tesztelés, országkóstoló, borversenyek országhatáron innen és túl. Talán jobb lett volna hamarabb rendezni vagy kicsit később, így el lehetett volna kerülni néhány „hajóvontát” megmérettetést, nagyobb borversenyt. 138 borminta nem túl sok, de nem is kevés egy újjáéledő borversenynek. Reméljük, hogy jövőre az újságíró kollégák sem mondják le az utolsó pillanatban a versenyt. A bizottságunknak kijutott a jóból, változatos sort bíráltunk végig. A közel ötven tétel a könnyű fehérektől egészen a vállasabb fehérekig a rozékon át a vörösökig tartott. Nem is mennénk bele túlzottan részletesen, csak rövid slágvortokban. Tehát széles volt a paletta, a minőség elég kiegyensúlyozott volt, csak néhány tételt kellett az oklevelet se kategóriába helyezni. „Világverő” osztályba is kevesen csúsztak bele, volt néhány tehetséges tétel, jobbak a jók között. A 2015-ös évjárat ígéretes, határozottan van benne potenciál.  A zsűri mindig nehéz helyzetben van, de helytállottunk.

 

Fővédnökök, támogatók

A verseny fővédnöke dr. Feldmann Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára volt. Szakmai védnökök: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Pannon Egyetem Georgikon Kara és a Balatoni Borvidéki Borrégió.

A rendezvény támogatói: a Földművelésügyi Minisztérium, a Balatoni Fejlesztési Tanács, Zamárdi Város Önkormányzata, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa voltak. A bírálók között neves borászok és a NÉBIH munkatársai mellett szakújságíró, és bor akadémikus is volt.

 

Eredmények

A versenyre 46 termelő nevezett 138 bormintával. A Somlói Borvidékről 4, a Badacsonyi Borvidékről 56, a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről 18, a Zalai Borvidékről 12, a Boglári Borvidékről 48 minta érkezett.

A minták jelleg szerinti megoszlása: 84 fehér bor, 16 vörös bor, 14 rosé, 10 szénsavas és 14 desszertbor.

Az eredmények: egy nagy arany, 21 arany, 63 ezüst, 44 bronz minősítés és 9 okleveles elismerés.

borv2

A verseny fődíjas borai:

-A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját a nagy arany éremmel elismert 2015.-ös Szürkebarát (RÁD-VIN Kft, Balatonboglár) kapta.

A Balatoni Borrégió Legjobb Fehér Bora 2016 címet a 2015 évjáratú Chardonnay (Várszegi Pincészet, Budapest, Balatonboglári Borvidék) kapta. A díjat dr. Szabó Balázs a Földművelésügyi Minisztérium Parlamenti és társadalmi kapcsolatok főosztályának vezetője adta át.

A Balatoni Borrégió Legjobb Vörös Bora 2016 címet a 2011. évjáratú Cabernet Franc (IKON Borászat, Látrány, Balatonboglári Borvidék) kapta. A díjat Csákovics Gyula Zamárdi Város polgármestere adta át.

A Balatoni Borrégió Legjobb Rozé Bora 2016 címet a 2015.-ös Bujdosó Rozé KATAMARÁN (Bujdosó Pincészet, B.lelle) nyerte. A díjat dr. Kocsis László a Pannon Egyetem rektorhelyettese, a zsűri elnöke adta át.

A Balatoni Borrégió Legjobb Habzó Bora 2016 címet a 2015. évjáratú Bujdosó Zöld (Bujdosó Pincészet, B.lelle) kapta. A díjat Balassa Balázs a Balatoni Szövetség elnöke adta át.

A Balatoni Borrégió Legjobb Desszert Bora 2016-ban a 2015. évjáratú PÁTRIA Orosztonyi jégbor (Bezerics Borház, Keszthely) lett. A Nők a Balatonért Egyesület nevében a díjat Szauer Rózsa, az egyesület elnöke adta át.

(készült a sajtóanyag felhasználásával) forrás: balatoniszovetseg.hu